Era în 1984, când războiul rece era aproape de apogeu. Preşedintele american de atunci, Ronald Reagan, a desfăşurat rachete Pershing II în Germania Federală. Pe atunci, David Hemler avea 21 de ani şi era ligvinst, lucrând pentru Aviaţia americană în Augsburg, în Bavaria. Nu era însă ceea ce îi plăcea să facă.
A stat de vorbă cu superiorii săi şi le-a spus că nu ar mai vrea să îl trimită în misiuni, pentru că devenise un „pacifist”. Ei nu l-au luat în seamă şi l-au trimis să consulte un … psihiatru, scrie bbc.co.uk.
„Nu cred că a fi pacifist înseamnă să fii bolnav mintal. Mă simţeam, totuşi, rău. Noaptea n-aveam somn şi mă tot gândeam. Nu puteam şi să mănânc cum trebuie”, povesteşte Hemler.
Superiorii săi nu l-au lăsat să iasă din armată, dar i-au luat slujba care implica informaţii ultrasecrete şi i-au dat una de om de … menajeră. După un an de curăţat podele, Hemler şi-a dat seama că nu va scăpa de armată cu una, cu două. A început să se gândească cum ar fi putu să lipsească fără să părăsească armata. „Mă simţeam îngrozitor. Trebuia să scap”, a spus Hemler.
Fugit în Suedia
Hemler s-a hotărât să plece în Suedia. mai fusese acolo şi ştia că această ţară i-a pimit pe soldaţii americani care dezertaseră în timpul războiului din Vietnam. Suedezilor le-a spus că îl cheamă Hans Schwarz şi că este fiul unor părinţi care au călătorit mult şi au trăit în 35 de ţări şi că el se născuse în Elveţia.
Suedezii au devenit suspicioşi, ghicind după accentul său că venea din estul Statelor Unite. Totuşi, nu l-au deportat, pentru că nici nu ştiau unde să îl deporteze, după cum el însuşi a povestit. În plus, poliţiştii suedezi nu strânseseră suficiente probe care să arate care ar fi originea lui adevărată. I-au dat permis de şedere cu falsa lui identitate, Hans Schwarz, iar după un an şi jumătate, permis de rezidenţă.
De 28 de ani trăieşte în Suedia, unde are un copil făcut cu prima lui prietenă de-acolo şi alţi doi cu soţia lui de origine thailandeză. SUA l-au trecut pe lista primelor 10 persoane cele mai căutate din lume, alături de ucigaşi şi violatori. Nimeni nu a mai ştiut nimic despre el, pentru că Hemler, devenit Schwarz, a rupt orice legătură cu familia şi rudele şi nici actualei lui soţii nu i-a dezvăluit adevărata lui identitate atâta vreme.
Deşi îşi atinsese scopul, americanul a trăit ani de-a rândul cu spaima de a nu fi prins. „De câte ori auzeam o sirenă de poliţie, credeam că vine după mine”, a mărturisit el. Pentru a nu fi prins, Hemler a învăţat suedeza şi şi-a schimbat înfăţişarea. Şi-a lăsat părul să-i crească până la umeri şi nu s-a mai bărbierit. A făcut tot felul de munci, inclusiv cea de îngrijitor într-un azil de bătrâni. A mers la universitate şi a studiat Statistica, iar acum lucrează într-o agenţie guvernamentală suedeză din Uppsala.
Ziua adevărului
Hemler s-a săturat să se tot ascundă şi să nu mai vorbească nici măcar cu părinţii lui. Îi era foaret dor de ei. S-a hotărât să îi caute la telefon. Nu i-a găsit. A încercat apoi la o mătuşă, dar aceasta a devenit suspicioasă când i-a auzit accentul suedez. În final, a reuşit să dea de fratele lui, şi el suspicios prima oară când l-a auzit şi care i-a pus o mulţime de înmtrebări despre trecutul lor, inclusiv care era numele broaştei lor ţestoase pe care au avut-o în copilărie, ca să vadă dacă este el cu adevărat.
Bucuria regăsirii familiei şi a rudelor sale a fost imensă. După acest episod, a trebuit să îi explice şi soţiei lui cine este el de fapt. Spre surprinderea lui Hemler, ea nu s-a supărat, ci, din contră, i-a spus că abia aşteaptă să îl ducă şi la ea, în Thailanda, să le cunoscă pe rudele ei.
Hemler este acum cetăţean suedez, iar o extrădare în SUA este prea puţin probabilă. În America, el este încă sub investigaţie pentru dezertare şi riscă până la 30 de ani de închisoare. Tot ce are de făcut pentru a rămâne în libertate, este să nu pună piciorul pe teritoriul american, unde poate fi arestat imediat.
„A fost un proces treptat. M-am băgat într-o mizerie din care nu am mai putu să ies”, a mai mărturist Hemler, care spune că regretă când a luat decizia de a dezerta.