Cei mai mulți șoferi se confruntă cu aburirea geamurilor de la maşina, problemă care apare de regulă în sezonul rece, din cauza diferenței de temperatură dintre exteriorul și interiorul vehiculului.
Pe timpul iernii, umiditatea aerului exterior scade, la fel și temperatura. Prin contrast, aerul din habitaclul de la maşina este umed din cauza respirației pasagerilor, astfel încât, atunci când intră în contact cu geamurile reci, apa din aer condensează și geamurile se aburesc.
Tot ce trebuie să faci este să urmezi câţiva paşi simpli:
– Porneşti căldura la maxim
– Porneşti aerul condiţionat (dacă ai)
– Opreşti recircularea aerului
– Deschizi un pic geamurile
– GATA!
Fenomenul poate fi unul periculos, deoarece se creează un impediment în a urmări situația din trafic, dar şi unul care creează disconfort, mai ales pentru proprietarii de automobile mai vechi care nu au un sistem de climatizare avansat. Unii şoferi sunt nevoiţi să şteargă parbrizul, pe interior, cu un prosop, la fiecare cinci minute.
Într-adevăr, sistemul de aer condiționat din mașină reușește să dezaburească geamurile destul de repede, dar nu este întotdeauna o soluție. Unii oameni nu agreează folosirea îndelungată a sistemului de aer condiționat, în timp ce pentru cei mai ghinioniști, aceasta nu este o soluție în mașina pe care o conduc. Alternativa de a conduce cu geamurile deschise poate că sună bine vara, dar iarna nu e în topul preferințelor.
Un alt truc care îţi va dezaburi maşina:
Iată câteva sfaturi utile care pot rezolva problema.
- Curăţă zăpada și gheața de pe toată maşina pentru că aceasta este unul dintre motivele principale care duc la aburirea geamurilor pe interior. Apa rece care începe să curgă pe geamuri, sau chiar şi bucăţile de zăpadă care cad când te aştepţi mai puţin, te pot lua prin surprindere, iar pe zonele reci se depune din nou abur.
- Este important ca sistemul de ventilație să fie curat, pentru că el poate aduna frunze sau noroi care mențin un nivel de umiditate ridicat. Folosește un spray special pentru sistemul de climatizare pentru a-l igieniza, după ce în prealabil l-ai curățat. Nu uita să schimbi regulat filtrul de polen al mașinii, el poate fi o cauză pentru umiditatea ridicată de la interior.
- Dacă este nevoie, atunci când situația o cere, poți elimina rapid umiditatea de pe geamuri prin pornirea ventilației pe parbriz, deschiderea unui geam 1-2 cm și prin acționarea încălzirii lunetei.
- Cel mai bun mod de a elimina umiditatea de pe geamuri este de a porni aerul condiționat, acesta fiind net superior unei simple ventilații. Dacă umiditatea este ridicată în mașină (de ex. pe timp de ploaie) nu opri sistemul de aer condiționat pentru că vei avea geamurile aburite în doar câteva secunde, ceea ce este extrem de periculos.
- Dacă problema persistă curăţă geamurile pe interior cu o soluţie specială pentru a împiedica umezeala să se depună pe geamuri. Este extrem de important să ai geamurile curate pe interior – praful acumulat pe ele sau reziduurile de la fumul de ţigară duc la aburirea lor rapidă. Spală geamurile pe dinăuntru cu mare atenţie, cu o soluţie specială pentru degresat geamuri, astfel încât să fie foarte curate. În acest mod, se vor dezaburi mult mai repede.
- Veridică sursele de umiditate de la interior, de exemplu sub covoraşe şi chiar sub mochetă pentru a vedea dacă nu îţi intră apă în maşină. Pe lângă problemele cu rugina, apa strânsă se va încălzi şi îţi va aburi geamurile în mers. Dacă afară a nins, ai grijă să aduci cât mai puţină zăpadă în maşină – ea se va topi şi se va evapora apoi, ajungând tot pe geamuri.
Greșeala majoră pe care o fac mulți șoferi din România. Îți poate strica mașina! Nu mai face asta niciodată