Cinci români care lucrau în turele de noapte, la curățenie, într-o fabrică de prelucrare a cărnii din Austria au avut probleme cu legea. După ce au aflat că vor fi concediați și au intrat în concediu medical, iar angajatorul i-a acuzat de fraudă.
Într-o zi de august 2023,echipa de curățenie formată din cinci români a fost informată de conducerea firmei că serviciile de igienizare vor fi externalizate. Li s-a oferit alternativa de a continua să lucreze pentru compania parteneră, dar în schimbul unor schimburi de zi, nu de noapte. Doar unul dintre cei cinci ar fi putut rămâne în cadrul firmei-mamă. Însă, întreaga echipă a refuzat noul aranjament și ar fi preferat să fie concediată. Inclusiv angajatul care inițial ar fi putut rămâne a cerut să fie și el disponibilizat, scrie stiridiaspora.ro.
Citește și: Schimbarea radicală de la Ministerul Muncii pentru toţi angajaţii şi angajatorii. Totul, cu un singur click!
A doua zi, miercuri dimineață, toți cei cinci s-au prezentat la același cabinet medical, invocând probleme gastrointestinale – dureri de stomac și diaree. Asistentele medicale au transmis simptomele către medic, care a eliberat fără examinare fizică concedii medicale valabile până la sfârșitul săptămânii. Niciunul dintre români nu a fost consultat efectiv. Luni, aceștia s-au întors la același medic, de data aceasta cu simptome variate: hemoroizi, dureri lombare, pietre la rinichi. Au primit din nou concedii medicale, pe baza celor relatate verbal.
Într-un final, angajatorul i-a concediat pe cei cinci români, acuzându-i de tentativă de fraudă gravă prin simularea unei stări de boală pentru a beneficia ilegal de plata concediului medical.
La proces s-au prezentat doar trei dintre cei cinci inculpați, ceilalți doi – frați – urmând a fi judecați separat.
„Abuzul de concediu medical nu este o contravenție măruntă, ci o încălcare gravă a încrederii și a sistemului social.”, a spus procurorul. În replică, apărarea a susținut că românii au ajuns deja la muncă în noaptea dinainte cu dureri de stomac, dar au continuat să lucreze. De asemenea, pentru concediile medicale ulterioare au fost aduse acte medicale doveditoare, precum diagnosticări ulterioare de pietre la rinichi și alte afecțiuni cronice.
Judecătoarea, deși a recunoscut că întâmplarea pare „prea coincidență să fie doar coincidență”, a considerat că nu există suficiente dovezi pentru o condamnare.
Astfel, instanța a decis achitarea celor trei români prezenți, iar procedura împotriva medicului, acuzat neoficial că ar fi emis concedii medicale „de complezență”, nu va fi continuată.