Ziua când pensiile intră pe card în octombrie s-a schimbat, este de data aceasta o veste bună pentru 2.300.000 pensionari.
În România, există două modalități de a primi pensia. Prima este prin intermediul poștașilor, începând cu data de 2 a fiecărie luni. Ei încheie acest proces pe data de 14 a fiecărei luni.
De regulă, pensia intră pe card timp de 2 zile așa cum a informat și Casa de Pensii. Este vorba de zilele de 12 și 13 ale fiecărei luni.
În data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni, potrivit anunţului făcut de Casa de Pensii.
Ei bine, în luna octombrie zilele de 12 și 13 sunt nelucrătoare, astfel că există o mică problemă. 12 octombrie este sâmbătă, iar 13 este duminică. Mulți pensionari se întreabă dacă pensia intră vineri, pe data de 11 octombrie sau pe 14 octombrie – luni.
Răspunsul este că pensia va intra, în octombrie, pe card într-o singură zi și anume în data de 11 octombrie, vineri cu o zi mai devreme decât în mod obișnuit.
Mai mult, să reamintim că pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate de la 1 octombrie 2024. Astfel, impozitul de 10% va fi perceput doar pentru sumele din pensii care depășesc acest prag.
Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei. Aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024. După ce guvernul a hotărât să ridice plafonul pentru impozitarea pensiilor, o parte din pensionari vor primi bani în plus din luna octombrie. Este vorba despre vârstnicii care au pensii mai mici de 3000 de lei și pentru care a fost adoptată o măsură prin care aceste venituri nu vor mai fi impozitate cu 10%.
De exemplu, unui pensionar care în acest moment are o pensie de 2900 de lei, i se oprește un impozit de 90 de lei pentru cei 900 de lei care depășesc pragul până la care se aplică scutirea de impozit. Începând de mâine însă, același pensionar va rămâne cu suma întreagă.
Începând cu 1 octombrie 2024, nici pensiile militare cu valoare sub 3.000 de lei nu vor mai fi supuse impozitării, conform unei măsuri care a fost adoptată de Guvern printr-o ordonanță de urgență.
Pensiile militare sunt reglementate prin Legea nr. 223/2015 și nu fac parte din sistemul public de pensii din ianuarie 2016. Acestea sunt gestionate de trei case sectoriale de pensii ale Ministerului Apărării Naționale (MAPN), Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Serviciului Român de Informații (SRI), fiind plătite din bugetele respective ale acestor instituții.
Spre deosebire de pensiile din sistemul public, pensiile militare nu sunt calculate pe baza principiului contributivității, ci pe alte criterii stabilite de lege.
La începutul lunii septembrie 2024, numărul pensionarilor cu pensiile mai mici sau egale cu 2000 de lei era mai mic de 2,4 milioane, anunța la momentul respectiv Casa Națională de Pensii.
Nu este singura veste bună pentru pensionari. Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunţat că peste 2,6 milioane de români vor beneficia în luna octombrie de o nouă tranşă de 250 lei pentru cumpărarea de alimente. Încărcarea cardurilor cu valoarea de 250 lei va începe din data de 15 octombrie.
”Peste 2,6 milioane de români vor beneficia în luna octombrie de o nouă tranşă de 250 lei pentru cumpărarea de alimente! Încărcarea cardurilor de alimente(tichete sociale) cu valoarea de 250 lei va începe din data de 15 octombrie”, anunţă ministrul într-o postare pe Facebook.
Potrivit lui Adrian Câciu, ”beneficiarii acestui sprijin acordat de Guvernul României sunt: persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei; familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei; familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei; familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare; pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.210 lei; persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare”.
Cardurile pot fi utilizate pentru alimente sau pentru mese calde, mai menţionează Câciu.
Ce să faceţi dacă nu aţi primit cardul sau dacă l-aţi primit şi nu a fost încărcat
Sunt persoane care nu au intrat în posesia cardului pentru că la momentul distribuirii nu se aflau la domiciliu. Poșta Română încearcă distribuirea de două ori pentru fiecare beneficiar. Dacă vă aflați în această situație, primul pas este să verificați la cel mai apropiat oficiu poștal. Dacă nu găsiți cardul acolo, sunați la 031.9268.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale actualizează lunar, înainte de fiecare alimentare a tichetului social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde, listele cu beneficiari, pentru a verifica eventuale modificări intervenite față de listele anterioare. Pentru beneficiarii nou introduși în program se eliberează noi suporturi electronice.
Așadar, dacă ați devenit eligibil pe parcursul programului, veți fi adăugați pe aceste liste. Pentru a vă asigura că nu sunteți omis, vă puteți adresa Casei Teritoriale de Pensii – respectiv Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială – din județul de reședință. Verificarea condițiilor de venit pentru beneficiarii se face exclusiv de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), iar MIPE nu are autoritatea să adauge sau să elimine beneficiari din liste.
Sunt câteva situații în care, din motive tehnice, confirmarea distribuirii cardului către fiecare beneficiar se efectuează cu întârziere. MIPE nu poate efectua plata până nu primește această confirmare de la C.N. Poșta Română. Dacă aveți card și nu este încărcat, sunați la 031.9268.