Preşedintele american Donald Trump a declarat miercuri că va adăuga noi tarife la ameninţarea sa cu sancţiuni împotriva Rusiei, dacă Moscova nu va încheia o înţelegere pentru a pune capăt războiului său din Ucraina. El a adăugat că aceste tarife ar putea fi aplicate şi „altor ţări participante”, relatează Reuters.
Trump anunţă că ”probabil” va sancţiona Rusia dacă nu negociază încetarea războiului cu Ucraina şi că studiază o continuare a ajutorului militar al Kievului„Dacă nu ajungem curând la o ‘înţelegere’, nu am altă opţiune decât să pun niveluri ridicate de taxe, tarife şi sancţiuni pe orice este vândut de Rusia în Statele Unite şi de diverse alte ţări participante”, a scris Trump miercuri.
„Să terminăm cu acest război, care nu ar fi început niciodată dacă aş fi fost preşedinte!” a adăugat Trump. Postarea lui Trump nu a identificat ţările pe care le consideră participante la conflict sau modul în care ar defini „participarea”.
Administraţia fostului preşedinte Joe Biden a impus sancţiuni severe asupra a mii de entităţi din sectorul bancar, al apărării, al producţiei, al energiei, al tehnologiei şi din alte sectoare ale Rusiei de la invadarea la scară largă a Ucrainei de către Moscova, în februarie 2022. Zeci de mii de oameni au fost ucişi şi oraşe întregi au fost reduse la ruine în cei aproape trei ani de război.
Ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a declarat că Moscova va trebui să vadă ce crede Trump că înseamnă o „înţelegere” pentru a pune capăt războiului din Ucraina. „Nu este vorba doar de încheierea războiului”, a declarat Polianski pentru Reuters. „Este vorba, în primul rând, de abordarea cauzelor profunde ale crizei ucrainene”, a punctat el.
În perioada premergătoare victoriei sale în alegerile din 5 noiembrie, Trump a declarat de zeci de ori că va încheia un acord între Ucraina şi Rusia în prima sa zi de mandat, dacă nu chiar înainte. Dar consilierii lui Trump au recunoscut că un acord pentru a pune capăt războiului ar putea dura luni de zile sau chiar mai mult.
La începutul acestei luni, Trezoreria SUA a impus cele mai dure sancţiuni de până acum asupra veniturilor energetice ale Rusiei, vizând producătorii de petrol şi gaze Gazprom Neft şi Surgutneftegas, precum şi 183 de nave care fac parte din aşa-numita „flotă fantomă” de petroliere care eludează restricţiile comerciale occidentale.
Trump a încercat să folosească ameninţarea tarifelor inclusiv pentru a-şi atinge obiective necomerciale. El a ameninţat Mexicul, Canada şi China cu taxe pentru a le determina să oprească imigraţia ilegală şi traficul de fentanil. Aceste trei ţări sunt principalii parteneri comerciali ai Statelor Unite.
Dar Rusia se află mult mai jos pe listă, importurile americane din Rusia scăzând la doar 2,9 miliarde de dolari în primele 11 luni din 2024, de la 29,6 miliarde de dolari în 2021. Statele Unite au încetat să mai importe petrol rusesc după invazia Rusiei, dar încă importă unele metale preţioase, inclusiv paladiu utilizat în convertoarele catalitice auto.
În ceea ce priveşte alţi participanţi, administraţia Biden a impus sancţiuni împotriva unor entităţi din China, Coreea de Nord şi Iran pentru că au ajutat efortul de război al Rusiei.
Trump a spus că „va face Rusiei, a cărei economie eşuează, şi preşedintelui Putin, o foarte mare FAVOARE. Ajungeţi la o înţelegere acum şi Opriţi acest război ridicol!” – a cerut noul preşedinte al SUA.
Poziţiile de negociere ale celor două părţi beligerante rămân însă foarte îndepărtate, iar unii ucraineni se tem că ar putea fi forţaţi să facă concesii masive după trei ani de lupte brutale. Conflictul s-a transformat într-un război de uzură purtat în mare parte de-a lungul liniilor de front din estul Ucrainei, cu un număr uriaş de victime de ambele părţi.