În perioada de caniculă (35 – 37 de grade în aer), temperaturile înregistrate la nivelul şinei sunt cuprinse între 45 – 55 grade C, iar măsura de reducere a vitezelor de circulaţie, în anumite intervale de timp în care temperaturile depăşeşc limitele normale, este o măsură obligatorie pentu siguranţa traficului feroviar şi, de asemensea, este aplicată de toate administraţiile de cale ferată, precizează sursa citată.
Tot în ZILELE CANICULARE, personalul de întreţinere a căii ferate efectuează revizii suplimentare pe întreaga reţea feroviară (însoţiri de trenuri, verificări directe ale căii, măsurarea şi înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor în şină etc.), iar viteza de circulaţie a trenurilor de călători şi de marfă se reduce cu 20-30 km/h faţă de viteza normală de circulaţie, pe durate bine determinate, astfel încât traficul feroviar să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă, potrivit CFR.
Compania recomandă publicului călător ca, în perioada de valabilitate a avertizării cod galben de caniculă, înainte de efectuarea călătoriei, să solicite informaţii despre întârzierile produse în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 021/9521.
Sâmbătă şi duminică în regiunile sudice şi estice canicula va persista, iar disconfortul termic va fi accentuat. Se vor înregistra frecvent valori de 36…38 de grade, iar în după-amiaza zilei de sâmbătă, în jur de 39 de grade în extremitatea de sud a ţării.
Sâmbătă, valori de 35…37 de grade se vor înregistra şi în Banat şi local în Transilvania, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80.
Duminică, instabilitatea atmosferică se va accentua în vestul, centrul şi nordul ţării, iar la începutul săptămânii viitoare, canicula va persista local în sud şi est.