PANDEMIE CORONAVIRUS: Statele Unite se confruntă cu o stuație din ce în ce mai gravă din cauza pandemiei, aproape 1,5 milioane de americani fiind confirmați pozitiv pentru COVID-19, și, din ultimele raportări, peste 75.000 de decese provocate de infecția cu coronavirus.
„Nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Ar fi putut fi oprit la sursă. Ar fi putut fi oprit în China. Și nu a fost.”, a precizat Trump.
Administrația SUA cântărește acțiuni punitive împotriva Chinei cu privire la modul în care a gestionat situația de urgență globală. Beijingul spune, pe de altă parte, că SUA vor să distragă atenția de la propria său răspuns la pandemie.
Întrebat ulterior de un reporter dacă a văzut pandemia ca pe un act real de război, Donald Trump a preciza că focarul este dușmanul Americii, mai degrabă decât China. „Văd inamicul invizibil -coronavirus- ca pe un război”, a spus el. „Nu-mi place cum s-a ajuns aici, pentru că ar fi putut fi oprit, dar nu, văd inamicul invizibil ca pe un război.”
Tensiunile dintre Washington și Beijing a fost accentuate miercuri, după ce secretarul de stat Mike Pompeo și-a reînnoit retorica împotriva Chinei, acuzând-o că a acoperit informațiile privind focarul de coronavirus.
El a fost moderat cu privire la afirmațiile sale anterioare privind existanța unor „dovezi enorme” că virusul ar fi avut ca origine un laborator chinez, chiar dacă a recunoscut că există încă incertitudini cu privire la originile sale.
„Aceste declarații sunt amândouă adevărate”, a declarat pentru BBC pentru top diplomatul american. „Nu avem o certitudine și există dovezi semnificative că provin dintr-un laborator”.
Presa chineză de stat l-a acuzat pe Mike Pompeo că minte
Unul dintre cei mai de încredere experți în sănătate publică din SUA a spus că cele mai bune dovezi indică faptul că virusul nu a fost făcut într-un laborator.
Dr. Anthony Fauci, un membru al grupului de lucru pentru criza provocată de coronavirus din Administrația Trump, a declarat luni că boala pare să fi „evoluat în natură și apoi a infectat diferite specii”.
Centrul pentru controlul bolilor din SUA (CDC) a pregătit îndrumări detaliate cu privire la modul în care s-ar putea relaxa restricțiile, dar Casa Albă a decis să nu împărtășească aceste măsuri, relatează presa americană.
Documentul de 17 pagini, raportat pentru prima dată de Associated Press, are ghiduri pas cu pas privind reluarea operațiunilor la școli, restaurante, tabere, îngrijirile de zi, bisericile, transportul în masă și locurile de muncă.
Oficialii administrației Trump au cerut modificări ale liniilor directoare, spunând că acestea sunt prea generale, deoarece virusul afectează diferit regiunile.
Trump îi cere lui Putin să implice China în limitarea cursei înarmării nucleare
Preşedintele american Donald Trump i-a sugerat joi, într-o convorbire la telefon, omologului său rus Vladimir Putin să implice China în noi negocieri cu privire la o limitare a cursei înarmării nucleare, a anunţat Casa Albă, relatează AFP şi Reuters.
„Preşedintele Trump a reafirmat că Statele Unite sunt angajate într-o limitare eficientă a armamentului care să includă nu doar Rusia, ci şi China, şi aşteaptă cu nerăbdare viitoare discuţii în vederea evitării unei curse a înarmării costisitoare”, a anunţat într-un comunicat Executivul american.
Statele Unite şi Rusia – puteri rivale în timpul Războiului Rece – au abandonat anul trecut Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), care interzicea o întreagă clasă de rachete, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.
Washingtonul ameninţă de asemenea să iasă din Tratatul New Start (Strategic Arms Reduction Treaty), care menţine arsenalele nucleare ale celor două ţări la niveluri inferioare celor din timpul Războiului Rece şi a cărui ultimă parte expiră în februarie 2021.
Donald Trump a exercitat presiuni ca China să fie implicată în viitorul acord. Capacitatea nucleară şi balistică a Beijingului se află într-o expansiune rapidă, avertizează el.
Tratatul New Start limitează la 1.550 numărul focoaselor nucleare ale Statelor Unite şi Rusiei, dar şi numărul rachetelor terestre şi submarinelor care le pot lansa.
China – care ar avea un arsenal de aproximativ 300 de arme nucleare – a respins până acum propunerea preşedintelui american şi dă asigurări că armamentul său nuclear este defensiv şi nu reprezintă o ameninţare.
Trump a discutat cu Putin odată cu apropierea marcării sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial.