Potrivit agenţiei Reuters, anchetatorii Organizaţiei Naţiunilor Unite au alcătuit o listă secretă cu suspecţi de crime de război internaţionale, pe baza celui mai recent raport despre infracţiunile comise în cei patru ani de confruntări între coaliţia statelor arabe şi mişcarea Houthi, care controlează capitala yemenită, potrivit Agerpres.
Reprezentanţii ONU au constatat că ambele părţi ar putea fi vinovate de crime şi au subliniat rolul jucat de statele occidentale, ca susţinători-cheie ai ţărilor arabe, respectiv de Iran, care sprijină combatanţii Houthi.
Loviturile aeriene ale coaliţiei conduse de saudiţi a ucis civili şi au împiedicat intenţionat distribuţia alimentelor în Yemen, unde civilii sunt ameninţaţi de foamete. La rândul lor, Houthi au bombardat oraşe, au folosit copii ca soldaţi şi au apelat la tactici de asediu, informează Agerpres.
În 2014, rebelii Houthi au alungat guvernul yemenit din Sanaa, iar în 2015 mai multe state arabe, sub conducerea saudiţilor, au intervenit pentru readucerea la putere a autorităţilor recunoscute internaţional. În războiul care a urmat au fost ucişi zeci de mii de oameni.
Perspectiva foametei în Yemen constituie, potrivit ONU, cea mai mare criză umanitară din lume. Raportorii i-au trimis înaltului comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, o listă secretă cu „indivizi care ar putea fi răspunzători de crime internaţionale”, în anexa căreia sunt menţionaţi peste 160 de „actori principali” din rândul comandanţilor militari din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Yemen şi din mişcarea Houthi.
Raportul menţionează că legalitatea transferurilor de armament efectuate de Franţa, Regatul Unit şi SUA „rămâne îndoielnică şi face obiectul mai multor proceduri judiciare interne”.
ONU a primit şi relatări despre torturi, violuri şi asasinate politice în închisori secrete, comise de forţele Emiratelor Arabe Unite sau afiliate acestora.