Vezi mai jos cateva obiceiuri cate te inscriu in categoria parintilor permisivi.
Nu exista limite si rutine
In multe familii, din pricina programului foarte incarcat, nu mai exista rutine de familie. Cu atat mai mult limite. Oamenii sunt prea obositi pentru a mai seta anumite limite si pentru a crea animozitati, in putinul timp pe care il petrec in familie. Si atunci, lasa de la ei. Ceea ce nu este foarte sanatos pentru copii. Insa, cu putina fermitate si cu sprijinul partenerului, in doua saptamani se pot forma noi rutine si noi reguli.
Eviti conflictele
Pentru multi parinti este mai comod sa renunte decat sa mai intre intr-un alt conflict cu copilul sau adolescentul. In acest “tablou” intervin si amintirile legate de strictetea propriilor parinti si atunci lasa din nou de la ei. Pe masura ce copiii ajung la pubertate, cresc sansele de conflicte intre acestia si parinti. Usi trantite in fata parintilor, ochi dati peste cap sau formulari de genul “nu am chef” sau “lasa-ma in pace” sunt la ordinea zilei in multe familii. Oboseala parintilor nu este un motiv de cedare. Poti renunta in unele cazuri “usoare”, insa in lucrurile serioase ar trebui sa te mentii pe pozitii pentru ca altfel iti pierzi credibilitatea de parinte.
Accepti scuza cu „invatatul”
Multi copii din ziua de azi ocolesc responsabilitatile casnice pentru ca “au de invatat”. Poate te gandesti ca ii faci un bine daca il scutesti de treburile pe care ar trebui sa le faca el, insa permisivitatea ta ii face rau, pe termen lung. Cand copiii ies in lume, ei trebuie sa aiba niste abilitati. In viata de dinafara casei, nimeni nu-i va spune “Lasa ca strang eu masa!”.
Citeste mai mult pe sfatulparintilor.ro