Ne aflăm în plin sezon al concediilor și, totodată, al scumpirilor. Cele mai mari creșteri au fost resimțite în cazul carburanților. Sorin Mierlea, președintele InfoCons, a explicat când ar trebui să facem, de fapt, plinul la mașină, dacă vrem să facem economii pentru vacanță.
Acest truc simplu îi va scuti pe români de cheltuieli în plus, diferențele fiind semnificative. De la 1 iulie 2024, prețul carburanilor a crescut din nou. Președintele InfoCons a deszvăluit un truc ce ne ajută să plătim mai puțin pentru drumul spre destinația de vacanță aleasă.
Astfel, specialistul recomandă să facem plinul la mașină înainte de a ieși din oraș, deoarece tarifele la benzinăriile de pe autostrăzi sunt mai mari decât cele din interiorul localităților. Diferența de preț, la un plin, spune el, „înseamnă pâinea pe două săptămâni”.
„Cumpărând carburant de la o stație înainte de a intra pe autostradă, versus a cumpăra carburant de pe autostradă, la un plin înseamnă pâinea pe două săptămâni. Asta este diferența la carburant. La aceeași stație, același brand. Aceste lucruri ar trebui să le înțelegem, și anume faptul că indiferent că este același brand, prețurile diferă foarte mult între ele.
Unde sunt mai multe stații în același loc, acolo prețurile încep să scadă. Dar este discutabil, pentru că astăzi poate fi un preț, mâine poate fi alt preț. Chiar dacă pentru unii nu înseamnă mult 50 de lei, pentru alții poate însemna o diferență majoră pentru o vacanță frumoasă”, a declarat președintele InfoCons, la Antena 3 CNN.
Specialistul le reamintește șoferilor să nu plece la drum fără asigurare sau rovinietă valabilă penru drumurile și podurile pe care urmează să le traerseze. Acesta punctează că aceste taxe ar trebui să fie achitate în stațiile de carburant, unde plata se face îm lei, nu în euro.
„Să ne facem asigurările obligatorii, acel RCA, să avem roviniete în funcție de sectoarele de drum pe unde trecem, și ar fi bine să mergem să le plătim, de exemplu, într-o stație de carburant, unde plătim în lei și nu plătim în euro. La fel cum am plăti dacă plătim de pe telefon.
Și când vine, cu TVA cu tot, în factura de telefon, s-ar putea să fie iar un cost adăugat, plus benzina luată de pe autostradă, și deja s-ar putea să fie o seară cu familia, la înghețată, în concediu”, a mai explicat Sorin Mierlea, pentru sursa citată.