Măsura impusă de Trump a stârnit reacții rapide și ferme din partea liderilor internaționali, dar și îngrijorare profundă în rândul mediului de afaceri, care avertizează asupra unor efecte economice dramatice, precum scumpiri, scădere economică și concedieri în întreaga lume.
Wall Street-ul a resimțit imediat anunțul liderului de la Casa Albă. Bursa americană a încheiat ziua pe roșu, înregistrând cea mai proastă evoluție de la izbucnirea pandemiei de COVID-19. Potrivit estimărilor, aproximativ două miliarde de dolari s-au evaporat într-o singură zi. Publicația britanică „The Economist” a numit ziua anunțului „Ziua Ruinării”, în opoziție cu retorica lui Trump, care a numit-o „Ziua Eliberării”.
În fața reacțiilor negative din partea piețelor, Trump a rămas impasibil.
„Cred că merge foarte bine. A fost o operaţie, ca atunci când un pacient este operat şi este un lucru mare. Pieţele vor exploda. Acţiunile vor exploda. Ţara va exploda. Au profitat de noi timp de mulţi, mulţi ani. Timp de mulţi ani am fost de partea greşită a fileului şi vă spun ceva: cred că va fi incredibil”, a declarat acesta, potrivit CNN și The Guardian.
Bursele europene au închis și ele pe scădere, reflectând temerile legate de un conflict comercial global. În acest context, președintele Franței, Emmanuel Macron, le-a cerut oamenilor de afaceri să întrerupă toate investițiile în Statele Unite. Totuși, nu toți liderii europeni susțin un răspuns dur. Premierul Italiei, Giorgia Meloni, a adoptat o poziție mai rezervată.
„Nu trebuie să alimentăm alarmismul. Nu este o catastrofă. Nu sunt convinsă că cel mai bun mod de a răspunde la tarife este cu alte tarife”, a declarat aceasta.
Europa pregătește un plan de contra-măsuri. Miniștrii economiei din statele membre se vor reuni la Bruxelles pentru a stabili o strategie comună care să tempereze efectele noilor taxe impuse de Washington și, eventual, să convingă administrația Trump să revină asupra deciziilor.
România este direct afectată de noile politici comerciale americane. Anul trecut, țara noastră a exportat în SUA mărfuri în valoare de peste două miliarde de euro. Printre cele mai vizate produse se numără piesele din fier, aluminiu, fontă și oțel, componente auto și de avioane, aparate electrice, mobilă și motoare electrice. Suprataxarea acestora le-ar putea scoate de pe piața americană.
Impactul nu se va opri aici. Exporturile românești de anvelope, în valoare de peste un miliard de euro anual, ar putea fi afectate indirect. Germania, principalul cumpărător al acestor produse, este totodată cel mai mare exportator de automobile din UE către SUA. Orice scădere a cererii în Germania s-ar reflecta imediat și în economia României.
Guvernul de la București a reacționat rapid și a anunțat sprijin pentru sectoarele afectate.
„Vom proteja companiile românești. Pregătim măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate prin scheme de ajutor de stat cât mai eficiente și simplu de aplicat”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Totuși, nu au fost furnizate detalii privind sursele de finanțare ale acestor ajutoare.
Românii ar putea resimți efectele și în buzunare. Anual, din Statele Unite ajung în România produse în valoare de 1,2 miliarde de euro, în special armament, dar și elicoptere, avioane și produse alimentare. Dacă UE va răspunde cu tarife similare, se preconizează scumpiri la produse precum carne de vită, pește, cartofi, merișoare, semințe de floarea-soarelui și soia.
Cel mai afectat stat rămâne, însă, China, a doua economie a lumii, asupra căreia noile tarife însumează o creștere de 54%. Beijingul a reacționat dur, cerând suspendarea imediată a tarifelor și amenințând că este pregătit de orice fel de război economic cu Washingtonul. Cu toate acestea, o eventuală relaxare a măsurilor ar putea veni în schimbul unei concesii: vânzarea aplicației TikTok, care riscă să fie interzisă în SUA.
„China va spune probabil: «Vom aproba un acord, dar veţi face ceva în privinţa tarifelor?» Taxele ne oferă o mare putere de negociere. Întotdeauna au făcut-o”, a mai spus Trump.