Înainte de ajunge pe masa de Crăciun, delicioşii cârnaţi de casă se cumpără „de la sibieni” sau din supermarket, dar mult mai bine este dacă sunt preparaţi în bucătaria ta. Procesul tehnologic nu este deloc uşor, chiar dacă ai toate ingredientele. Importante sunt şi ustensilele, iar atunci când nu există, se poate improviza, iar produsul finit va fi vedeta mesei de Crăciun pentru că vine la pachet şi cu o poveste. Urmăriţi videoul, apoi încercaţi cu încredere asta acasă:
Reţeta bunicii pentru cârnaţi de casă afumaţi. Pentru ca produsul final să fie aşa cum vă doriţi, este nevoie să ţineţi cont de câteva trucuri simple din rețeta bunicii. Marele secret al unui gust desăvârşit este constă în condimentele folosite, dar și în modul în care îi afumăm. La fel de importantă este și carnea ce trebuie amestecată cu puțină slănină de porc.
Avem nevoie de o mașină de tocat și o afumătoare bună, dar și de 10 metri de intestine de porc, 6 kg de carne de porc, 1 kg de slănină de porc, 90 g de sare, 150 g de usturoi, 90 g de boia dulce și 35 g de piper negru măcinat. Se spală foarte bine intestinele de porc și se lasă la scurs. Se dă carnea prin mașina de tocat împreună cu slănina. Într-un lighean mare se pune carnea tocată apoi se adaugă sarea, usturoiul pisat, piperul măcinat și boiaua de ardei. Se amestecă foarte bine până când toate ingredientele se omogenizează și carnea devine aromată. Se pregătește după aceea mașina pentru umplut cârnații de casă. Se pune forma de cârnați la mașina de tocat și se începe umplerea intestinelor de porc. Carnea se pune în mașina de tocat și se presează foarte bine pentru a nu lăsa goluri de aer. Se umplu cârnații cu grijă, verificând să nu se rupă intestinele. Când sunt gata, se lasă cârnații la zvântat într-un spațiu uscat și răcoros.
A doua zi cârnații pot fi afumați. Se pregătește afumătoarea și se afumă savuroșii cârnați de casă cu lemn de fag sau de cireș. Timpul pentru a afuma cârnații este de 4 ore, însă dacă dorim să obținem un gust mult mai intens, îi putem lăsa la afumat o zi întreagă. Când sunt gata, cârnații se lasă la aerisit câteva zile la loc uscat. Delicioșii cârnați pot fi păstrați mult timp într-o cămară bine aerisită sau la congelator și frigider.
Citeşte şi: Secretul pentru o piftie de porc limpede ca lacrima. Reţeta preferată a lui chef Cătălin Scărlătescu
Uneori poate fi dificil să ne dăm seama câtă sare se pune la un kilogram de cârnați de casă. Iar această regulă se aplică în special în cazul celor care prepară pentru prima oară această rețetă.
Să nu uităm că avem nevoie de carne, de grăsime, dar și de alte condimente. Iar sarea este unul dintre cele mai importante, având în vedere că se simte la gustul final al cârnaților de casă.
Câtă sare se pune la un kilogram de cârnați de casă? Pentru 10 kilograme de carne e nevoie de un sfert de kilogram de sare. Carnea trebuie însă să aibă și grăsime într-un procent de măcar 10%.
Să aveţi spor la pregătit cârnaţi de casă afumaţi şi alte bunătăţi din sacrificarea porcului!