Cum poți elimina zgârieturile de pe maşină cu doar câțiva lei. Există o modalitate foarte economică de a elimina zgârieturile de pe caroseria mașinii fără a fi nevoie să mergem la un atelier de tinichigerie.
Apariția zgârieturilor pe caroseria unei mașini este un fapt frecvent, mai ales pentru șoferii care se deplasează zilnic în marele orașe.
Fie din vina noastră, fie din greșeala altor șoferi, mașina „primește” de obicei zgârieturi pe marginile caroseriei, mai mult pe barele de protecție și pe portiere. Micile zgârieturi provin de obicei din calcule greșite, în marea majoritate a cazurilor în timpul parcării.
Zgârieturile, în special cele mai adânci, afectează „sănătatea” caroseriei și trebuie îndepărtate cât mai curând posibil.
Funcţia ascunsă de pe Google Maps cu care îţi poţi găsi maşina. Puţini şoferi ştiu acest truc
Pentru a elimina zgârieturile de pe mașină, primul gând care ne vine în minte este să vizităm un atelier de tinichigerie. Cu toate acestea, dacă zgârietura nu este adâncă și vopseaua nu a fost efectiv îndepărtată, atunci reparația se poate face printr-o metodă simplă.
Tot ce trebuie să aveți la îndemână este o cârpă curată din microfibră și un fixativ pentru păr.
Înainte de a încerca să îndepărtați zgârieturile sau reziduurile de vopsea de pe caroseria propriului vehicul, ar trebui să testați spray-ul și cârpa pe o zonă discretă pentru a vă asigura că nu veți avea o surpriză neplăcută, provocând mai multe daune vopselei.
Pentru a aplica fixativul de păr trebuie mai întâi să curățați suprafața care are zgârieturile. Apoi pulverizați o cantitate mică de spray pe zgârietură și începeți imediat să frecați ușor zona cu cârpa pe care ați umezit-o în apă.
După cum am menționat mai devreme, dacă zgârietura este superficială și vopseaua nu a fost afectată grav, atunci rezultatul final vă va surprinde plăcut și vă poate scuti de o cheltuială de sute de lei.
Codul Rutier stabilește câte triunghiuri reflectorizante trebuie să ai în mașină, atunci când pleci la drum, iar șoferii care nu le au pe toate sunt amendați de poliție. Kit-ul de siguranță auto conține trusă de prim ajutor, stingător și triunghiuri reflectorizante.
Dacă te va opri poliția pentru control, ești obligat să ai stingătorul omologat și în termen, trusa de prim ajutor, de asemenea, în termen.
Conform legii, ești obligat să ai două triunghiuri reflectorizante în maşină, când pleci la drum. Dacă ai rămas cu mașina în pană și ești obligat să o lași pe marginea drumului, atunci trebuie să montezi aceste triunghiuri.
Ele se pun atât în spatele mașinii, cât și în față, la o distanță de cel puțin 30m. Deși, pentru mai multă siguranță, ar fi bine să le duci chiar la 50-60m. În special pe cel amplasat în spatele mașinii, dacă ai oprit-o în direcția în care te deplasai.
Astfel, ceilalți șoferi pot să vadă din timp pericolul și să încetinească sau să te ocolească. Iar dacă ești pe drum de mare viteză, poți pune chiar 2 triunghiuri succesiv. Unul la 100 m, iar celălalt la 50 m. Șoferii care nu au toate elementele cuprinse în kit-ul de siguranță, riscă o amendă cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei.
Iar această sancțiune se aplică și dacă valabilitatea trusei sau a stingătorului a expirat. Ori dacă extinctorul nu este unul omologat.
În plus, șoferii care conduc mașini mai mari de 3.5 tone sunt obligați să aibă și o vestă reflectorizantă în kit-ul de siguranță. Pe care să o pună pe ei dacă fac reparații la mașină când se află pe partea carosabilă.
Prețurile la benzină și motorină se confruntă cu suișuri și coborâșuri în ultima vreme, iar din ce în ce mai mulți șoferi sunt interesați de modalități prin care pot să evite risipa de combustibil.
Chiar dacă ai mașină pe benzină sau diesel, e destul de costisitor să umpli rezervorul și, în plus, combustibilul se consumă foarte repede. Dacă te afli printre cei care caută modalități de a reduce consumul de combustibil, află că există un buton secret al mașinii care te poate ajuta în acest sens.
Butonul ar trebui să existe în toate tipurile de mașini, chiar dacă sunt pe benzină sau diesel, și să economisească energia bateriei în cazul mașinilor electrice. Acel buton schimbă și modul în care funcționează sistemul de aer condiționat al mașinii ca să consume mai puțină energie.
În cazul motoarelor cu combustie internă, acest lucru poate duce la un consum mai mare de combustibil. De obicei, sistemul funcționează prin preluarea aerului exterior și apoi încălzirea sau răcirea acestuia. Șoferii sunt atenționați că metoda această consumă mai mult combustibil decât o opțiune alternativă, ce permite sistemului de aer condițional al mașinii să folosească aerul din interiorul acesteia.
Aproape toate mașinile au acest buton secret prin care se poate reduce consumul de motorină sau benzină. Șoferii trebuie doar să selecteze ce opțiune preferă.
Când e activat, butonul de recirculare a aerului permite aerului condiționat să folosească aerul din interiorul mașinii, trăgându-l prin gurile de ventilație. Și, în același timp, împiedică pătrunderea aerului din exterior. De regulă. butonul e amplasat în jurul cadranului de aer condiționat ce îi permite șoferului să seteze temperatura internă. Are ilustrată pe el o mașină cu o săgeată în interior.
Compresorul are nevoie de energie pentru a face să funcționeze sistemul de aer condiționat al autovehiculului dumneavoastră și, prin urmare, va folosi o cantitate mică de combustibil ori de câte ori sistemul funcționează.
Acesta ar putea crește consumul de combustibil cu până la 10 %, iar efectele sunt vizibile în special în cazul călătoriilor scurte. Atunci când porniți la drum, sistemul de aer condiționat trebuie să lucreze din greu pentru a reduce temperatura internă la un nivel confortabil.”, spun specialiștii în domeniu.