Mersul pe bicicletă, în special pe cea electrică, rămâne o experiență memorabilă de care nu te vei putea desprinde niciodată. În prezent, în Timișoara se produc astfel de biciclete, care au șansa să se extindă în întreaga Europa în viitorul apropiat. Prețurile pentru aceste biciclete încep de la 1.800 de euro și pot ajunge până la 4.500 de euro. În plus, tot în Timișoara, trei studenți de la Universitatea Politehnică au depus eforturi timp de jumătate de an pentru a dezvolta o bicicletă care funcționează pe bază hidrogen, care este considerat combustibilul viitorului.
Citește și: Rareş Bogdan, scos din sărite de vecinul Gigi Becali. „Bă, mută oile, că sunt spre dormitorul meu!”
Adrian Minea, un antreprenor din Timișoara, împărtășește această pasiune pentru bicicletele electrice și are deja în colecție trei astfel de exemplare. Pe prima dintre ele a achiziționat-o după o vacanță în Italia.
„Am cumpărat-o şi pe a doua, am început să mergem mult, în special pe munte. După care mi-am dat seama ca ar fi o mare valoare pentru mine ca om de business să folosesc o bicicletă electrică ca să mă duc la clienţi.”, a declarat Adrian Minea, antreprenor pentru Observator.
România se situează pe locul doi în ceea ce privește producția de biciclete în Uniunea Europeană. De asemenea, țara noastră este cunoscută pentru producția de vehicule electrice, cu o fabrică destul de mare în Timișoara, unde vânzările sunt în creștere.
Un astfel de model personalizat are un preț de 1.800 de euro. Acest vehicul poate parcurge cu ușurință o distanță de 120 de kilometri în mediul urban. Nu este de mirare că germanii, austriecii, elvețienii și olandezii sunt entuziasmați de astfel de vehicule electrice. În ultima vreme, și românii încep să le aprecieze, dar problema principală în țara noastră rămâne infrastructura pentru biciclete.
„Cele mai căutate sunt bicicletele de tip mountain bike cu dotări speciale pentru ascensiuni în zone mai puţin accesibile. Încep de la 8.000 de lei şi am şi care trec de 20.000 de lei, în funcţie de dotări, în funcţie de componentele folosite şi de performanţele bicicletei”, a explicat Loredana Pintea, director general fabrică biciclete.
Bicicleta viitorului circulă tot prin Timișoara. Trei studenţi de la Universitatea Politehnica au lucrat jumătate de an la o bicicleta care funcţionează cu hidrogen.
Modelul a fost o bicicletă electrică, pe care au modificat-o. Au păstrat cadrul, pe care au montat un mecanism mai prietenos cu mediul decât bateriile clasice. Bicicleta pe hidrogen poate atinge 25 de kilometri pe oră.
„La inceput bicicleta a fost una cu acumulator, cu o baterie. aici era bateria, am dat-o jos pentru a putea pune butelia cu hidrogen, pentru a face tot mecanismul asta pentru o bicicletă nouă şi mult mai economică”, a spus Daliana Duma, studentă la Ingineria Materialelor
„Nu este absolut niciun risc, butelia este rezistentă şi la căzături, nu se poate întampla nimic”, a mai adăugat Traian Bena, profesor coordonator
„Costul unei asemenea bicilete prin componentele pe care le-am achiziţionat şi componentele pe care le avem în vedere şi în viitor a fost între 8000 – 10000 de euro”, a explicat Corneliu Crăciunescu, Universitatea Politehnica Timișoara.