Cei 11 judecători ai instanţei judiciare supreme din această ţară aveau de examinat două recursuri diferite: cea a Curţii de Apel din Scoţia, care a considerat ilegală măsura adoptată de şeful guvernului de la Londra, şi cea a Tribunalului Superior din Londra, care a considerat că respectiva chestiune este de competenţa politicului.
Judecătorii au decis în unanimitate că avizul lui Boris Johnson prin care i-a cerut reginei Elizabeth a II-a să suspende Parlamentul timp de cinci săptămâni, până la 14 octombrie, cu două săptămâniînainte de Brexit, este ”ilegal, nul şi neavenit”.
”Parlamentul nu a fost suspendat”, a declarat preşedinta Curţii Supreme, Lady Hale, apreciind că este necesar ca acesta să se întrunească din nou ”cât mai rapid posibil”.
Preşedintele Camerei Comunelor John Bercow a declarat că aceasta urmează ”să se reunească fără întârziere” şi că va consulta în acest sens lideriidiverselor partide politice ”de urgenţă”.
Liderul Partidului Laburist (în opoziţie) Jeremy Corbyn i-a cerut imediat lui Boris Johnson să demisioneze.
Judecătorii au urmărit argumentarea adversarilor şefului Guvernului, care îl acuză de faptul că a suspendat parlamentul cu scopul de a pune căluş opoziţiei şi a scoate regatul Unit din UE la 31 octombrie, inclusiv fără un acord de divorţ.
”Deputaţii trebuie să fie curajoşi şi să ceară socoteală acestui Guvern fără scrupule”, a declarat Gina Miller, o activistă anti-Brexit aflată la originea unuia dintre recursurile examinate de Curtea Supremă.