Mulți proprietari de case la curte își pun pe gardul proprietății lor semne de avertizare cu parcarea interzisă, avertizând alți șoferi să nu oprească mașinile pe trotuatrul în dreptul casei lor. Ba chiar au apărut numeroase dispute între proprietarii de case și unii șoferi care parchează pe trotuarul din fața locuinței, pe motiv că aceștia din urmă nu au voie să-și lase mașinile acolo.
Totuși, legea spune că trotuarul din fața unei locuințe aparține domeniului public. Ca să se afle în proprietate privată, ar trebui ca beneficiarul să plătească impozit la primărie pentru respectiva suprafață, scrie Adevarul.
Citește și: Imagini revoltătoare în parcarea unui magazin Lidl. Un șofer BMW jignește un biciclist. VIDEO
Legea spune clar că doar cel care plătește această chirie are dreptul să parcheze chiar și în fața locuinței, dar pe un spațiu delimitat ca loc de parcare.
„Legea interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule, dacă acestea împiedică circulația pietonilor. Conform practicii judiciare, șoferii sunt sancționați dacă blochează trotuarul. Nu contează că e trotuarul din fața casei sau a blocului în care stai. Regula aceasta se aplică indiferent dacă cel care a parcat e proprietarul casei sau altă persoană”, a explicat pentru ProMotor avocatul Valentin Ciobanu.
Dar sunt și situații în care autoritățile locale au alte reguli. În unele orașe, consiliile locale au decis că parcarea pe trotuar sau în alte zone neamenajate în acest sens este interzisă pentru toată lumea. Sancțiunea minimă pentru parcare neregulamentară este de 2 puncte de amendă, adică 330 de lei. Amenda maximă e de 495 de lei. În plus, șoferul va primi între 2 și 3 puncte de penalizare.
Dar, acesta poate fi sancționat și pentru staționare neregulamentară. În această situație, legislația prevede o amendă cuprinsă între 660 și 825 de lei.