Trei rețete de ciorbă de miel din cele mai cunoscute regiuni ale României. Secretele celor mai pricepute bucătărese

Sfintele Sărbători Pascale se apropie cu pași repezi, iar bucătăresele din toate regiunile țării se pregătesc cum se cuvine pentru masa de Paște, așteptată de toată familia. Ți-am pregătit trei rețete de ciorbă de miel, care vor da pe spate pe oricine le gustă!
Filip Stan
20 apr. 2024, 07:27
Trei rețete de ciorbă de miel din cele mai cunoscute regiuni ale României. Secretele celor mai pricepute bucătărese

Sfintele Sărbători Pascale bat la ușă, iar bucătăresele din toate regiunile țării se pregătesc cum se cuvine pentru masa de Paște, așteptată de toată familia. România TV ți-a pregătit trei rețete de ciorbă de miel, care vor da pe spate pe oricine le gustă!

Citește și Carne de miel din Australia în supermarketurile din România. Reacţia Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România

De pe masa de Paște nu poate lipsi celebra ciorbă de miel, la care gospodinele pun suflet pentru ca zeama să iasă gustoasă.

Pe lângă preparatele tradiționale, cum ar fi drobul, friptura de miel și ouăle roșii, ciorba de miel este nelipsită de pe mesele românilor, în ziua de Paște.

Masa de Paște începe întotdeauna cu o ciorbă de miel delicioasă, sățioasă și aromată cu leuștean sau cu verdețuri proaspete. Desigur, de la masă nu poate lipsi familia ta, care se va bucura de fiecare preparat făcut cu multă dragoste.

Bucătăresele pricepute știu că ciorba de miel se face din bucăți de carne cu tot cu oase, pentru aroma pe care o dă măduva fragedă.

Se poate folosi capul de miel care se despică și se împarte în bucăți potrivite. Creierul se folosește și el la ciorbă, dar este mult mai bun făcut pane sau în compoziția de drob.

De asemenea, se mai folosesc oase de miel din partea inferioară a picioarelor.

Partea superioară, adică pulpele, se gătesc de obicei la cuptor, împănate cu usturoi.

Gâtul se folosește și el tot la ciorbă, la fel și unele bucăți de coaste și chiar coada.

În unele zone ale țării se mai face ciorba de miel cu mațe, la care se folosesc intestinele subțiri bine spălate și curățate, în timp ce în unele rețete se menționează și măruntaie, mai degrabă bucăți de plămân, rinichi și inimă, deși acestea se folosesc mult mai des la drobul de miel, decât la ciorbe.

Tu știi cum să pregătești carnea de miel pentru a avea un gust deosebit?

Bucățile de carne cu sau fără oase se pot ține în lapte sau în borș acru câteva ore înainte de a fi fierte.

Multe gospodine folosesc aceste metode pentru a îndepărta mirosul specific de miel.

Apoi, bucățile de carne se fierb cel puțin 30-45 de minute cu boabe de piper și cu sare, după care se spumează des și se lasă la fiert până când se înmoaie carnea.

Supa în care au fiert oasele se strecoară cu o sită deasă și se folosește apoi la ciorba de miel. Pentru cei ce nu știu, ca la fiecare ciorbă, verdețurile sunt importante și pentru acest fel de zeamă.

Aroma specifică de miel și carnea lui dulceagă merge cel mai bine cu verdețuri și condimente aromate și ușor amărui.

La ciorba de miel se folosește cel mai adesea leușteanul, dar se poate folosi și tarhonul, pătrunjelul verde sau cimbrul.

Dintre condimente, poți alege piperul boabe, ienibaharul și dafinul.

Pe lângă zarzavaturile de ciorbă obișnuite, în multe rețete de ciorbă de miel pentru Paște se folosesc și verdețuri de primăvară foarte aromate și acrișoare precum frunzele de ceapă verde, frunzele de lobodă roșie sau frunzele de ștevie, potrivit Unica.ro.

Trei rețete de ciorbă de miel

Mai jos ai trei rețete pe care le poți încerca, pentru ca tu și familia ta să vă bucurați cu adevărat de Sfintele Sărbători Pascale.

Ciorbă de miel cu tarhon

Trufandalele și plantele aromatice se folosesc din plin la borșurile de Paște, iar ciorba de miel cu tarhon este un adevărat deliciu pentru cei care consumă carne de oaie la Sărbătorile Pascale. Cu cât aromele sunt mai bogate, cu atât ciorba este mai bună!

Ingrediente

  • 1kg carne de miel (bucăți de la gât, spate, coase, picioare sau coadă)
  • 1 ceapă mare
  • ceapă verde
  • 2 morcovi
  • 2 rădăcini de păstârnac
  • o ceașcă de orez
  • 100 g țelină rădăcina
  • pătrunjel verde tocat
  • 1 lingură tarhon uscat/proaspăt
  • 100 g unt
  • 3 gălbenușuri
  • 250 g smântână
  • 4-5 linguri otet
  • o linguriță boabe de piper negru
  • câteva boabe de ienibahar
  • 2 crenguțe leuștean verde
  • sare după gust
  • borș acru opțional

Mod de preparare

Carnea de miel se spală, se curăță de unele pielițe unde este cazul și se opărește cinci minute cu apă clocotită. Apoi se pune la fiert într-o oală mare, cu boabe de piper și ienibahar. Se lasă carnea la fiert cel puțin 30 de minute, până se desprinde de pe oase.

Între timp se spală și se toacă toate zarzavaturile și verdețurile pentru ciorbă.

Ceapa uscată se călește separat cu unt până capătă o nuanță aurie, după care se adaugă în cratiță zarzavaturile tocate mărunt și se călesc la foc domol, să se înmoaie.

După ce carnea de miel s-a fiert bine, se spumează bine și se adaugă în oală zarzavaturile călilte. Se continuă fierberea cel puțin 30 de minute.
Se adaugă orezul bine spălat și se mai fierbe ciorba încă 15 minute.

Într-un castron se bat gălbenușurile cu smântâna să devină o cremă omogenă, apoi se adaugă treptat ciorbă fierbinte peste ele și se amestecă bine. Când sosul de smântână are o consistență de iaurt subțire se toarnă în oala cu ciorbă.

Apoi se acrește cu oțet, se adaugă leuștean, tarhon și sare, după gust.

După gust, se poate adăuga borș acru, așa cum se face în Moldova!

Ciorbă de miel oltenească

 

Leușteanul și măcrișul dau o savoare și un gust deosebit la ciorba de miel oltenească. Este o ciorbă savuroasă, acrișoară și mult mai ușor de digerat decât ciorba de miel cu smântână sau borșul de miel moldovenesc.

Ingrediente

Bucăți de carne de miel de la cap de miel, gât, oase de la picioare, coadă

  • 2 morcovi mari
  • 2 cepe mari
  • 1 ţelină potrivită
  • 1 păstârnac
  • 200 ml bulion
  • 1 legătură măcriş
  • 1 legătură leuştean
  • sare, piper
  • 3 linguri de ulei

Mod de preparare

Carnea de miel se spală, se curăță de unele pielițe unde este cazul și se opărește cinci minute cu apă clocotită, apoi se pune la fiert într-o oală mare, cu boabe de piper și ienibahar. Se lasă carnea la fiert cel puțin 30 de minute, până se desprinde de pe oase.

Între timp se spală și se toacă toate zarzavaturile și verdețurile pentru ciorbă.

Ceapa uscată se călește separat cu ulei până capătă o nuanță aurie. Apoi se adaugă în cratiță zarzavaturile tocate mărunt și se călesc la foc domol, să se înmoaie.

Când este bine fiartă carnea de miel, se spumează bine și se adaugă în oală zarzavaturile călite.

Se continuă fierberea cel puțin 30 de minute, mai apoi se adaugă apoi bulionul și se continuă fierberea, până când toate legumele și carnea sunt bine fierte și aromate

După care se adaugă măcrișul și leușteanul tocate mărunt și se mai fierbe ciorba încă 5-10 minute.

Ciorbă de miel cu zeamă de varză

Cui îi place foarte mult varza acră o folosește și de Paște, nu doar de Crăciun!

Iată o rețetă tradițională deosebit de gustoasă de ciorbă de miel cu zeamă de varză. Carnea va fi foarte fragedă și va avea o aromă deosebită.

Ingrediente

  • 1 kg carne de miel (bucăți cu oase și măruntaie)
  • 2 cepe
  • 1 morcov
  • 1 rădăcină păstârnac
  • 1 ardei gras
  • 1/2 țelină
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 1 cană bulion
  • 2 căni zeamă de varză
  • sare
  • piper
  • lobodă roșie
  • pătrunjel

Mod de preparare

Carnea de miel se spală, se curăță de unele pielițe unde este cazul și se opărește cinci minute cu apă clocotită. Măruntaiele (rinichi sau inimi), se taie bucăți. Apoi se pun toate la fiert cu boabe de piper și puțină sare.

Se lasă carnea la fiert cel puțin 30 de minute, până devine moale.

Apa în care a fiert carnea se aruncă și se pune apă curată în oală. Se pune iar carnea la fiert la foc potrivit.

Între timp se spală și se toacă toate zarzavaturile și verdețurile pentru ciorbă.

Ceapa uscată se călește separat cu ulei până capătă o nuanță aurie. Apoi se adaugă în cratiță zarzavaturile tocate mărunt și se călesc la foc domol, să se înmoaie.

Când este bine fiartă carnea de miel, se adaugă în oală zarzavaturile călite și se lasă să fiarbă câteva minute.

Se adaugă și o mână de frunze de lobodă roșie, în funcție de preferințe.

Se adaugă apoi bulionul și se continuă fierberea, până când toate legumele și carnea sunt bine fierte și aromate, apoi se acrește ciorba cu zeamă de varză după gust.

Citește și Rețetă friptură de miel pentru masa de Paște. Cu ce să ungi carnea ca să aibă un gust delicios. Secretul celor mai buni chefi

Când ciorba este aproape gata se adaugă pătrunjelul proaspăt și se potrivește gustul de sare, și este tocmai bună de mâncat. Spor la gătit, dragi gospodine și atenție! Orice preparat iese mai gustos atunci când presari puțină dragoste deasupra!

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Planta care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun. Se spune că aduce energia pozitivă în familie, dar și prosperitatea
Capital.ro
Taxă impusă la bancomate. Avertisment pentru cei care scot banii cash de la ATM
Playtech.ro
Partea mașinii de spălat pe care sigur nu ai curățat-o niciodată, dar e plină de mucegai. Aici se strânge cea mai multă mizerie
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Asalturi neobișnuite în jurul Pokrovsk. De ce folosesc rușii mașini civile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Gabriela Oțil, de la spital, la bal. Unde a mers să se relaxeze
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
38 de persoane au murit după ce un autocar a fost lovit de un camion! Unde s-a produs cel mai grav accident din ultimii 17 ani
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea n-a mai rezistat. Anunț chiar din spatele gratiilor: Adio, dar rămân cu tine...
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna, propus ca ministru al Finanţelor şi vicepremier de UDMR
MediaFlux
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Trupele speciale germane au trăit ”șocul vieții”: românul și portbagajul misterios