Totuşi, acest obicei poate dăuna grav autovehiculului, iar consecinţele pe termen lung pot fi destul de costisitoare. Specialiştii auto recomandă încălzirea corectă a motorului înainte de a porni la drum, iar în acest articol vei descoperi de ce acest pas este atât de important.
Pentru mulţi şoferi, obiceiul de a pleca imediat de pe loc cu motorul rece este unul comun, iar lipsa de timp sau neştiinţa sunt printre cauzele care stau la baza acestui comportament. În ciuda aparenţei, acest obicei poate cauza daune semnificative maşinii, afectând motorul pe termen lung. Aşa că, înainte de a te grăbi să pleci la drum, este esenţial să îţi acorzi câteva minute pentru a încălzi motorul corespunzător.
Specialiştii auto explică faptul că încălzirea motorului este esenţială pentru a asigura o funcţionare corespunzătoare a componentelor interne ale maşinii, iar acest lucru este valabil atât pentru autovehiculele cu motoare diesel, cât şi pentru cele pe benzină.
În cazul maşinilor diesel, procesul de încălzire a motorului este un pic mai complex, dar esenţial.
„Motorul diesel folosește un amestec de motorină și aer, care, prin compresie, se aprinde. Când pistonul din camera de ardere împinge amestecul în sus, presiunea duce la creșterea temperaturii până la punctul în care are loc aprinderea. Explozia împinge apoi pistonul în jos. Așadar, propulsoarele pe motorină au nevoie de compresie pentru a genera aprinderea combustibilului”, explică specialiştii de la ProMotor.
În această situaţie, şoferii trebuie să ţină contactul timp de aproximativ cinci secunde înainte de a roti cheia până la capăt (sau până dispar martorii de pe bord). Acest timp este necesar pentru a încălzi bujiile incandescente ale motorului, care trebuie să ajungă la o temperatură de peste 800 de grade Celsius, pentru ca motorul să funcţioneze corect.
Cum procedăm în cazul maşinilor pe benzină
Şi în cazul maşinilor pe benzină, încălzirea motorului este importantă, chiar dacă procesul este mai simplu. După ce motorul este pornit, este recomandat ca maşina să fie lăsată să funcţioneze la ralanti pentru două sau trei minute înainte de a pleca pe drum. Acest timp permite uleiului să ajungă în toate componentele esenţiale ale motorului, asigurându-se astfel lubrifierea corespunzătoare.
Nerespectarea recomandărilor privind încălzirea corectă a motorului poate duce la uzura prematură a maşinii, iar repararea acestor defecţiuni poate costa mult mai mult decât câteva minute de aşteptare dimineaţa. Specialiştii susţin că, atunci când motorul nu este încălzit corespunzător, unele componente metalice din interiorul motorului nu vor fi unse corespunzător cu ulei, ceea ce poate duce la fricţiuni metal pe metal. Acest lucru provoacă uzură accelerată a motorului şi poate scurta considerabil durata de viaţă a maşinii.
În plus, dacă pleci la drum cu motorul rece şi forţezi acceleraţia prea devreme, uzura va fi şi mai mare.
„Dimineața este bine că motorul să pornească și să așteptăm puțin ca el să se încălzească și să intre într-o temperatură optimă de funcționare. Dacă pornim cu motorul rece și dăm și pedală tare, uzura este mult mai mare, consumul e mult mai mare, poluarea este mult mai mare. Este bine să așteptăm 2-3 minute ca motorul să se încălzească”, a explicat inginerul Flavius Câmpeanu într-un clip postat pe Facebook.