Trucul care te ajută să păstrezi zarzavatul la borcan fără să facă floare

Gospodinele care toamna trecută au pus conserve cu roșii, dovlecei, ardei, murături, gemuri si compoturi, ori au făcut zacuscă sigur s-au confruntat și cu situații neplăcute.
Alina Costache
18 feb. 2024, 09:33
Trucul care te ajută să păstrezi zarzavatul la borcan fără să facă floare

Gospodinele obișnuiesc să pregătească pentru iarnă borcane cu zarzavaturi: rosii în coaja, rosii fără coajă, cu seminte, ori cu tot felul de verdeturi, ardei gras, dovlecei. Adică legume pe care să le poți folosi în supe, ciorbe ori alte mâncăruri. Și cele care obișnuiesc să facă acest lucru an de an cu siguranță s-au trezit ca cel puțin o dată borcanele să facă floare. De cele mai multe ori de vină este sterilizarea necorespunzătoare a borcanelor.

Citește și: Nu mai puneţi acest ingredient în borcanele cu murături! Multe gospodine fac această greşeală

Tot ce trebuie să faceți este să puneți compoziția obținută în borcane sau sticle bine spălate, care au gura largă. Pentru a preveni formarea florii gospodinele adaugă, peste zarzavatul din borcane, frunzele de viță-de-vie. Ulterior, borcanele se pun într-o oală mare cu apă și se fierb circa o oră, apoi se lasă la peste noapte. După ce s-au răcit, borcanele se scot din apă, se sterg bine și se asează în cămară sau în loc întunecar și răcoros pentru iarnă.

 

Zarzavat cu sare la borcan! Rețeta fără conservant pe care bunicile noastre o pregăteau

Chiar dacă în zilele noastre supermarketurile sunt pline în orice sezon de tot felul de legume încă mai există gospodine care trebăluiesc de zor la pregătirea zarzavatului pentru iarnă.

Iată o rețetă simplă și delicioasă de zarzavat fără conservant pe care bunicile noastre o pregăteau pentru iarnă.

INGREDIENTE:

1 kg de ardei multicolori, din toate soiurile;
1 kg de morcovi;
300 gr de păstârnac;
300 gr de rădăcină de pătrunjel;
300 gr țelină;
3 kg de roșii;
2 legături de pătrunjel verde;
2 crenguțe de țelină;
2 linguri cu sare pentru murături, neiodată.

Primul pas pentru prepararea zarzavatului este să pregătești legumele. Atenție! Procesul de spălare și curățare necesită destul de mult timp, motiv pentru care trebuie st te înarmezi cu răbdare.

Curăță morcovii, țelina, păstârnacul și pătrunjelul, după care clătește-le cu apă rece și pune-le în site la scurs. După scurgere, toacă-le sau răzuiește-le, așa cum obișnuiești să le adaugi în ciorbe.

Apoi, spală și ardeii, curăță-i și toacă-i după preferințe. Spală verdeața și las-o la scurs.

Pentru curățarea roșiilor, mai întâi pune apa într-o cratiță pe foc până atinge punctul de fierbere. Scufundă roșiile în apă și lasă-le să se opărească pentru aproximativ un minut. Cu o spumieră, transferă roșiile în alt vas cu apă foarte rece. Este necesar acest pas pentru a stopa procesul termic. Apoi poți decoji roșiile. Le secționezi în jumătăți pentru a îndepărta cotoarele, apoi le toci în cuburi. Descoperă aici cum se prepară și rețeta de bulion de roșii cu ardei copți.

După care, toacă mărunt și frunzele de țelină cu lujeri cu tot, dar și pătrunjelul verde.

Atunci când ai toate legumele și verdețurile tocate, pune-le într-un bol încăpător, adaugă sarea și amestecă-le bine. Lasă-le 10-15 minute în bol pentru a pătrunde bine sarea în ele și a se forma lichid.

În timp ce legumele sunt amestecate cu sare în bol, poți steriliza borcanele și capacele.

Apoi, scurge bine legumele de sucul lăsat și îndeasă zarzavatul în borcanele sterilizate. Toarnă și câte puțin suc peste acestea, până la umplerea borcanelor. Închide ermetic borcanele cu capacele din dotare.

Sucul scurs de la legume nu se aruncă, pune-l în sticle la frigider și îl poți folosi ulterior în diferite rețete de ciorbă sau supă.

După ce ai umplut toate borcanele cu zarzavat și le-ai închis ermetic, urmează sterilizarea acestora.

Pentru acest proces trebuie să pui într-o cratiță cu pereții mai înalți un ștergar curat. Apoi, pune borcanele în cratiță și toarnă apă până la gâtul acestora. Aprinde flacăra aragazului la intensitate medie și așază cratița cu borcane pe ea. Fierbe borcanele cu zarzavat pentru ciorbe pentru aproximativ 50-60 de minute, de când apa din cratiță începe să fiarbă.

La final lasă borcanele în apă, după ce ai stins flacăra, până când se vor răci complet. Apoi poți să le scoți din apă să le ștergi și să le  pentru a le depozitezi pe raftul din cămară.

Citește și Bulion de roşii făcut ca la mama acasă. Reţeta tradiţională fără conservanţi pentru cămara de iarnă

Câtă sare pui la zarzavaturi pentru a evita înmuierea lor sau să facă floare

Regula este să pui o lingură la fiecare kilogram de zarzavat. Este important să folosești sare neiodată, pentru că iodul din acest conservant natural duce la înmuierea zarzavaturilor, lucru pe care cu siguranță nu ți-l dorești, potrivit click.ro.

 

 

 

Spynews
Cine ar fi noul suspect în cazul crimei din Brăila. Un bărbat recent eliberat din închisoare ar putea fi implicat
Bzi.ro
Ioana Tamaș, apariție incendiară, în costum de baie! Soția lui Gabi Tamaș, în vârstă de 36 de ani, a făcut senzație pe plaja din Bali
Fanatik.ro
O mare companie din România va concedia peste 160 de angajați. Și alte firme din acest oraș au anunțat măsuri similare
Capital.ro
Intră banii în conturile românilor. Au început plățile. Cine va primi 1.500 de euro
Playtech.ro
Lili Sandu a arătat TOT. Imagini de senzație cu vedeta la 45 de ani. Arată FABULOS
DailyBusiness
Colectarea PET-urilor a devenit o afacere în România. Câți bani fac românii zilnic?
Adevarul
Cine este Alfred Bulai, cunoscutul analist politic aflat în centrul unui scandal sexual
Spynews
David Popovici a făcut din nou spectacol la Jocurile Olimpice. Proaspătul campion olimpic s-a calificat în finala probei „regina”
Spynews
Laura Cosoi, dezvăluiri de suflet după ce a devenit mamă pentru a patra oară. A adus pe lume o fetiță perfect sănătoasă duminică noapte
Evz.ro
Scăldatul în aceste lacuri, extrem de periculos. Mulți români nu știu la ce se expun
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Familia Regală, lovită de o nouă tragedie! Prințul și-a dat ultima suflare pe un pat de spital
Playsport.ro
„Nu ne atingem de ale bărbaților, nu avem voie”. Românca măritată cu miliardarul Ferrari a dezvăluit ce N-O lasă niciodată să facă soțul ei cu 47 de ani mai mare
kanald.ro
Ce poreclă a primit David Popovici, după ce a luat aurul la 200 m liber! Cum l-au botezat jurnaliștii de la Jocurile Olimpice pe înnotătorul român
Capital.ro
Interdicție pentru proprietarii de câini din România. Îți face direct dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum își apară fiul după tragedia provocată: „Dumneavoastră nu ați fost începător?”
substantial.ro
Scrimera egipteană Nada Hafez a participat la Jocurile Olimpice însărcinată în şapte luni
MediaFlux
PENSIE 2024. PENSIONArII avantajați de formula de calcul.
Shtiu.ro
Curiozități despre David Popovici, omul-anfibie. Ce înălțime și ce obiceiuri are sportivul?