Tribunalul Dolj a publicat motivarea deciziei prin care Darius Vâlcov a fost condamnat la 6 ani şi jumătate de închisoare

Trimis in judecata pentru doua fapte de luare de mita si una de trafic de influenta, fostul primar al Slatinei, Darius Valcov, a fost condamnat in iulie 2020 de Tribunalul Dolj la sase ani si sase luni de inchisoare.
George Russo
19 mart. 2021, 13:28
Tribunalul Dolj a publicat motivarea deciziei prin care Darius Vâlcov a fost condamnat la 6 ani şi jumătate de închisoare

Tribunalul Dolj a motivat sentinta prin care fostul primar, parlamentar si ministru Darius Valcov a fost condamnat in prima instanta la sase ani si sase luni de inchisoare pentru luare de mita si trafic de influenta. Sentinta a fost atacata cu apel, care se judeca la Curtea de Apel Craiova.

In pronuntarea sentintei, judecatorul a retinut ca faptele lui Darius Valcov au un grad de pericol social ridicat, inculpatul profitand de functia de primar „lezand astfel grav relatiile sociale care privesc increderea cetatenilor in institutiile publice”.

De asemenea, judecatorul a retinut ca in colectarea spagilor, Valcov a actionat „premeditat si minutios”, apeland la persoane interpuse pe care le putea influenta si controla, atat pentru pretinderea, cat si pentru primirea sumelor de bani.

„Nu in ultimul rand, instanta va avea in vedere faptul ca la momentul savirsirii infractiunii de trafic de influenta inculpatul avea calitatea de senator, ulterior a dobandit functia de ministru delegat pentru buget, respectiv ministru de finante, iar toate acestea nu fac altceva decit sa imprime faptei un caracter mult mai grav intrucat aceasta calitatea presupunea o buna cunoastere si respectare a dispozitiilor legale asfel incat sa constientizeze importanta deosebita a valorilor sociale pe care le-a periclitat si vatamat prin fapta sa precum si starea de pericol creata”, a mai aratat Tribunalul Dolj in sentinta de condamnare a lui Valcov, conform Ziare.com.

Tribunalul Dolj l-a condamnat pe Darius Vâlcov pentru şpăgi de aproape 1 milion de euro

In rechizitoriul de trimitere in judecata a lui Valcov, procurorii DNA au aratat ca Valcov a cerut si primit de la doua firme, prin interpusi, suma totala de 4,2 milioane de lei pentru ca firmele, care au incheiat contracte cu Primaria Slatina si Compania de Apa Olt, „sa nu aiba probleme” si sa isi primeasca banii. Faptele de coruptie pentru care Valcov a fost condamnat in prima instanta:

1.In perioada noiembrie-decembrie 2012, inculpatul Valcov Darius-Bogdan, in calitate de primar al municipiului Slatina, i-a pretins unui om de afaceri – denuntator in cauza, aproximativ 10% din sumele incasate de societatea unui om de afaceri de la Primaria Slatina, in baza unui contract semnat anterior, iar in perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, in mai multe transe, de la respectiva societate, printr-o firma intermediara, suma de 2.146.270 lei, astfel incat denuntatorul sa nu intampine probleme in derularea contractului si sa primeasca banii la timp pentru lucrarile efectuate.

Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice si executia lucrarilor pentru izolarea termica a fatadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina, fiind in valoare de 24.833.258 lei fara TVA.

Procent din sumele incasate de oamenii de afaceri

2.In aceeasi maniera a procedat inculpatul si in cazul unui alt contract incheiat de institutia publica pe care o reprezenta cu o alta societate comerciala, privind reabilitarea Centrului istoric al orasului Slatina, pretul contractului fiind de 7.726.919 lei fara TVA.

Astfel, in luna iunie 2012, inculpatul Valcov Darius-Bogdan a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, in schimbul semnarii respectivului act de catre autoritatea contractanta si efectuarii la timp a platilor, iar, ulterior, a primit prin intermediul unor persoane suma totala de 450.000 lei.

3.La data de 23 iulie 2014, intre S.C. Compania de Apa Olt S.A., si aceeasi firma s-a incheiat un contract de lucrari avand ca obiect „Continuarea lucrarilor de reabilitare si extindere a retelelor de apa si apa uzata in aglomerarile Potcoava si Scornicesti”, pretul licitat contractat fiind de 17.000.000 lei fara TVA.

Ulterior, inaintea datei de 27 august 2014, (data emiterii primei facturi catre S.C. Compania De Apa Olt S.A.), administratorul firmei respective a fost contactat de o persoana din cercul de apropiati ai inculpatului Valcov Darius-Bogdan, care i-a comunicat ca acesta din urma ii pretinde 10% din valoarea contractului respectiv pentru „a interveni la conducerea companiei in vederea efectuarii la timp a platilor aferente contractului”, lucru cu care omul de afaceri a fost de acord. Astfel, in lunile septembrie 2014 si februarie 2015, inculpatul a primit, in doua transe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma de bani pretinsa initial.

Atat in cursul anchetei, cat si la proces, complicii lui Valcov, care au scapat de acuzatii primind statut de martori au declarat ca fostul primar al Slatinei detinea mai multe afaceri prin interpusi (un hotel, o curatatorie chimica, un complex imobiliar si o firma de constructii), iar banii erau spalati prin intermediul acestor firme.

In faza anchetei, Valcov s-a prevalat de dreptul la tacere, dar in proces s-a aparat respingand acuzatiile DNA

„In cauza, inculpatul nu a adus nicio proba plauzibila care sa infirme sustinerea acuzarii, simpla afirmatie ca nu a pretins si primit sumele de bani in scopul retinut, nu este de natura sa demonstreze ca nu a pretins martorului denuntator 10% din valoarea contractului incheiat, in contextul probelor administrate care au demonstrat dincolo de orice indoiala rezonabila atat pretinderea cat si primirea sumelor de bani in doua transe, respectiv in luna septembrie 2014 si in luna februarie 2015”, se arata in sentinta de condamnare a lui Valcov.

Valcov s-a mai aparat spunand ca in toata perioada in care au fost comise faptele a fost supravegheat prin mijloace tehnice fiindu-i interceptate convorbirile si „daca ar fi comis faptele care i se imputa, organele de urmarire penala ar fi trebuit sa aiba probe in acest sens”. Judecatorul a aratat ca apararea nu este fondata „atata vreme cat masurile de supraveghere a inculpatului au fost dispuse (n.r. intr-un alt dosar) cu mult dupa comiterea faptelor ce fac obiectul prezentului dosar penal”.

Citeşte şi: Magistratul Liviu Tudose a povestit în Comisia Juridică ororile la care a fost supus de DNA Ploieşti: „Desfiinţarea SIIJ are ca scop acoperirea mizeriilor şi abuzurilor comise”

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București