1. Nu porni dezaburirea – desi vezi butoanele de dezaburire, sa stii ca sunt puse acolo de producatorii de masini ca sa creasca consumul. Se stie ca magnatii petrolului controleaza totul, sunt mana in mana cu producatorii auto. Fie ploaie, fie zapada, un geam deschis are un efect maxim de dezaburire. Ideal ar fi sa ai geamuri manuale, ca geamurile electrice cresc si ele consumul.
TRUCURI PENTRU TRAFIC AGLOMERAT: Cum să faci mai mulţi kilometri cu aceeaşi cantitate de combustibil
2. Nu porni farurile – codul rutier e invechit, pe atunci nu erau atat de multi stalpi de iluminat ca acum. Sa fim seriosi, aproape in oricare oras din Romania se poate merge noaptea fara sa pornesti farurile. Tu nu le aprinzi ca oricum nu sunt trasate drumurile, da-i incolo de fraieri, cine are bani de benzina, sa-si porneasca farurile. Daca ploua cu galeata sau viscoleste zapada, va face luminita ta vreo diferenta?
3. Nu alimenta mult deodata – oricum e scump si un rezervor plin e o greutate suplimentara, care creste consumul masinii. Mai bine alimentezi exact cat iti trebuie, ca doar de aceea sunt atat de multe benzinarii, ca sa poti alimenta cat mai des.
Citeşte şi Anunţ important pentru şoferi: Există un carburant care a scăpat de acciză
4. Opreste motorul cat mai des – in special la semafoare si in mers. Ai drum la vale? Opreste motorul ca merge masina si singura. Aceasta metoda se mai numeste si metoda zen – mergi fara sa consumi si mai ales fara sa poluezi.
5. Ia-ţi elan – pentru a fi eficient, e important sa ai elan. Este indicat sa accelerezi puternic ca mai apoi sa scoti masina din viteza sau sa opresti motorul pana la urmatorul stop sau semafor. Soferii batrani stiu trucurile astea.
6. Nu verifica obsesiv anvelopele – sa fim seriosi, cine are timp sa verifice presiunea anvelopelor minim o data pe luna, chiar si ochiometric? Oricum de umflat nu se umfla singure, iar daca se dezumfla, cu atat mai bine, ai aderenta mai buna.
7. Nu face manevre multe – este un sfat care deja e aplicat de multi soferi romani. Parcarea unei masini necesita prea multe manevre pentru a te incadra in spatiul delimitat, cu cat mai multe manevre, cu atat mai mult combustibil consumat. Daca nu ti-a iesit din prima, nu te deranja, ca restul vor parca in functie de tine.
Citeşte şi ARTA ZGÂRCENIEI LA VOLAN. Cum să conduci ca SĂ REDUCI CONSUMUL MAŞINII LA JUMĂTATE