Trucuri pentru a te PROTEJA de CANICULĂ. Vezi cum trebuie să faci duş, ce să mănânci şi cum să te îmbraci

România se topeşte. Canicula a cuprins toată ţara, iar ieri s-au înregistrat temperaturi record, peste 37 de grade la umbră. Şi bucureştenii au avut de îndurat luni cea mai călduroasă zi din acest an. Meteorologii avertizează că în oraş valorile resimţite la nivelul solului pot ajunge şi la 50 grade Celsius.
Alina Costache
05 aug. 2014, 09:44
Trucuri pentru a te PROTEJA de CANICULĂ. Vezi cum trebuie să faci duş, ce să mănânci şi cum să te îmbraci

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide – între 1,5 şi 2 litri de lichide –  fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, precum pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Citeşte şi: România SE TOPEŞTE. Cum trebuie să îşi protejeze angajatorii ANGAJAŢII pe timp de CANICULĂ

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Vezi care sunt alimentele recomandate pe timp de caniculă

Hidratarea este esenţială pe timp de caniculă, dar nu este suficientă sticla de apă purtată peste tot, ci şi alimentele contribuie la confortul hidric. În cursul zilei, un om pierde între 2 şi 2,5 litri de apă prin transpiraţie, necesităţile fiziologice şi respiraţie.

Ştiind că hidratarea este un element fundamental al stării de bine, experţii apreciază că necesarul de apă pentru un adult este de cel puţin 1,5 litri. Însă vara şi canicula fac să crească mult aceste nevoi, aşa încât este necesară o hidratare mai substanţială. Singura soluţie nu este însă băutul de pahare de apă unul după altul, ci şi unele alimente, bogate în apă şi fibre. Cele mai bogate în apă sunt fructele şi legumele, cu un conţinut de apă între 80 şi 95%. Dintre legume, cei mai „burduşiţi” cu apă sunt castraveţii, cu 97%, urmaţi de salată – 95%, roşii şi dovlecei – 94%.

Citeşte şi Vrei să te răcoreşti? Vezi ce alimente să nu mănânci pe CANICULĂ

În privinţa fructelor, campioanele sunt cele cu zeamă – pepenii verzi şi cei galbeni (91%), citricele (85%). Pot hidrata şi fructele mai dulci, caisele şi merele conţinând 86% şi, respectiv, 85% apă. Nucile, avocado, curmalele sunt mai bogate în calorii şi conţin mai puţină apă. Nu este indicată eliminarea lor din alimentaţie pentru că furnizează zaharurile lente, utile pentru efort.

Oricare ar fi forma în care se consumă, proaspete sau pregătite, fructele şi legumele sunt aliaţi nepreţuiţi pe caniculă. Fierberea lor scade totuşi conţinutul de apă, aşa încât se recomandă, pe cât posibil, consumul fructelor şi legumelor în stare crudă.

Potrivit specialiştilor, şi laptele este o soluţie bună de hidratare, conţinând între 80 şi 91% apă (chiar mai mult în laptele degresat). Pe listă mai figurează iaurturile degresate (88%) şi brânzeturile albe (0% materii grase şi 86% apă), hidratarea asigurându-se şi mâncând. De reţinut că iaurturile de băut conţin „doar” 79% apă.

Dintre brânzeturile proaspete, ricotta are cel mai mare conţinut de apă (72,7%). Se recomandă totuşi alegerea unor brânzeturi care să nu fie prea bogate în grăsimi.

Citeşte şi Sfaturi să îţi protejezi copiii de caniculă

Dintre celelalte alimente, peştele conţine o cantitate însemnată de apă, de la 65 la 80%, iar carnea, între 50% şi 70%. Totul depinde de modul de preparare, iar senzaţia de hidratare nu este la fel de evidentă ca în cazul celorlalte alimente. Hidratarea prin proteine se poate realiza cu ouă, un ou crud conţinând 75% apă.

În niciun caz nu trebuie să se uite consumul de apă. Băuturile gazoase şi celelalte sucuri (care nu sunt proaspete) fac plăcere, fără să hidrateze suficient, aşa încât se recomandă evitarea lor în beneficiul apei plate. Nici îngheţata, atât de tentantă pe căldură, nu excelează în privinţa hidratării.

Vara asta se poartă TOPLESS. Vezi la ce PERICOLE se expun persoanele care fac plajă pe CANICULĂ

În fiecare an, temperaturile sufocante de pe litoral le fac pe doamnele şi domnişoarele lipsite de inhibiţii să facă plajă cât mai dezgolite. Scopul principal este un bronz uniform, chiar cu preţul punerii în pericol a sănătăţii.

Cel mai mare pericol este deshidratarea. La o temperatură atât de mare transpirăm intens şi pierdem săruri. Persoanele care sunt suferinde de hipertensiune suportă cu greu aceste temperaturi ridicate. Aceste persoane trebuie să stea adăpostite în locuri umbroase. Recomandăm consumul de apă. În ceea ce priveşte pielea, arsura solară este riscul principal la o temperatură atât de ridicată”, a declarat Mihaela Leventer, medic dermatolog.

Medicul dermatolog, Dorin Mihalache, a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET, că expunerea la soare topless a femeilor „nu ar fi un risc suplimentar”. Medicul este de părere că „expunerea la soare, în general, este nocivă”.

„Este nocivă, indiferent cum s-ar face. Îmbătrâneşte pielea şi prezintă riscuri de apariţie a leziunilor la nivelul pielii. Mai exact spus, expunerea la ultraviolete, că nu numai soarele este nociv, ci şi expunerea la solar. Ultravioletele produc modificări la nivelul nucleului celulelor epiteliale, la nivelul pielii. Aceste modificări iniţial sunt reversibile cu cât pacientul este mai tânăr, ulterior sunt ireversibile şi produc leziuni la nivelul pielii. Aceste leziuni se manifestă prin pete pigmentare, prin îngroşări ale pielii care pot duce până la apariţia cancerelor de piele. Efectul de expunere la ultraviolete este cumulativ”, a precizat dr. Dorin Mihalache.

Vezi: PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI: Vreme tropicală în ţară

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Cum vor circula tramvaiele și autobuzele în Noaptea de Revelion. Program STB de 31 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Se închid de la 1 ianuarie, după aderarea la Schengen. Toți românii trebuie să știe. Lista completă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
ONG-urile sârbe contestă utilizarea programelor spion de către autorități
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători