Mecanicii trenului care a deraiat, sâmbătă, în judeţul Hunedoara, ar fi cerut cale liberă prin staţie după ce au constatat că ar avea probleme la sistemul de frânare, declară şeful ITM Hunedoara, Adrian Bozdog.
Acesta a explicat că cercetările în cazul accidentului de la Merişor sunt în derulare şi că prima ipoteză este apariţia unor probleme la sistemul de frânare, potrivit mesajului transmis de acetia prin staţia din dotare.
„Am înţeles la faţa locului că mecanicii au cerut prin staţia pe care o aveau în dotare celor de la Merişor să le asigure cale liberă până la Baru, fiindcă au probleme la sistemul de frânare”, a declarat Bozdog.
Tronsonul pe care a avut loc accidentul este unul periculos, cu curbe şi coborâri, iar 14 dintre cele 16 vagoane ale garniturii au sărit de pe şine la trecerea pe un viaduct. Mai multe vagoane au căzut în prăpastie, iar locomotiva a fost grav avariată, cei doi mecanici pierzându-şi viaţa.
Mecanicii locomotivei care a deraiat, sâmbătă, în judeţul Hunedoara, au murit pe loc în urma impactului.
„Cei doi au suferit politraumatisme prin accident feroviar, cu multiple traumatisme incompatibile cu viaţa. Au prezentat fracturi multiple, hemoragie internă. Decesul a survenit pe loc”, a declarat, duminică medicul legist care a efectuat autopsia, Elena Lechinţeanu, potrivit Mediafax.
O comisie mixtă Procuratură/AGIFER (n.r. – Agenţia de Investigare Feroviară Română) anchetează accidentul.
Operatorul feroviar privat Unicom Tranzit, al cărui tren de marfă a deraiat, deţine mai multe certificări, printre care şi pe cea de „securitate ocupaţională”, potrivit datelor postate pe site-ul transportatorului.
„Unicom Tranzit a fost certificată de către SRAC şi IQNET ca urmare a aplicării unui sistem de management al calităţii, al mediului şi al sanătăţii şi securităţii ocupaţionale, în conformitate cu cerinţele standardelor internaţionale (ISO 9001/2008, ISO 14001/2004, OHSAS 18001/2007)”, se arată pe site-ul societăţii.