Potrivit unui comunicat al DNA au fost deferiţi justiţiei Ionel Olăraş, subcomisar de poliţie, Florea Străinu, inspector principal, şi Gheorghe Constantin, agent şef principal de poliţie, toţi din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Tulcea.
În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în 16 ianuarie, cei trei poliţişti au primit de la o persoană suma de 2.800 lei, precum şi alte foloase (produse alimentare şi băuturi alcoolice), pentru a favoriza mai mulţi candidaţi la examenul de obţinere a permisului de conducere, organizat în oraşul Măcin, jud. Tulcea.
„În contextul în care există suspiciuni potrivit cărora, în perioada 2013-2014, la nivelul jud. Tulcea s-au săvârşit numeroase infracţiuni de corupţie, de către reprezentanţi ai unor şcoli de şoferi sau ai altor agenţi economici, de către agenţi şi ofiţeri din cadrul SPCRPCÎV Tulcea, dar şi de către funcţionari din cadrul Autorităţii Rutiere Române, în legătură cu examenul de obţinere a permiselor de conducere şi a atestatelor profesionale”, susţin procurorii.
Anchetatorii au constatat că instructorii auto abordau cursanţii, afirmând că au influenţă asupra lucrătorilor din cadrul SPCRPCÎV Tulcea, pretindeau sume cuprinse între 150 şi 300 euro, promiţând în schimbul acestora, promovarea probei practice.
În acest context, în 16 ianuarie, în oraşul Măcin a avut loc examinarea cursanţilor din această localitate, la care au participat, printre alţii, inculpaţii Străinu, Olăraş şi Constantin, în calitate de examinatori.
DNA precizează că, anterior începerii probei practice, cei trei au fost invitaţi la o masă de protocol, organizată în incinta unei societăţi comerciale, ocazie cu care au primit, pe lângă alte foloase, câte 400 lei pentru fiecare dintre cei 7 candidaţi ai şcolii sale de şoferi, de la care ea pretinsese şi primise anterior suma de 150 euro, de persoană.
Tot, în aceeaşi zi, autoturismul aparţinând MAI şi folosit pentru deplasare de cei trei poliţişti a fost alimentat cu benzină în valoare de 200 lei, de către persoana care intermedia relaţia dintre inculpaţii examinatori şi candidaţi.
În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparţin acestora.
Sursa citată a menţionat că Liviu Manoliu şi Constantin Chiriac au încheiat cu procurorii DNA, în faza de urmărire penală acorduri de recunoaştere a vinovăţiei pentru infracţiunile reţinute în sarcina lor.
Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea DGA Tulcea, SIPI Tulcea şi Constanţa, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Tulcea, precum şi sprijinul tehnic al SRI Tulcea.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Tulcea, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.