În urmă cu două săptămâni, Consiliul General al Municipiului București a aprobat intrarea Regiei de Distribuție a Energiei Termice din Bucureşti (RADET) în insolvență, însă decizia finală este dată de instanță.
Proiectul de hotărâre prevede mandatarea Consiliului de Administraţie (CA) al RADET pentru a lua „toate măsurile tehnice, juridice şi economice necesare pentru asigurarea continuităţii activităţii RADET, în vederea garantării livrării agentului termic pentru populaţie şi pentru instituţiile racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică”.
Citeşte şi: RADET şi ELCEN au depus cereri de intrare în insolvenţă la Tribunalul Bucureşti.
La acest proiect, există şi un amendament, care prevede începerea procedurilor de intrare în insolvenţă a RADET. Amendamentul a fost votat cu 28 de voturi „pentru”, din partea consilierilor PSD şi ALDE.
Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Sorin Chiriţă, a precizat, în urmă cu două săptămâni, că insolvența este doar o „formă de protecție” a Regiei.
De asemenea, și primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că măsura intrării în insolvență trebuia luată mai de mult și că este singura soluție de salvare a Regiei. De asemenea, ea i-a asigurat pe angajații regiei că nu vor fi dați afară.
RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).