UPDATE: Aproximativ 600 de trenuri de călători şi 300 de trenuri de marfă nu au circulat miercuri, între orele 7.00 şi 9.00, la nivelul ţării, după ce angajaţii CFR – Mişcare Comercial şi-au întrerupt în mod voluntar activitatea, fiind nemulţumiţi de nivelul salarizării şi de condiţiile de muncă.
Principalele nemulţumiri ale angajaţilor CFR care au declanşat greva spontană sunt legate de nivelul salarizării şi de condiţiile de muncă. Cei care au întrerupt activitatea sunt operatorii şi impegaţii.
Miercuri, la ora 10.00, vor avea loc întâlniri cu reprezentanţii CFR Infrastructură şi CFR Călători, urmând ca la ora 17.00 să participe la o întrevedere cu ministrul Transporturilor, Dan Şova, pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă angajaţii din domeniu.
Trenurile care nu au plecat din anumite staţii, în intervalul orar 07.00-9.00, în urma protestului spontan declanşat de membrii unor organizaţii sindicale feroviare vor fi reprogramate după ora 9.00, iar cele care au staţionat pe traseu îşi vor continua drumul spre destinaţiile finale, a anunţat, miercuri, CFR Călători.
Potrivit sursei citate, circulaţia trenurilor va reveni la normal în momentul încetării mişcării de protest, iar pasagerii care şi-au cumpărat bilete la trenurile afectate de protestul spontan şi nu mai doresc să efectueze călătoria, pot solicita restituirea contravalorii biletelor achiziţionate şi neutilizate, conform regulamentului de transport pe calea ferată şi reglementărilor în vigoare.
Numărul poliţiştilor care acţionează în zona gărilor şi a triajelor CFR a fost suplimentat, informează Poliţia Română, miercuri, printr-un comunicat de presă.
1.000 de poliţişti de la transporturi şi ordine publică au acţionat în zona a 97 de staţii de cale ferată unde au fost semnalate 220 de trenuri oprite. Poliţiştii au desfăşurat activităţi pentru prevenirea faptelor antisociale, precum şi pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică, mai relevă sursa citată.
Trenurile de călători aflate în mişcare au fost oprite în prima staţie de pe traseu, iar cele care aveau ora de plecare după 7.00 au rămas în staţii până la ora 9.00, când, treptat, a fost reluată circulaţia feroviară.
Acţiunea feroviarilor a afectat mii de călători.
În cele două ore de protest, aceştia au fost nevoiţi să aştepte în gări reluarea circulaţiei feroviare sau să găsească alte mijloace de transport.
Federaţiile sindicale din transporturile feroviare ameninţau încă din 15 aprilie că ar putea declanşa conflictul colectiv de muncă începând cu data de 23 aprilie, dacă până atunci nu vor fi încheiate noile contracte colective de muncă, cu prevederi favorabile salariaţilor.
Iulian Măntescu, preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, menţiona că nesemnarea noilor contracte colective de muncă ar putea duce la disponibilizarea a 2.500 de salariaţi de la CFR Marfă.