Autotrenul construit de Electroputere Paşcani a trecut de ultimele teste și e pregătit pentru omologare. Construcția trenului de mare viteză, care ajunge la 120 km pe oră, a început în urmă cu patru ani. Pe exterior, trenul este decorat cu motive tradiționale românești, iar la interior sunt standarde de cea mai înaltă calitate. Are o lungime de 60 de metri şi trei vagoane, scrie digi24.ro.
Prototipul a fost scos pe șine, pentru a fi evaluați parametrii de funcționare, pe mai multe rute din țară: spre Valea Prahovei, Făurei din județul Brăila sau Mestecăniș din județul Suceava. Procesul de testare, până la omologare, a presupus parcurgerea a 30.000 de kilometri. „Acest tren poate sa circule până la 360.000 de kilometri fără să intre la reparație. Mecanicul conduce la cravată și costum, nu trebuie să se bage sub tren să repare, cum se întâmplă pe calea noastră ferată. Autotrenul fabricat la Pașcani consuma de trei ori mai puțin combustibil decât locomotivele diesel„, a declarat şeful Serviciului Tehnic, Mihai Tudose, pentru sursa citată.
Citeşte şi România vrea să testeze trenurile pe hidrogen. Ministrul Transporturilor a făcut importantul anunţ
Producția de serie va începe odată cu semnarea unui contract de vânzare. La aceasta dată, ca perspectivă, se are în vedere piața României, flota de vehicule feroviare fiind în stare critică și se au în vedere achiziții prin fonduri europene. Deocamdată nu există însă un contract ferm în acest sens. Compania nu a comunicat un preț de listă pentru tren, dar în general prețurile pornesc de la 4-5 milioane euro pentru astfel de automotoare.
Sunt doar două tronsoane în România care permit în prezent circulația trenurilor de mare viteză: București – Constanța și București – Predeal.