Trucuri pentru curăţarea geamurilor. Oţetul, lămâia, cartoful, sarea grunjoasă sunt doar câteva dintre alimentele care pot face geamurile lună.
Folosirea oţetului la curăţarea geamului are un dublu beneficiu: curăţă foarte repede murdăria şi nu cauzează reacții alergice, aşa cum multe dintre produsele chimice fac. Tot ce ai de făcut este să diluezi jumătate de litru de oţet într-un litru de apă, apoi să pui soluţia într-un recipient cu pulverizator. Dacă vrei, mai poţi adăuga puţină zeamă de lămâie. Vaporizează pe geam şi şterge-l apoi cu o cârpă care nu lasă scame.
Dacă totuși geamurile foarte murdare, pe lângă apă şi oţet adaugă și o jumătate de linguriță cu detergent lichid.
Dacă geamurile sunt pline de urme de degete, diluează puțin alcool în apă, eventual adaugă câteva picături de ulei esențial, apoi şterge geamul. Nu este necesară clătirea.
În cazul în care petele sunt vechi şi profunde, le poţi elimina folosind o felie de cartof crud. Freacă bine pata şi aşteaptă câteva minute pentru ca urmele lăsate să se usuce. Şterge-le apoi cu o soluţie formată din alcool sanitar şi apă.
Praful, dar și picăturile de ulei sau grăsime fură strlucirea geamului de la bucătărie. Pentru a scăpa de această problemă, dizolvă puțină sare grunjoasă în apă și şterge geamul cu ajutorul unui burete ușor abraziv.
Oricât ar părea de incredibil, ziarul este mai eficient decât orice lavetă. Nu zgârie sticla, nu lasă urme, ci lasă un strat foarte subțire, invizibil care previne murdărirea geamului. În loc de ziar poţi folosi filtre de hârtie pentru cafetieră care, la fel ca ziarul, oferă luciu și nu zgârie geamul.
Dacă geamurile sunt foarte murdare, apelează la un burete poros și curăţă doar de sus în jos, pentru a împiedica scurgerea apei. Ulterior, lustruieşte cu o cârpă din microfibră.