Conform lui Lucian Marin, directorul executiv al companiei Taxi Meridian, reperele sunt foarte importante pentru taximetriști și aproape jumătate dintre comenzile pe care le fac bucureștenii conțin repere, scrie b365.ro
„Multe adrese sunt extrem de complicate și, decât să bâjbâie șoferii, mai ales unii la început de drum în taximetrie, este mult mai util să fie ajutați cu puncte de reper„, adaugă Lucian Marin.
El precizează că e recomandat totodată ca oamenii care comandă un taxi să precizeze dacă doresc ca portbagajul să fie gol sau dacă adresa e în afara orașului, pentru ca șoferul care vine să știe că are nevoie de rovinietă. În același timp, când chemați un taxi la o clinică veterinară, de pildă (sau dacă dați ca reper o clinică veterinară), e recomandat să precizați dacă aveți sau nu un animal cu voi, deoarece e posibil ca unii șoferi să fie alergici la animale și să nu preia comanda dacă văd că vine de la o clinică.
„Noi încurajăm să se dea aceste detalii, întrucât pot face diferența între o comandă onorată și una neonorată„, mai precizează directorul.
Taximetristul Cristian Roman, de la Taxiul cu Bomboane, a declarat la rândul său că principalele repere pe care le primește constau în cluburi și restaurante, dar și biserici ori monumente. Totodată, bucureștenii oferă ca repere cabinete sau magazine în apropiere.
Cu toate astea, nu toate reperele sunt utile. După cum a povestit Lucian Marin, cel mai haios reper oferit a venit de la o doamnă care dorea un taxi în curtea spitalului nr. 9:
„Întrucât sunt mai multe corpuri de clădiri acolo, iar doamna avea bagaje și nu se putea deplasa la o poartă principală, ca să fie sigură că mașina va ajunge la clădirea dorită, a spus ca detaliu foarte important „O să vadă pe partea dreaptă un câine mare, acolo să oprească!”. Câinele exista cu adevărat (nu era vreo statuie) și a fost înțelegător… nu s-a deplasat din locul respectiv, astfel că mașina a fost ocupată de clientă la timp...”
Alte repere primite de la clienții Taxi Meridian:
♦ Pentru o comandă în afara orașului: „Loc. Roșu este Intrarea Crinului, se desprinde din str. Crinului la intersecția cu Apeductului, mergând în fața prin dreapta plopilor”.
♦ Pentru un drum catre Otopeni: ” ROV PORT GOL FARA BUTELIE „- adică mașină cu rovinietă, portbagaj gol, fără butelie de GPL – atunci când clientul are bagaje multe.
♦ Atunci când există confuzii între alee/intrare/stradă : „Intrarea Dumitru Vlăsceanu, NU STRADA!”.
♦ Pentru precizie: „Scara care are la parter cabinet stomatologic și coafor”.
♦ Atunci când dai ca reper o clinică veterinară, șoferul poate crede că transporți animale și unii dintre au alergii, așa că mai bine spui de la început: „CLINICA VETERINARĂ FĂRĂ ANIMAL”
♦ Când întârzii, dar vrei să fii sigur ca vei fi așteptat : „Cursă Otopeni, posibil să cobor cu 2-3 min întârziere”