FBI dezvăluie că a dejucat un complot iranian pus la cale să-l ucidă pe Trump. Departamentul de Justiţie al SUA a desecretizat acuzaţii penale privind un complot iranian dejucat care avea misiunea de a-l ucide pe Donald Trump înainte de alegerile prezidenţiale.
Documentele au fost depuse la tribunalul federal din Manhattan. Actele susţin că un lider nespecificat al Gărzii Revoluţionare Iraniene a instruit în septembrie un contact, identificat ca Farjad Shakeri, să elaboreze un plan de supraveghere şi, în cele din urmă, să-l omoare pe Trump.
Elon Musk a fost prezent la convorbirea telefonică dintre Donald Trump şi Volodimir Zelenski. El a discutat pentru scurt timp cu preşedintele ucrainean
Elon Musk ar fi avut o apariţie surpriză la o convorbire telefonică între Donald Trump şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează The Guardian.
Musk a fost prezent alături de Trump în timpul convorbirii timp de aproximativ 25 de minute, potrivit Axios, care a raportat pentru prima dată convorbirea. Trump i-a înmânat lui Musk telefonul, iar Musk şi Zelenski au vorbit scurt timp.
În timpul convorbirii, Zelenski i-a mulţumit lui Musk pentru sateliţii pe care i-a furnizat Ucrainei prin intermediul companiei sale, Starlink, potrivit AFP. Musk a spus că va continua să furnizeze conexiuni la internet prin satelit, conform raportului.
Musk, care a făcut o campanie viguroasă pentru Trump, are un bilanţ mixt în ceea ce priveşte chestiunile legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Miliardarul a furnizat iniţial Ucrainei conexiune gratuită la internet prin intermediul sateliţilor Starlink, cu ajutorul finanţării din partea mai multor entităţi, inclusiv a guvernului american.
Convorbirea lui Zelenski cu Trump a fost, se pare, liniştitoare pentru preşedintele Ucrainei. Trump i-a spus lui Zelenski că va continua să sprijine Ucraina, deşi nu a intrat în detalii, potrivit Axios. Într-o declaraţie, Zelenski a spus că l-a lăudat pe Trump şi echipa sa pentru campania lor de succes.
Condiţiile puse de Vladimir Putin pentru pace în Ucraina. Prima reacţie a lui Volodimir Zelenski
„Am convenit să menţinem un dialog strâns şi să avansăm cooperarea noastră”, a scris el pe X. „Un leadership puternic şi neclintit al SUA este vital pentru lume şi pentru o pace justă”.
Cuvintele şi acţiunile lui Musk au fost uneori ambivalente în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina. Potrivit unei biografii realizate de Walter Isaacson, Musk a refuzat ulterior să activeze sateliţii deasupra Crimeei ca răspuns la o solicitare de urgenţă din partea Ucrainei. Musk a declarat că refuzul a fost pentru a evita să facă SpaceX, compania mamă a Starlink, „complice la un act major de război şi de escaladare a conflictului”.
Musk a postat, de asemenea, pe Twitter ceea ce a prezentat ca fiind un plan de pace, dar ceea ce experţii au descris ca fiind puncte de discuţie pro-Kremlin. Zelenskyy a răspuns postând un sondaj pe X în care îi întreba pe urmăritorii săi care Musk le place mai mult, cel care sprijină Rusia sau Ucraina.
Recent, Wall Street Journal a raportat că Musk a fost în contact regulat cu Vladimir Putin din 2022. Nu este clar ce au discutat cei doi, dar Starlink a fost un subiect de conversaţie în cel puţin un caz, potrivit Journal, iar Putin i-a cerut lui Musk să nu activeze Starlink deasupra Taiwanului ca o favoare pentru liderul chinez Xi Jinping.
Planul de pace al lui Trump pentru Ucraina: zonă tampon pe actuala linie a frontului de 1.300 km, cu observatori militari din UE şi Marea Britanie
Propunerea, care a fost prezentată de trei membri ai personalului Trump, ar implica ca zona să fie supravegheată de trupe britanice şi europene. Ar însemna că Rusia îşi va păstra câştigurile teritoriale realizate în Ucraina cu graniţa actuală îngheţată. Kievul ar trebui, de asemenea, să se asigure că nu va adera la NATO timp de 20 de ani.
Ar mai însemna ca Putin să renunţe la cucerirea totală a celor patru regiuni pe care le controlează parţial – Herson, Zaporojie, Doneţ şi Luhansk – , o condiţie fiind ca Ucraina să se retragă din Kursk. Şi Zelenski ar trebui, de asemenea, să renunţe la obiectivul principal de eliberare a tuturor regiunilor ocupate de Rusia, inclusiv Crimeea.
Costurile misiunii militare a UE şi UK ar fi suportate de Europa, Statele Unite având rolul de a înarma Ucraina pentru a descuraja un atac viitor al lui Putin.
Este un plan de pace care a mai fost propus de SUA şi aliaţii occidentali Ucrainei în 2023, când avea armata în contraofensivă, dar atunci a fost respins vehement de Volodimir Zelenski.
Războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina se apropie de trei ani, niciuna dintre forţe nu domină frontul în acest moment, Rusia are iniţiativa în estul Ucrainei, dar cuceririle sunt mici, în timp ce Ucraina a invadat o parte a regiunii Kursk.
Pierderile sunt mari de ambele tabere. Oficiali ai Pentagonului şi secretarul general al NATO, Mark Rutte, au venit cu informaţii care arată că Rusia a pierdut peste 600.000 de militari, morţi şi răniţi, ţine mobilizaţi peste 300.000 rezervişti de aproape doi ani, a apelat la mercenari şi deţinuţi, iar mai nou a cerut ajutorul Coreei de Nord care a trimis peste 10.000 de militari.
Şi Ucraina are pierderi mari şi probleme în mobilizarea tinerilor.