Cercetarea este consemnată ca fiind prima de acest tip ”concepută în mod specific pentru a identifica factorii de risc genetici care sunt întâlniți la cele trei cele mai răspândite alergii”, se arată într-un comunicat de presă emis marți de portalul de știri din domeniul științific Scimex, citat de Xinhua.
”Astmul, febra fânului și dermatita sunt boli alergice care afectează diverse părți ale corpului, plămânii, nasul și pielea”, a declarat doctor Manuel Ferreira din Institutului de cercetări medicale QIMR Berghofer din Brisbane, cel care a condus studiul.
”Acest lucru este important de știut deoarece ne indică genele specifice care cauzează alergii atunci când nu funcționează corespunzător. Aceste informații ne ajută să înțelegem de ce apar alergiile și este posibil să ne ofere noi indicii cu privire la modul în care acestea pot fi prevenite sau tratate”, a adăugat Ferreira.
Oamenii de știință au analizat genomurile a 360.838 de persoane și au identificat 136 de mutații genetice considerate a reprezenta factori de risc pentru apariția acestor probleme de sănătate.
”Persoanele care sunt ghinioniste și moștenesc acești factor de risc genetici de la părinți sunt predispuse la toate cele trei alergii”, a mai indicat Ferreira.
”Important de menționat, am identificat mai multe substanțe medicamentoase despre care credem că ar putea fi direcționate către unele dintre aceste gene pentru a trata alergiile. Primul pas va fi acela de a testa aceste medicamente în laborator”, a adăugat cercetătorul.
Studiul, care a fost publicat în jurnalul științific ”Nature Genetics” și a inclus cercetări realizate în Germania, Olanda, Norvegia, Suedia, Marea Britanie și Statele Unite, a luat în calcul și alți factori care ar putea afecta modul în care genele sunt ”pornite” sau ”oprite”.
”Spre exemplu, am descoperit o genă — numită PITPNM2 — care prezintă un risc crescut de a fi ‘oprită’ în cazul fumătorilor. Dacă este ‘oprită’, atunci riscul de a dezvolta alergii crește”, a mai explicat Ferreira, potrivit sursei citate.