Într-un clip publicat online, preşedintele-ales a descris TPP drept un “potenţial dezastru pentru ţară”. În schimb, republicanul a spus că administraţia sa vrea să genereze “acorduri comerciale bilaterale corecte, care să aducă locuri de muncă şi industrie înapoi pe ţărmul american”
Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) este unul dintre cele mai ample acorduri comerciale negociate de preşedintele Barack Obama şi una dintre priorităţile sale economice.
Acordul, a cărui negociere a durat opt ani, a fost semnat, dar, pentru a intra în vigoare, trebuire aprobat de cel puţin şase ţări care să reprezintă cel puţin 85% din producţia economică a semnatarilor. În aceste condiţii, fără ratificarea SUA, acordul nu va deveni realitate.
Douăsprezece state au semnat acordul: SUA, Japonia, Malaysia, Vietnam. Singapore, Brunei, Australia, Noua Zeelandă, Canada. Mexic, Chile şi Peru.
Acordul este menit că consolideze relaţiile economice dintre aceste ţări, prin reducerea taxelor şi protejarea comerţului, ca metodă de creştere economică.
Statele semnatare speră să îşi armonizeze şi politicile şi reglementările economice.
Practic, TPP ar putea permite crearea unei pieţe unice după modelul celei din UE, prin eliminarea a circa 18.000 de taxe vamale.
Criticii acordului, în frunte cu Donald Trump, spun că acesta va submina economia SUA, pentru că a fost negociat în secret, ţinând cont numai de interesele marilor companii.