Premierul Victor Ponta a condus şedinţa de urgenţă a Guvernului în cadrul căreia a fost adoptată hotărârea de Guvern privind declararea a trei zile de doliu naţional.
Şeful Executivului a transmis condoleanţe familiilor celor decedaţi, toate gândurile bune pentru cele ale răniţilor şi a ţinut să evidenţieze acţiunea foarte bine coordonată a structurilor de intervenţie şi salvare în cazul acestei tragedii. Mai mult, premierul a subliniat că „avem prieteni, vecini care au oferit ajutorul”.
Victor Ponta a arătat că printre victime se numără şi mai mulţi străini. „Suntem în contact cu autorităţile din ţările respective şi putem să acordăm oricând inclusiv transport”, a punctat premierul.
Potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, zilele de doliu național sunt stabilite prin hotărâre de guvern. Aceeași lege prevede că, în zilele de doliu național, așa cum au fost stabilite de guvern, instituțiile și autoritățile publice centrale și locale sunt obligate să arboreze în bernă Drapelul României.
Ultima data când în România a fost decretat doliul național a fost ziua de 26 iunie 2013, în semn de respect față de cei 18 români care și-au pierdut viața în accidentul de autocar din Muntenegru. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 410 din 25 iunie 2013, prin care ziua de 26 iunie 2013 a fost declarată zi de doliu național, drapelul trebuie arborat în bernă și la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor. În baza aceleiași hotărâri, posturile naționale de radio și televiziune, dar și instituțiile de cultură trebuiau să își adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice și sportive programate pentru zilele de doliu urmau să fie amânate.
Hotărârea prin care Guvernul a decis declararea zilelor de 31 octombrie, 1 și 2 noiembrie, zile de doliu național pe teritoriul României a fost publicată în Monitorul Oficial.
Actul normativ aprobat într-o ședință extraordinară a Executivului a fost adoptat „în memoria victimelor incendiului ce a avut loc în data de 30 octombrie în sectorul 4 din municipiul București”.
La articolul 1 al HG se prevede că „se declară zilele de 30 octombrie, 1 și 2 noiembrie zile de doliu național pe teritoriul României”.
La alineatul (1) al articolului 2 Hotărârea se prevede că în zilele de doliu național prevăzute la articolul 1 „toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă”.
Totodată, la alineatul (2) se menționează că drapelul în bernă se arborează: la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ de orice grad, instituțiilor de cultură și misiunilor diplomatice ale României.
Alte locuri unde drapelul național va fi coborât în bernă sunt: punctele pentru trecerea frontierei, precum și în aeroporturi, gări și autogări.
De asemenea, drapelul național va fi coborât în bernă ca pavilion pe navele de orice fel și pe ambarcațiuni ce navighează sub pavilion românesc.
La articolul 3 al HG se prevede că ” în zilele de 31 octombrie, 1 și 2 noiembrie 2015, posturile de radio și televiziune, precum și instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător”.
Inspectoratul Școlar al Municipiului București a anunţat că vor fi suspendate, pe întreaga perioada a doliului național, toate activitățile cultural-distractive ( serbări, baluri ale bobocilor, festivaluri de muzica și dans, etc).
„ISMB vă informează ca, urmare a Hotărârii adoptate de Guvernul României, în ședința din data de 31 octombrie, s-au declarat trei zile de doliu național, începând de astăzi, 31 octombrie 2015, până în data de 2 noiembrie 2015, inclusiv. Ca urmare a acestui fapt, conducătorii unităților de învățământ preuniversitar de stat și particular, vor lua toate măsurile legale ce se impun și vor coborî drapelul național în bernă. Totodată, vor fi suspendate, pe întreaga perioadă a doliului național, toate activitățile cultural — distractive( serbări, baluri ale bobocilor, festivaluri de muzică și dans, etc.)”, se arată în comunicat.
IȘMB precizează că aceste activități urmează a fi reprogramate în perioada următoare.
Incendiul din Club Colectiv s-a soldat cu moartea a 27 de persoane şi cu rănirea a peste 180, din care 146 sunt internate în prezent la spitalele din Capitală.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din MAI, Raed Arafat, a anunțat, sâmbătă dimineața, că 27 de persoane și-au pierdut viața și 146 sunt internate în momentul de față la diverse spitale din București, în urma incendiului puternic care a avut loc vineri seară în clubul Colectiv din Capitală.