Mămăliga este un preparat nelipsit de pe masa oricărui român, însă gospodinele trebuie să cunoască anumite trucuri pentru ca o mămăligă tradițională autentică.
În primul rând, nu aștepta până când apa deja clocoteste pentru a turna restul de malai. Incearca sa anticipezi cand va fierbe si toarna malaiul inainte, pentru a nu se forma cocoloase.
Proportiile pentru mamaliga sunt destul de usor de retinut este vorba de o parte de malai se folosesc 5 parti de apa. Spre exemplu, avem 100 grame de malai pentru 500 mililitri de apa.
Pentru un rezultat mai special și o mămăligă mai consistentă din puncct de vedere nutrițional apa de la fiert se poate inlocui cu lapte.
Apoi, în functie de preferintele proprii, daca iti place mamaliga vârtoasa sau, din contra, cea cremoasa, poti diminua sau creste cantitatea de lichid.
Când ai pus apa la fiert cu un praf de sare, presara si un praf de malai in apa. Pentru o mamaliga mai fina si mai usor de facut totodata, toarna malaiul in ploaie, nu dintr-o data.
Amesteca pe tot parcursul fierberii malaiului, caci altfel risti sa nu se fiarba uniform si sa se lipeasca. Mamaliga perfecta se face cu.. rabdare! Lasa malaiul sa fiarba cam 30 de minute inainte de a stinge focul.
Daca folosesti malai de tara, tine cont de faptul ca acesta trebuie fiert cam cu 10-15 minute mai mult decat malaiul din comert.
Lucruri neştiute despre MĂMĂLIGĂ. Leacul pentru viaţă lungă cu care bunicii tratau zeci de boli
Daca nu gatesti mamaliga in post, adauga o linguriță de unt la final, dupa ce inchizi focul. Acesta va da o consistenta mai cremoasa si o savoare inconfundabilă preparatului.
Scoate mamaliga pe un tocator de lemn, deoarece acesta nu va impiedica aburii din mamaliga sa se ridice, precum s-ar intampla in cazul unei farfurii de portelan sau sticla. In plus, tocatorul de lemn absoarbe excesul de apa din mamaliga.