Dacă observi un miros neplăcut în mașina de spălat sau pe rufele proaspăt scoase, acesta este un semn clar că mașina ar fi trebuit curățată de ceva vreme. Curățarea mașinii de spălat nu este o sarcină complicată sau care necesită mult timp. Tot ce trebuie să faci este să urmărești câteva instrucțiuni simple pentru a prelungi durata de funcționare a aparatului și pentru a te asigura că hainele sunt întotdeauna spălate corespunzător.
O mașină de spălat vine în contact constant cu diverse impurități din hainele murdare. De la transpirație, celule moarte ale pielii și fire de păr până la petele aduse de animalele de companie, toate aceste particule pot rămâne în mașină după fiecare spălare. Acest lucru se întâmplă în mod special, când bacteriile și microbii se dezvoltă rapid în mediul umed, mai ales dacă nu se elimină complet în timpul ciclului de spălare și clătire.
Un alt aspect important care intervine este detergentul, în special atunci când este folosit în cantități mari sau la temperaturi scăzute. Acesta poate să nu se dizolve complet, și astfel va lăsa reziduuri. Aceste reziduuri nu numai că reduc eficiența spălării, dar devin și un mediu avantajos pentru mucegai și bacterii. O mașină de spălat în care persistă umezeala și reziduurile de detergent poate deveni un teren propice dezvoltării microbilor, care pot provoca, de cele mai multe ori, mirosuri neplăcute și pot afecta calitatea spălării.
Ori de câte ori simți un miros neplăcut în mașina de spălat este un indiciu că are nevoie de o curățare rapidă, dacă nu chiar una completă. În general, mașinile de spălat cu încărcare superioară ar trebui igienizate la fiecare 2-3 luni, în timp ce cele cu încărcare frontală necesită o curățare lunară pentru a preveni acumularea de murdărie și mirosuri.
Primul pas în curățarea acestui electrocasnic este golirea completă a mașinii de spălat. Este important să te asiguri că în interiorul mașinii nu rămân haine, deoarece produsele de curățare pe care le vei folosi ar putea degrada texturile sau ar putea reacționa cu reziduurile de detergent sau balsam rămase în doze.
Un alt pas important este curățarea tuturor componentelor aparatului. Trebuie să acorzi o atenție deosebită compartimentului pentru detergent și balsam, deoarece aici se acumulează frecvent mucegai. Nu uita să verificați și să cureți filtrul de scame, care este o altă zonă predispusă la acumularea murdăriei.