T&E solicită introducerea, începând din anul 2016, a unor procedurii mondiale de testare pentru vehicule uşoare (World Light Duty Test Procedure – WLDTP) şi un control mai eficient al autoturismelor noi, pentru a avea certitudinea că rezultatele testelor sunt conforme cu realitatea, potrivit Economica.net.
Citeşte şi Record: Cea mai strânsă parcare din LUME. Vezi cât spaţiu a lăsat între cele două maşini VIDEO
Conform raportului, producătorii de automobile foloesc zeci de trucuri prin care datele referitoare la consumul de carburant şi emisia de gaze sunt interpretate în mod diferit. Astfel, ei modifică procedurile de testare, exploatând toate posibilităţile de care dispun pentru a evalua maşinile peste valoarea lor reală, astfel câştigând mai mulţi clienţi.
Printre cele mai întâlnite trucuri se numără folosirea unor pneuri speciale, care suportă o presiune mai mare decît cea normală, oferind o stabilitate sporită şi o aderenţă mai mare, lucru care duce la reducerea consumului.
Un alt secret descoperit vorbeşte despre acoperirea cu bandă adezivă a spaţiilor din jurul uşilor şi a grilelor, pentru a face autovehiculul mai aerodinamic. De asemenea, se pare că ajustarea frânelor şi a geometriei roţilor poate modifica rezultatele testelor concepute de producători.
Citeşte şi Producătorii europeni de autoturisme depăşesc majoritatea producătorilor asiatici în „cursa verde”
Maşinile folosesc carburant nu doar pentru a pune în funcţiune motorul, ci şi pentru producerea de curent electric necesar bunei funcţionări a dispozitivelor prezente la bord, cum ar fi aerul condiţionat sau sistemul multimedia. În timpul testelor, alternatorul maşinii, dispozitivul folosit pentru încărcarea bateriei, este deconectat, reducându-se folosirea energiei.
Constructorii de autovehicule obişnuiesc să utilizeze o serie de lubrifianţi speciali, care nu sunt disponibili pe piaţă, pentru a modifica performanţa motorului. Dat fiind faptul că frecarea este mai mică, consumul de benzină sau motorină de asemenea scade.
Citeşte şi Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au crescut anul trecut cu 3,3%
Mai mult, nu numai că micşorează greutatea autovehiculului, aruncând tot ce nu este necesar, cum ar fi canapelele din spate sau alte lucruri care sporesc confortul pasagerilor, dar testarea este efectuată la o altitudine ridicată, unde aerul este mai rarefiat şi maşina este mai aerodinamică.
Un alt truc descoperit de oraganizaţia T&E vorbeşte despre crearea unor condiţii optime inedite, imposibil de reprodus în situaţii reale, maşinile fiind testate la temperaturi ridicate pe căi de rulare speciale, foarte netede, care reduc cantitatea de combustibil necesară deplasării.