Trucuri de la bunica! Cum sa dai gust mancarii pentru copii. FARA sa pui pic de SARE!

Vei afla cum poti reusi sa reduci consumul de sare al copilasului tau si cu ce o poti inlocui in mancare, pentru ca preparatele sa ramana la fel de gustoase, dar mult mai sanatoase.
Alina Costache
30 iun. 2023, 13:38
Trucuri de la bunica! Cum sa dai gust mancarii pentru copii. FARA sa pui pic de SARE!

Este deja cunoscut faptul ca excesul de zahar si de sare pot cauza cresterea in greutate si grave probleme de sanatate. Ca parinte, cel mai bun lucru pe care poti sa il faci pentru copilul tau este sa il inveti cum sa traiasca sanatos, iar acest lucru poate fi realizat numai prin puterea exemplului. Nu uita ca o alimentatie sanatoasa este cel mai bun medicament si ca poti inlocui oricand obiceiurile nasanatoase din bucatarie cu unele noi, mult mai benefice pentru organism.

Citeste in continuare cum sa dai gust mancarii pentru copii
Vei afla cum poti reusi sa reduci consumul de sare al copilasului tau si cu ce o poti inlocui in mancare, pentru ca preparatele sa ramana la fel de gustoase, dar mult mai sanatoase.

Cum poti aroma mancarica celui mic fara a folosi sarea
Mitul conform caruia mancarea nu are gust si va fi refuzata de catre bebelusi si de catre copii daca nu contine sare nu este adevarat. Parintii sunt cei care formeaza gusturile celor mici, iar folosind prea multa sare reusesc sa scada sensibilitatea papilelor gustative. Pe de alta parte, condimentele, ierburile aromatice si anumite fructe pot oferi o aroma incredibila mancarii fara a a pune in pericol sanatatea celor mici. Iata la ce trucuri poti apela in bucatarie:

Odata ce ai inceput diversificarea alimentatiei celui mic – nu ezita sa apelezi la condimente. Este drept ca unii bebelusi sunt sensibili sau alergici la unele mirodenii, dar majoritatea le vor aprecia gustul. Putin marar in piureul de morcovi va oferi mancarii un gust cu totul nou si o aroma care nu mai trebuie completata cu sare. Dupa ce prichindelul a trecut de prima jumatate de an de viata, poti apela cu incredere la chimen, ghimbir, nucsoara, coriandru si scortisoara pentru a da savoare mancarii

Condimente recomandate copiilor
Mirodeniile folosite in mancare nu sporesc numai aroma felului preparat, dar au si o serie de beneficii medicale. Anumite condimente pot ajuta la buna functionare a sistemului digestiv, la intarirea sistemului imunitar si la evitarea bolilor specifice sezonului rece. Usturoiul, rozmarinul, busuiocul, salvia, menta, cardamonul si piperul se afla pe lista condimentelor sanatoase si extrem de aromate. Din pacate, majoritatea mamicilor se tem de aceste condimente si prefera sa mai adauge putina sare in mancarica, pentru a-i drege gustul. Sa speram ca acest obicei se va schimba!

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

E bună sau rea sarea pentru sănătatea noastră? Consumul excesiv de sare influențează creșterea în greutate?

Sarea de bucătărie este denumirea populară pentru clorura de sodiu (NaCl). Sarea conține 40% sodiu și 60% clor. Sodiul, e un electrolit esențial în organism. Acesta menține nivelele fluidelor celulare în echiibru. Sarea se extrage din depozite subterane, din mări, oceane sau din lacuri sărate. În România, zăcăminte de sare găsim în localități cu nume de ocnă: Ocna Sibiului, Ocna Mureș, Târgu Ocna, Ocnele Mari, Ocna Dejului.

Trei gusturi în gură care trădează boli periculoase. Ce înseamnă dacă simţi un gust metalic sau unul sărat!
De ce avem nevoie de sare?
Sodiul din sare ajută la menținerea unui volum potrivit de lichide în sânge și țesuturi și este foarte important pentru o bună funcționare a sistemului nervos și a mușchilor. S-a dovedit că o cantitate prea mică de sare în organism poate duce la o funcționare deficitara a celulelor din organism. O cantitate optimă de sare consumată acționează ca un antidepresiv natural. Pe lângă acest lucru, sarea în cantități potrivite, activează funcțiile rinichilor și scade tensiunea.

Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci prea sărat
Dar atunci, de ce este sarea rea?
Sarea este dăunătoare dacă este consumată în exces. Iată de ce ar trebui să folosim sarea cu moderație la prepararea alimentelor și să evităm produsele sărate excesiv:
– Prea multă sare poate duce la creșterea presiunii arteriale, la boli de inimă și de rinichi.

Atunci când consumați prea multă sare, organismul își face rezerve suplimentare de apa care cresc presiunea sângelui și împovărează rinichii, arterele, inima și creierul.
– Rinichii reglează nivelul de sodiu din organism. Atunci când consumați mai mult sodiu decât pot rinichii să elimine, acesta se va acumula în sânge. Dacă rinichii sunt în mod constant supraaglomerați din cauza nivelului ridicat de sare din organism, riscați să suferiți de boli renale cum ar fi insuficiența renală. Totodată, crește riscul să dezvoltați edeme (acumulare de lichid seros în spațiile intercelulare ale organelor și țesuturilor).

Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci picant. Puţină lume ştie asta

– Excesul de lichid provocat de excesul de sare pune și inima la muncă în plus. Aceasta pompează o cantitate de lichid suplimentară, ceea ce duce la creșterea presiunii arteriale. Astfel, iau naștere boli precum insuficiența cardiacă sau accidentele vasculare cerebrale.
Consumul excesiv de sare duce la eliminarea unei cantități mari de calciu prin urină, ceea ce provoacă apariția osteoporozei, oasele fiind și ele mai firave.
– Sarea fină este dăunătoare bolnavilor de epilepsie și copiilor mici. Sarea în exces în alimentația copiilor poate crește temperatura bazală, deoarece sarea reține apa. De asemenea, prea multă sare poate stopa creșterea copiilor.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
Playtech.ro
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre?
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Elon Musk îl atacă pe cancelarul german: Trebuia să „demisioneze imediat” după atacul de la târgul de Crăciun. „Nebun incompetent”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Meghan despre viața cu Harry: Totul a început să se înrăutățească
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct: Mă dezic total!
StirileBZI
Ce fructe se pun pe masa de Revelion 2024: Strugurii nu sunt de ajuns pentru a avea noroc!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
substantial.ro
Călin Georgescu îi cere lui Klaus Iohannis să plece de la Cotroceni
MediaFlux
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina