Trucuri pentru a te PROTEJA de CANICULĂ. Vezi cum trebuie să faci duş, ce să mănânci şi cum să te îmbraci

România se topeşte. Canicula a cuprins toată ţara, iar ieri s-au înregistrat temperaturi record, peste 37 de grade la umbră. Şi bucureştenii au avut de îndurat luni cea mai călduroasă zi din acest an. Meteorologii avertizează că în oraş valorile resimţite la nivelul solului pot ajunge şi la 50 grade Celsius.
Alina Costache
05 aug. 2014, 09:44
Trucuri pentru a te PROTEJA de CANICULĂ. Vezi cum trebuie să faci duş, ce să mănânci şi cum să te îmbraci

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide – între 1,5 şi 2 litri de lichide –  fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete, precum pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Citeşte şi: România SE TOPEŞTE. Cum trebuie să îşi protejeze angajatorii ANGAJAŢII pe timp de CANICULĂ

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit, etc) şi aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

Vezi care sunt alimentele recomandate pe timp de caniculă

Hidratarea este esenţială pe timp de caniculă, dar nu este suficientă sticla de apă purtată peste tot, ci şi alimentele contribuie la confortul hidric. În cursul zilei, un om pierde între 2 şi 2,5 litri de apă prin transpiraţie, necesităţile fiziologice şi respiraţie.

Ştiind că hidratarea este un element fundamental al stării de bine, experţii apreciază că necesarul de apă pentru un adult este de cel puţin 1,5 litri. Însă vara şi canicula fac să crească mult aceste nevoi, aşa încât este necesară o hidratare mai substanţială. Singura soluţie nu este însă băutul de pahare de apă unul după altul, ci şi unele alimente, bogate în apă şi fibre. Cele mai bogate în apă sunt fructele şi legumele, cu un conţinut de apă între 80 şi 95%. Dintre legume, cei mai „burduşiţi” cu apă sunt castraveţii, cu 97%, urmaţi de salată – 95%, roşii şi dovlecei – 94%.

Citeşte şi Vrei să te răcoreşti? Vezi ce alimente să nu mănânci pe CANICULĂ

În privinţa fructelor, campioanele sunt cele cu zeamă – pepenii verzi şi cei galbeni (91%), citricele (85%). Pot hidrata şi fructele mai dulci, caisele şi merele conţinând 86% şi, respectiv, 85% apă. Nucile, avocado, curmalele sunt mai bogate în calorii şi conţin mai puţină apă. Nu este indicată eliminarea lor din alimentaţie pentru că furnizează zaharurile lente, utile pentru efort.

Oricare ar fi forma în care se consumă, proaspete sau pregătite, fructele şi legumele sunt aliaţi nepreţuiţi pe caniculă. Fierberea lor scade totuşi conţinutul de apă, aşa încât se recomandă, pe cât posibil, consumul fructelor şi legumelor în stare crudă.

Potrivit specialiştilor, şi laptele este o soluţie bună de hidratare, conţinând între 80 şi 91% apă (chiar mai mult în laptele degresat). Pe listă mai figurează iaurturile degresate (88%) şi brânzeturile albe (0% materii grase şi 86% apă), hidratarea asigurându-se şi mâncând. De reţinut că iaurturile de băut conţin „doar” 79% apă.

Dintre brânzeturile proaspete, ricotta are cel mai mare conţinut de apă (72,7%). Se recomandă totuşi alegerea unor brânzeturi care să nu fie prea bogate în grăsimi.

Citeşte şi Sfaturi să îţi protejezi copiii de caniculă

Dintre celelalte alimente, peştele conţine o cantitate însemnată de apă, de la 65 la 80%, iar carnea, între 50% şi 70%. Totul depinde de modul de preparare, iar senzaţia de hidratare nu este la fel de evidentă ca în cazul celorlalte alimente. Hidratarea prin proteine se poate realiza cu ouă, un ou crud conţinând 75% apă.

În niciun caz nu trebuie să se uite consumul de apă. Băuturile gazoase şi celelalte sucuri (care nu sunt proaspete) fac plăcere, fără să hidrateze suficient, aşa încât se recomandă evitarea lor în beneficiul apei plate. Nici îngheţata, atât de tentantă pe căldură, nu excelează în privinţa hidratării.

Vara asta se poartă TOPLESS. Vezi la ce PERICOLE se expun persoanele care fac plajă pe CANICULĂ

În fiecare an, temperaturile sufocante de pe litoral le fac pe doamnele şi domnişoarele lipsite de inhibiţii să facă plajă cât mai dezgolite. Scopul principal este un bronz uniform, chiar cu preţul punerii în pericol a sănătăţii.

Cel mai mare pericol este deshidratarea. La o temperatură atât de mare transpirăm intens şi pierdem săruri. Persoanele care sunt suferinde de hipertensiune suportă cu greu aceste temperaturi ridicate. Aceste persoane trebuie să stea adăpostite în locuri umbroase. Recomandăm consumul de apă. În ceea ce priveşte pielea, arsura solară este riscul principal la o temperatură atât de ridicată”, a declarat Mihaela Leventer, medic dermatolog.

Medicul dermatolog, Dorin Mihalache, a precizat, pentru ROMÂNIATV.NET, că expunerea la soare topless a femeilor „nu ar fi un risc suplimentar”. Medicul este de părere că „expunerea la soare, în general, este nocivă”.

„Este nocivă, indiferent cum s-ar face. Îmbătrâneşte pielea şi prezintă riscuri de apariţie a leziunilor la nivelul pielii. Mai exact spus, expunerea la ultraviolete, că nu numai soarele este nociv, ci şi expunerea la solar. Ultravioletele produc modificări la nivelul nucleului celulelor epiteliale, la nivelul pielii. Aceste modificări iniţial sunt reversibile cu cât pacientul este mai tânăr, ulterior sunt ireversibile şi produc leziuni la nivelul pielii. Aceste leziuni se manifestă prin pete pigmentare, prin îngroşări ale pielii care pot duce până la apariţia cancerelor de piele. Efectul de expunere la ultraviolete este cumulativ”, a precizat dr. Dorin Mihalache.

Vezi: PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI: Vreme tropicală în ţară

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Adrian Minune Jr. s-a afișat alături de noua iubită! Ce declarație de dragoste i-a făcut bruneta | FOTO
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Acte pentru demolare perete 2025. Este interzis să faci asemenea lucrări fără autorizație. Ce riști
Capital.ro
Dispar banii cash? Ce se întâmplă cu numerarul. Decizia i-a făcut pe oameni să reacționeze violent
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
„Regina de gheață” l-a pus pe Elon Musk la punct. Trump are încredere deplină în ea
wowbiz.ro
Primele imagini cu hoții care au furat tezaurul dacic din muzeul olandez. Momentul în care au fost surprinși pe camerele de supraveghere în timp ce provoacă explozia
Spynews
Vești bune pentru români! Se dau 200 lei lunar la pensie. Cine poate să beneficieze
Spynews
Ce vârste au fiicele Adelinei Chivu de la X Factor. Imagini emoționante cu prezentatoarea TV și fetele ei | FOTO
Evz.ro
Vremea doboară recorduri în România. Temperaturile sunt ireale
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Care este noua formulă de calcul a pensiilor 2025: Majorarea pensiilor ar urma să se facă abia din toamnă
Cancan.ro
Zodia feminină care va fi cerută de soție anul acesta. Cristina Demetrescu: '2025 este un an al căsătoriei'
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Românii obligați să-și schimbe buletinul. Nu expiră, dar nu-l mai pot păstra
StirileBZI
Bani în plus pentru profesori în 2025! Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească
Prosport.ro
FOTO. Noua iubită a lui Bellingham e un model strălucitor, cu un trecut amoros bogat. A fost în relație cu actorul Michael B. Jordan
stirilekanald.ro
Ea este Alina, femeia de 33 de ani, omorâtă în bătaie de soț. Înainte au petrecut la niște prieteni: "A tras-o ca pe o cârpă pe la noi prin curte"
substantial.ro
Români blocați în Nord-Kivu, Republica Democratică Congo, din cauza conflictului rebel
MediaFlux
LOVITURĂ pentru CINCI MILIOANE de PENSIONARI! Situația se complică din 2026
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Încă un tezaur românesc furat după spargerea unui zid