Acest efect porneşte de la o iluzie pe care fiecare om o are despre propria cogniţie, scrie descopera.ro. Mai exact, oamenii cred despre ei înşişi că acţionează pozitiv faţă de oamenii care le plac şi că fac lucruri rele celor ce nu le plac. Psihologia dezvăluie, însă, că oamenii sunt foarte uşor de păcălit, iar mecanismul funcţionează şi în sens invers: ajungem să ne placă oamenii faţă de care ne comportăm frumos şi să ne displacă cei faţă de care ne comportăm neplăcut. Acest truc ar putea fi unul din secretele relaţiilor fericite.
Citeşte şi Ce îşi doresc de fapt femeile de la partenerul ideal. REZULTATE SURPRIZĂ
„Asiguraţi-vă că aţi creat spaţiu în relaţia dumneavoastră pentru a-i permite partenerului să investească la rândul său în dumneavoastră”, spune Julian Huguet, realizatorul unei producţii despre ştiinţa dragostei în care a fost analizat efectul Benjamin Franklin. Această tehnică ajută partenerii să-şi mute atenţia dinspre ei înşişi şi le permite să se concentreze asupra celuilalt, prioritizând dorinţele şi nevoile partenerului.
Citeşte şi Semne că jumătatea ta încă se mai gândeşte la „EX”
Pentru a testa acest efect, Huguet a recrutat mai multe cupluri pentru a participa la un experiment. În timp ce un partener petrecea perioada de studiu manifestându-şi afecţiunea către celălalt membru al cuplului prin expresii verbale şi prin oferirea unei băuturi, celălalt partener nu a făcut nimic altceva decât să accepte afecţiunea şi laudele oferite de jumătatea sa. La finalul experimentului, partenerii care petrecuseră timpul fiind excesiv de afectuoşi au prezentat o creştere cu 5% a atracţiei faţă de partener faţă de atracţia simţită la începutul experimentului.