Canicula și disconfortul termic ne pot influenta negativ starea de sănătate. Pentru a reduce disconfortul termic, dr Mihail Pautov ne recomandă să ținem cont de următoarele sfaturi:
„1. Batic ud pe cap: Inmoaie un batic sau o caciula in apa rece si poart-o pe cap. Prin evaporarea apei vei scapa de surplusul de caldura;
2. Mananca mese mai mici si frecvente: Digestia meselor mari necesita mai multa energie si genereaza mai multa caldura in corp.
3. Evita Bauturile FOARTE RECI: S-ar putea sa sune contraintuitiv, dar cand bei o bautura foarte rece, corpul tau contracareaza scaderea brusca de temperatura prin producerea de caldura; practic incepe sa isi tureze propria centrala termica – astfel, in final, te vei incalzi mai mult; Este ok sa bei ceva rece, nu FOARTE rece.
4. Fa un dus cu apa CALDUTA: Similar cu punctul de mai sus, un dus rece s-ar putea sa se simta bine pe moment, dar poate stimula corpul sa genereze caldura ulterior. Dusurile sau baiile cu apa calduta pot ajuta corpul sa ramana racoros fara a provoca acesta incalzire reactiva. Alternativ, daca faci un dus rece, termina-l cu apa calda pentru a nu lasa corpul sa se incalzeasca singur.
5. Ulei de Menta : Uleiul de menta are proprietati naturale de racire. Aplica cateva picaturi pe o batista si poart-o cu tine. O inspiratie rapida poate avea un efect revigorant si racoritor.
6. Daca nu ai aer conditionat acasa, planifica niste plimbari prin mall-uri, centre comerciale, magazine cu aer conditionat”, scrie medicul Mihail Pautov pe pagină să de Facebook.
Pe lângă trucurile recomandate de dr Pautov, este important să acordăm o atenție sporită și dietei. Ceea ce mâncăm ne poate feri de efectele caniculei:
Mâncărurile calde sunt recomandate atunci când afară este exagerat de cald. Acestea ar putea fi preparatele din: brânză de soia, dovlecei, ciuperci, castraveți, vinete, ouă de rata, salată verde, ficat de pui si de oaie, ridichi, rosii. Pentru a ajuta corpul să transpire, deci să se răcească în mod natural, în dietă ar trebui incluse condimente: boia iute de ardei, ghimbir, piper etc.
Fructele sunt răcoritoare și hudratează puternic, de aceea nu trebuie să lipsească din dietă atunci când temperaturile sunt ridicate. Sunt recomandate legumele și fructele zemoase precum pepenele roșu și galben, cireșele, nectarinele, kiwi, piersicile, căpșunile, merele, grepfrutul, mandarinele, perele. Se pot consuma, de asemenea, și sucuri obținute în casă din aceste fructe. În plus, ca desert, poți prepara spume din fructele de mai sus.