Trump este dezamăgit. Preşedintele nu poate cumpăra Groenlanda

Groenlanda a respins vineri ideea că ar fi de vânzare, în urma unor dezvăluiri potrivit cărora preşedintele american Donald Trump ar fi discutat în privat cu consilieri ideea de a cumpăra cea mai mare insulă din lume, relatează Reuters.
Filip Stan
16 aug. 2019, 14:01
Trump este dezamăgit. Preşedintele nu poate cumpăra Groenlanda

”Suntem deschişi la afaceri, dar nu suntem de vânzare”, a declarat pentru Reuters ministrul de Externe al Groenlandei Ane Lone Bagger. Trump urmează să efectueze o vizită la Copenhaga în septembrie şi să discute despre Arctica cu premierii Danemarcei şi Groenlandei – un teritoriu autonom danez.

Ziarul Wall Street Journal (WSJ) a dezvăluit aceste discuţii despre cumpărarea Groenlandei. Două surse au declarat pentru Reuters că unii consilieri au luat această idee ca pe o glumă, iar alţii, la Casa Albă, mai în serios, informează news.ro.

Însă politicienii danezi denunţă această idee. ”Trebuie să fie o glumă de Ziua Păcălelii. Complet în afara sezonului”, comentează pe Twitter fostul premier danez Lars Lokke Rasmussen. ”Dacă se gândeşte la asta, atunci asta e dovada finală a faptului că a înnebunit”, a apreciat, la postul DR, un purtător de cuvânt al partidului Popular Danez, Soren Espersen. ”Gândul că Danemarca ar vinde Statelor Unite 50.000 de cetăţeni este complet ridicol”, a adăugat el.

Groenlanda, o regiune daneză autonomă, situată între oceanele Atlantic de Nord şi Arctic, este dependentă economic de Danemarca. Ea se autoguvernează, iar Copenhaga îi asigură apărarea şi politica externă. ”Sunt sigură că o majoritate a groenlandezilor crede că este mai bine să avem o relaţie pe termen lung cu Danemarca decât cu Statele Unite”, declară pentru Reuters o parlamentară daneză din Partidul Inuit Ataqatigiit (IA), a doua formaţiune din Groenlanda. ”Primul lucru care-mi vine în minte este «nu, mulţumesc»”, adaugă ea.

Premierul Mette Frederiksen şi ministrul de Externe Jeppe Kofod nu au comentat imediat, şi nici Ambasada Statelor Unite la Copenhaga, potrivit news.ro.

”O, Doamne. Ca unul care iubeşte Groenlanda (…) şi poporul, asta e o catastrofă completă şi totală”, exclamă pe Twitter fostul ambasador american în Danemarca Rufus Gifford.

Groenlanda se află în centrul atenţiei marilor puteri – China, Rusia şi Statele Unite – datorită localizării strategice şi resurselor sale minerale. Rusia se comportăa gresiv la Arctica, iar acţiunile Chinei trebuie observate cu atenţie, sublinia în mai secretarul de Stat american Mike Pompeo. Statele Unite deţin baza aeriană Thule, în nordul Groenlandei, în baza unui acord danezo-american în domeniul apărării din 1951, informează news.ro.

Nimic nu pare să arate că o cumpărare a Groenlandei s-ar afla pe agenda negocierilor între Trump şi danezi. Un parlamentar din cadrul Partidului Social Liberal Danez, Martin Lidegaard, un fost ministru de Externe, a catalogat ideea drept o ”propunere grotescă”, fără bază în realitate. ”Vorbim despre oameni în carne şi oase şi nu poţi să vinzi Groenlanda ca pe o fostă putere colonială”, a declarat el pentru Reuters.

”Dar ceea ce putem lua în serios este faptul că interesele şi mizele americane în Arctica cresc în mod semnificativ şi că ei vor o influenţă mai mare”, a adăugat el. În 1917, Danemarca a vândut Indiile Daneze de Vest cu 25 de milioane de dolari Statelor Unite, care le-a redenumit Insulele Virgine americane.

Spynews
Ultima imagine cu Andrei Versace în viață. Cum s-a afișat și ce mesaj controversat a transmis cel căruia i se mai spunea și "Regele” fițelor | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Magazinul din România care îți dă banii înapoi după ce îți faci cumpărăturile. Nu contează cât achiziționezi, sumele returnate pot fi foarte mari
Capital.ro
SE VERIFICĂ buletinele de identitate. Legea care este deja OBLIGATORIE în România
Playtech.ro
Primele imagini cu principalul suspect în cazul crimei din Brăila. Noi detalii ies la iveală
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Regele nordului, o perlă puțin descoperită a turismului românesc. Frumusețile nebănuite de la capătul României
Spynews
Adevărul despre averea lui Andrei Versace. Ce afaceri avea, de fapt, influencerul
Spynews
Cine a fost Andrei Versace. Cunoscut ca și ”Regele Fițelor”, tânărul se lăuda cu o viață de lux și locuia într-un apartament de 600.000 euro | FOTO
Evz.ro
Cine era, de fapt, Kristof Lajos. Dezvăluiri incredibile despre antrenorul geniilor
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune
Cancan.ro
BREAKING | Primele imagini din apartamentul lui Andrei Versace. Casa este deranjată încă de la intrare VIDEO
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere de supraveghere
Capital.ro
Interdicție pentru toți românii. Amendă de 5.000 de lei sau chiar trei luni de închisoare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Autoritățile române dau asigurări: cei patru copii luați de serviciile sociale britanice sunt în siguranță
MediaFlux
Răsturnare de situație privind TESTAREA ANTIDROG a șoferilor
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'