Juriul alcătuit din Ron Diamond, Theodore Ushev și Jean-Luc Slock a acordat trofeul Anim’est 2013 filmului „Boles”, de Špela Čadež, pentru crearea unui joc actoricesc realist şi nuanţat. Coproducția sloveno-germană spune povestea lui Filip, un tânăr care locuieşte într-un cartier sărac şi visează să devină un scriitor faimos şi să trăiască o viaţă luxoasă, într-o parte mai prosperă a oraşului.
Pelicula a câștigat premiul pentru cel mai bun film de animație la Animafest Cyprus și a fost prezentat și în competiția Festivalului de la Annecy.
Regizoarea nu a putut fi prezentă la gala de sâmbătă seară, însă a transmis mulțumiri juriului, organizatorilor și publicului Anim’est.
„Ne-am bucurat să lucrăm pentru acest film timp de doi ani, dar nu este satisfacție mai mare decât aceea de a-ți vedea filmul prezentat în fața unui public care îl apreciază”, a declarat Špela Čadež.
Premiul pentru cel mai bun lungmetraj, oferit de Uniunea Cineaștilor din România, a fost acordat filmului „Ziua Ciorilor/ Le Jour des corneilles”, de Jean-Christophe Dessaint (Franța, 2012), pentru atmosfera superbă care conferă subtilitate povestirii. Producția franceză, premiată în acest an la festivalurile de film de la Annecy, San Sebastian și Japan French, ilustrează povestea unui băiat și a tatălui său care duc o viață grea în adâncul pădurii.
Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj a fost adjudecat de filmul „Scrisori de dragoste/ Lettres des femmes”, de Augusto Zanovello (Franța 2013). De asemenea, juriul a acordat o mențiune specială pentru scurtmetraj pentru „Prin tine/ Through You”, de Lucette Braune (Olanda, 2013).
Pelicula japoneză „Regele labirintului/ Maze King”, de Hakhyun Kim (2013), prezentă anul acesta în programul festivalurilor de la Annecy și Cannes, a primit trofeul pentru cel mai bun film studenţesc, oferit de Uniunea Cineaștilor din România. Juriul a oferit o mențiune și unui alt scurtmetraj din competiția de film studențesc, producției „Bunicul meu cel ciudat/ My Strange Grandfather”, de Dina Velikovskaya (2011).
Premiul pentru cel mai bun film din secţiunea Balkanimation a mers în Turcia, pentru „Mătușica/ Teyze”, de Fulya Tokaoğlu (2013). Juriul compus din Otto Adler, Joni Männistö și Anja Struck a premiat povestea bătrânicii îmbrăcată în costum de baie, care trebuie să își demonstreze cu orice preţ că poate să sară de pe trambulină în piscină.
Anul acesta, premiul pentru cel mai bun film românesc, oferit de Asociația Make a Point și care poartă numele Viorica Bucur, ca omagiu adus unui drag prieten al animaţiei și al festivalului în general, a mers către filmul „Somn”, de Mathilde Boiton (2013). Juriul a fost impresionat de modul în care, folosind animaţia tradiţională, filmul îşi conduce privitorii într-o lume imaginară. Acesta nu a fost singurul premiu acordat unui film românesc, juriul oferind o mențiune specială producției „2”, de Ilinca Šeda, pentru modul degajat şi amuzant cu care tratează un subiect serios.