Sfaturi utile pentru facturi mai mici la încălzire iarna pentru cei care deţin centrală termică. Potrivit expertului în încălzire Dave Lines, este ideal să porniți centrala termică cu o oră înainte de culcare. Acest interval permite încălzirea locuinței fără a consuma excesiv energie.
Ulterior, înainte de somn, temperatura ar trebui ajustată la 16-18 grade Celsius. Aceasta este considerată optimă pentru un somn odihnitor și ajută la reducerea consumului de energie.
„Porniți încălzirea cu aproximativ o oră înainte de culcare pentru a crea o atmosferă confortabilă. Reduceți temperatura la 16-18 grade Celsius pe timpul nopții pentru a economisi energie și a dormi mai bine”, a explicat specialistul.
Astfel, menținerea unei temperaturi reduse pe timpul nopții sau în camerele mai puțin folosite nu doar că optimizează consumul de energie, ci contribuie și la prelungirea duratei de viață a centralei.
Pe lângă ora la care pornești centrala, există și alte strategii care pot contribui la economii:
Încălzirea zonală: Dacă locuința este mare, concentrează-te pe încălzirea camerelor folosite frecvent, utilizând termostate de cameră sau supape de radiator.
Izolația: O casă bine izolată minimizează pierderile de căldură, reducând semnificativ consumul.
Surse naturale de căldură: Profită de lumina soarelui pe timpul zilei, deschizând perdelele pentru a permite încălzirea naturală a încăperilor.
Tarife orare: Dacă beneficiezi de un contor inteligent sau un tarif variabil, programează funcționarea centralei în orele cu costuri reduse, de obicei seara, potrivit Fanatik.ro.
Prin aplicarea acestor sfaturi simple, vei obține confortul necesar în locuință, reducând în același timp valoarea facturilor.
Iarna se apropie cu pași repezi și tot mai multe persoane își fac griji pentru prețul facturii la energie electrică sau gaze. Găsirea unei temperaturi confortabile și economice în locuință poate ajuta la reducerea costurilor de încălzire.
Specialiștii recomandă o temperatură de 20°C în timpul zilei, când sunteți acasă, și 17-19°C când nu este nimeni în locuință sau pe timpul nopții. Conform OMS, temperatura minimă pentru sănătate este de 17°C, iar pentru familiile cu copii mici sau vârstnici se recomandă 21°C.
Dar în loc să te concentrezi pe un număr perfect, stabilește o strategie eficientă din punct de vedere energetic pentru casa ta. Pentru asta, ia în considerare câteva sfaturi:
Acomodează-te treptat cu iarna pentru a începe economisirea. Cea mai bună temperatură la care să setezi termostatul este o chestiune de preferință.
Cu toate acestea, să setezi o temperatură specifică și să nu o schimbi niciodată nu este de ajutor pentru facturile tale de energie.
Investește într-un termostat programabil și optimizează-l
Setează termostatul la temperatura maximă pe care o vrei în casă. Odată ce tu și familia vă adaptați la vremea mai rece, redu temperatura din casă cu un grad în fiecare săptămână.
Acestă reducere de un grad – menținută chiar și opt ore – poate reduce factura de energie a unei case cu 1%.
Scăderea temperaturii și menținerea acestor temperaturi mai scăzute pentru perioade mai lungi de timp crește economiile, și probabil nu vei observa diferența cu o schimbare atât de lentă și graduală.
Nu există o temperatură interioară perfectă pentru fiecare casă în timpul iernii, iar cei mai pricepuți proprietari își dau seama că nu există o temperatură perfectă pentru fiecare moment în casele lor.
Perioadele când casa este goală – cum ar fi când cei din casă sunt plecați la munca sau în vacanță – sunt cele mai bune momente pentru a reduce temperatura și cheltuielile. Cu toate acestea, mulți proprietari nu profită de această oportunitate pentru că li se pare prea mult efort.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă să nu setezi termostatul la o temperatură mai mică de 17 grade în lunile de iarnă atunci când sunt oameni în casă.
Dacă există sugari sau persoane în vârstă, se recomandă menținerea temperaturii la minimum 21 de grade.
Recomandările OMS sunt bune și precise în majoritatea situațiilor. Cu toate acestea, pot exista excepții, desigur.
De exemplu, în timpul somnului, mulți oameni își doresc ca locuințelor lor (sau cel puțin dormitoarele lor) să fie mai reci decât 17 – 18 grade.
Odată ce ajungi sub plapumă, 17 grade nu mai par așa de puțin. Deci, dacă toată lumea din casă e de acord să coborâți temperatura sub 17 grade în timpul somnului, atunci mergeți pe această variantă.
În ceea ce privește orele normale ale zilei când toată lumea este trează și activă în casă, se recomandă o temperatură de 17-18 grade, conform OMS.
A fi într-o casă prea rece pentru perioade lungi de timp poate avea efecte negative asupra sănătății. Corpurile noastre nu sunt făcute să fie constant sub presiunea de a fi reci sau pentru perioade lungi de timp.
Prin urmare, este mai bine să menținem temperatura la un nivel confortabil pentru toată lumea implicată.
Dacă pleci în vacanță sau chiar la serviciu, este bine să scazi temperatura termostatului pentru a economisi energie și bani. Pentru perioade scurte de timp departe, cum ar fi mersul la serviciu, se recomandă o temperatură de aproximativ 12 – 15 grade.
În timpul perioadelor lungi de absență, cum ar fi vacanța, nu seta temperatura mai jos de 10 de grade.
De ce 10 grade ca minimum? Țevile aflate în interiorul pereților vor fi probabil mai reci decât temperatura din interiorul casei. Nu vrei să te trezești cu țevi înghețate sau alte necazuri
Facturile la iarnă nu vor arăta aşa bine. România a cumpărat în ultima perioadă energie la preţuri foarte mari. Au fost zile în care ţara noastră a plătit chiar şi 1.000 de euro pentru un MegaWatt Oră, la orele de varf. Acest lucru s-ar putea repeta mai ales pe timp de iarnă când România va fi nevoită să cumpere energie pentru a-și acoperi consumul, o arată chiar și ultimul raport al Transelectrica. Asta se va vedea și pe facturile românilor.
DOCUMENT Schimbare majoră pentru tichetele de masă şi voucherele de vacanţă
Totul se întâmplă din cauza producției scăzute de energie eoliană atât din România, cât și din țările vecine. Iar la noi ajunge prea puțină energie la preţ avantajos din Vest, pentru că mare parte rămâne în Ungaria și Austria. Iar producțiile din regenerabile nu funcționează la parametrii normali din cauza diferențelor de temperatură.
Analiștii spun deja că prețurile de pe piața externă ne vor afecta direct în facturi. Mai ales pentru cei care au un consum de peste 255 de kw-h şi care platesc acum un preţ mai mic decât plafonul de 1,3 lei.
Oricum la iarnă, preţurile pentru toți vor fi mult mai mari. De exemplu, la un apartament cu două camere, încălzirea cu centrală proprie va costa între 700 și 900 de lei pe lună, iar factura la curent va fi aproape 100 de lei pe lună.
Pentru cei care au parte de încălzire la sistem centralizat pe bloc, atunci întreținerea va fi dublă pe timp de iarnă.
La un apartament cu două camere, doar încălzirea și apa caldă vor costa peste 500 de lei pe lună.
Sebastian Burduja, anunț fără precedent: România va solicita Uniunii Europene compensații pentru explozia prețului energiei electrice
În cadrul reuniunii South East Europe Green EPC, Sebastian Burduja a subliniat faptul că, deși România a fost răbdătoare și a înțeles cumulul de factori care a dus la aceste scumpiri, nu poate accepta la nesfârșit să plătească prețuri chiar și de trei ori mai mari decât alte state, în condițiile în care activează pe o piața energetică europeană unică.
„Ne preocupă foarte mult ce se întâmplă pe piaţa energiei. Sunt câteva luni de zile în care, din păcate, preţurile în regiunea noastră sunt semnificativ mai mari decât în vestul Europei. Asta ţine de mai mulţi factori. Sigur că discutăm de un an secetos, o producţie hidro mai mică, discutăm de probleme în zona de interconexiune, de mentenanţă pe anumite linii din Ungaria, discutăm de o capacitate redusă în Austria, de transfer/export a energiei electrice mai ieftine din vestul Europei către estul Europei.
De asemenea, discutăm de un sprijin pe care îl dăm cu mare plăcere, în termeni comerciali, desigur, şi Republicii Moldova, dar şi Ucrainei – şi care creează o presiune pe preţurile din România, lucru pe care îl notăm, dar nu-l putem accepta la nesfârşit.
Ministrul Energiei anunţă că românii vor plăti acelaşi preţ la energie electrică şi la gaze până la finalul lunii martie / Preţurile au scăzut cu 10 – 20% la curent şi gaz
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat, vineri, că românii vor plăti acelaşi preţ la energie electrică şi la gaze până la finalul lunii martie, preţurile fiind plafonate. Ministrul a explicat, de asemenea, că în ultima perioadă au scpzut preţurile cu 10 – 20% la curent şi gaz.
Sebastian Burduja a fost întrebat, vineri seară, la Antena 3, ce preţuri vor plăti românii pentru facturile din această iarnă şin a răspuns: ”Vor plăti acelaşi preţ la energie electrică şi la gaze, până la finalul lunii martie, anul viitor. Deci trecem iarna cu facturi plafonate. Îi protejăm pe români aşa cum i-am protejat şi până acum şi la gaz şi la energie electrică”.
Ministrul Energiei a preczat că, în ultimele luni, a fost optimizată schema de compensare şi plafonare.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja : „Facturile la energie nu se vor dubla din aprilie 2025”
”Am sesizat că furnizorii se duc sub acel plafon reglementat. Deci ei concurează pentru clienţi. Având un gaz mai ieftin la producător, au un preţ mai mic şi s-a ieftinit gazul între 15 şi 20 la sută pe gaz (…) La energie electrică, pentru românii care au acel consum mai mare de peste 300kw oră/ lună şi ei au sesizat ieftiniri la facturi de 10-15 la sută”, a mai precizat ministrul Energiei.
Sebastian Burduja a precizat că se vor căuta soluţii şi pentru facturile din anul viitor.”De la anul, noi trebuie să ne aliniem la ce fac celelalte state membre şi anume să avem măsuri cinstite către acei consumatori vulnerabili. Asta înseamnă familii cu venituri mici, români care depind de un aparat medical cu un consum mare de electricitate în casele lor, înseamnă familii cu mulţi copii. Pentru aceşti români, cu siguranţă facturile nu au voie să crească”, a mai declarat ministrul.
Acesta a precizat, însă, că, dacă situaţia o va impune se va interveni pentru a proteja toţi consumatorii. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a mai afirmat, vineri, că reuşim să acoperim consumul intern de gaz din producţie internă, fără să mai importăm, iar din 2027 ne vom dubla producţia de gaz.