Tribunalul UE: Câştigurile obţinute de filiala ungară a EDF prin contract direct cu statul, ilegale

Tribunalul UE a dat câştig de cauză Comisiei Europene într-o dispută cu filiala ungară a EDF, hotărând că un contract de vânzare a energiei electrice încheiat în anii '90 între această societate şi o companie de stat constituie ajutor de stat ilegal, iar câştigurile obţinute trebuie restituite.
Romania TV
14 feb. 2012, 15:21
Tribunalul UE: Câştigurile obţinute de filiala ungară a EDF prin contract direct cu statul, ilegale

Ungaria a introdus la mijlocul anilor ’90 un sistem de contracte de cumpărare de electricitate încheiate pe termen lung, prin care compania de stat MVM s-a angajat, în calitate de cumpărător unic, să achiziţioneze timp de mai mulţi ani, în unele cazuri mai multe decade, o cantitate predeterminată de electricitate la un preţ fix, pentru aprovizionarea pieţei cu amănuntul.

Contractele au avut rolul de atrage investitori străini în domeniul producţiei de energie prin garantarea unei rentabilităţi previzibile a investiţiilor, scopul final fiind efectuarea modernizările necesare pentru a garanta securitatea aprovizionării, arată Comisia Europeană într-un comunicat.

Societatea Budapesti Eromu a fost privatizată în 1996, fiind preluată de gigantul francez Electricite de France (EDF). Compania gestionează patru centrale care asigură încălzirea urbană în regiunea Budapesta şi care produc şi electricitate.

Trei dintre aceste centrale beneficiază de contracte pe termen lung cu MVM, cel mai îndelungat dintre acestea expirând în 2024.

În 2008, Comisia a decis că aceste contracte au condus la ajutoare de stat incompatibile cu dreptul pieţei comune, iar câştigurile trebuie rambursate de societăţile beneficiare statului maghiar.

„Astfel, potrivit Comisiei, contractele protejau producătorii vizaţi de orice risc comercial şi, aşadar, îi plasau într-o poziţie mai bună decât ceilalţi producători de pe piaţă”, potrivit comunicatului CE.

Budapesti Eromu a contestat pe rând, la Tribunalul UE, decizia Comisiei de a declanşa o investigaţie şi concluziile anchetei.

Tribunalul a decis în favoarea Comisiei Europene, apreciind că societăţile beneficiare trebuie să restituie câştigurile obţinute în incompatibilitate cu directivele europene după aderarea Ungariei la UE, la 1 mai 2004.

În ceea ce priveşte cuantumul exact al ajutorului de stat care trebuie rambursat, Tribunalul a confirmat metoda aleasă de Comisie în decizia din 2008, de „simulare bazată pe piaţa spot de electricitate”, considerată cea mai obiectivă modalitate de estimare a sumelor respective.

Budapesti Eromu poate formula recurs la Curtea de Justiţie a UE în termen de două luni de la comunicarea deciziei Tribunalului.

Tribunalul analizează cauze similare şi în cazul altor companii de energie din Ungaria, notează CE.

Comisia Europeană studiază şi în cazul României mai multe contracte directe de vânzare a energiei, încheiate în afara pieţei reglementate.

Comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia, a declarat la finele lunii octombrie la Bucureşti că Executivul UE analizează contractele Hidroelectrica cu ArcelorMittal Galaţi şi Alro Slatina, dar şi cu unii distribuitori de energie cu amănuntul, pe motiv că acestea au fost încheiate la tarife sub nivelul pieţei.

Hidroelectrica a început să încheie contracte directe de furnizare în jurul anului 2000, iar jumătate din acorduri au fost prelungite până în 2018. Printre companiile care au contracte directe de cumpărare a electricităţii de la Hidroelectrica se numără producătorul de aluminiu Alro Slatina – cel mai are consumator de energie din ţară, Energy Holding, Alpiq RomEnergie şi Alpiq Romindustries (fosta Buzzman Industries).

Directorul general al companiei de stat, Dragoş Zachia, a declarat recent că Hidroelectrica negociază cu companiile cu care contracte directe de vânzare a energiei electrice creşterea preţurilor de livrare cu 20%-25%, pe care să le aplice retroactiv de la 1 ianaurie, precum şi reducerea cantităţilor cu 10%-20%.

La sfârşitul anului trecut, Hidroelectrica a reziliat contractele directe de vânzare a energiei pe care le avea cu SNLO, Salrom şi CLMB Patinoar Braşov, iar compania Luxten Lightning a renunţat la acord „din motive de imagine”.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat la sfârşitul celei mai recente evaluări a programului convenit cu România că acordurile bilaterale pentru energie negociate direct de care beneficiază doar anumite grupuri pe cheltuiala populaţiei ar trebui încetate imediat, din moment ce astfel de înţelegeri provoacă numai la Hidroelectrica pierderi de 175-275 milioane euro în fiecare an.

De altfel, FMI a impus Guvernului un termen scurt în care să finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica, respectiv până miercuri, şi să anuleze, în limitele legii, înţelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi încheiate.

Termenul de 15 februarie a fost stabilit prin scrisoarea de intenţie convenită în urma ultimei misiuni de evaluare, din ianuarie-februarie.

DailyBusiness
Dan Andronic, despre Călin Georgescu: Poate ajunge la fiecare utilizator TikTok din România!
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Andreea Marin a dezvăluit ce se întâmplă cu fiica sa, Violeta. Vedeta este copleșită de emoții!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
Capital.ro
Ordin UE. Se aplică la mașinile pe benzină și motorină. Intră în vigoare în 2025
Playtech.ro
Gabriel Cotabiță a fost înmormântat în stilul lui Silviu Prigoană. Unde se odihnește trupul regretatului artist
DailyBusiness
Șeful TikTok, chemat să răspundă pentru campania lui Călin Georgescu. „Suntem martorii unui atac împotriva democraţiei”
Adevarul
Cine sunt candidații partidului POT, care îl susține pe Călin Georgescu, și ce șanse au să ajungă în Parlament
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Un avion plin cu scriitori s-a făcut scrum. Impactul a fost colosal. Lacrimi și durere în România
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Tinerii protestează în București și în alte orașe din țară! Ce mesaje au transmis manifestanții: „Nu votați un dictator”
Cancan.ro
Imagini 'bizare' cu soția lui Călin Georgescu. Filmarea cu dansurile Cristelei s-au viralizat rapid! ⤵️
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Fumatul devine interzis. Legea care se pregătește. NU mai pot cumpăra țigări
StirileBZI
Șoferii vor fi nevoiți să susțină din nou examenul auto. Se schimbă permisul de conducere!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
substantial.ro
NASA descoperă un oraș sub gheață: o bază militară secretă americană din Groenlanda
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Delia a răbufnit la adresa lui Călin Georgescu. Artista este scandalizată de ieșirile politicianului