Trump prezintă noua strategie antirachetă, în faţa noilor armamente ale Rusiei şi Chinei, dar şi ale Iranului şi Coreei de Nord

Donald Trump şi-a prezentat joi noua strategie în domeniul apărării antirachetă, menită să răspundă ameninţărilor pe care le reprezintă noile armamente ale Rusiei şi Chinei, dar şi ale Iranului şi Coreei de Nord.
Iulian Tudor
17 ian. 2019, 20:52
Trump prezintă noua strategie antirachetă, în faţa noilor armamente ale Rusiei şi Chinei, dar şi ale Iranului şi Coreei de Nord

”Într-o perioadă de ameinţări în evoluţie constantă şi rapidă, noi trebuie să ne asigurăm că capacităţile noastre de apărare sunt unice şi fără egal în lume”, a declarat preşedintele american, anunţând la Pentagon această nouă strategie menită să protejeze Statele Unite şi pe aliaţii lor de atacuri balistice.

”Statele Unite îşi vor ajusta acum postura, pentru a se apăra de orice tir de rachetă, inclusiv rachete de croazieră sau cele hipersonice”, a adăugat el.

”Noi vom distruge orice rachetă lansată de o ţară ostilă, inclusiv o ţară care ar lansa-o din greşeală, oricare ar fi originea geografică a atacului”, a spus el.

Noua strategie, care înlocuieşte un document datând din 2010 ce se concentra asupra rachetelor intercontinentale, prevede dezvoltarea de armament în vederea contracarării ameninţării rachetelor de croazieră, potrivit news.ro.

Mai puţin sofisticate, aceste rachete sunt dezvoltate de cele două ţări pe care Statele Unite le consideră drept cei mai răi inamici ai lor – Iranul şi Coreea de Nord – şi care ameninţă aliaţii Washingtonului, mai ales Europa şi Japonia.

În loc să încerce să distrugă aceste rachete în zbor, Washingtonul intenţionează să le lovească pe când sunt încă în fază de accelerare, în cazul în care Teheranul sau Phenianul ar declanşa ostitlităţile.

Un avion de vânătoare invizibil pe radar de tip F-35, echipat cu un nou timp de rachetă ar distruge, atunci, racheta balistică nord-coreeană sau iraniană, potrivit news.ro.

Altă opţiune este echiparea unor drone cu laser antirachetă, care ar fi lansate asupra rachetelor inamice în faza de accelerare.

În ceea ce priveşte noile rachete supersonice dezvoltate de China şi Rusia, ele pot zbura cu o vizteză de peste 5.000 de kilometri pe oră, de patru ori viteza luminii, şi sunt manevrabile. Statele Unite – care au întârziat să dezvolte acest tip de rachetă aproape imposibil de interceptat odată lansate – sunt în urmă în acest domeniu.

Pentru a-şi compensa această întârziere, americanii vor să poziţioneze o parte a apărării lor antirachetă în spaţiu.

Sateliţi ar urma să fie echipaţi cu senzori speciali, care să le permită să urmărească traiectoria uneia dintre aceste rachete şi să alerteze în mod automat scutul antirachetă la sol. Un studiu a fost lansat, iar primele teste urmau să fie realizate în 2012 sau 2022, potrivit unor conducători militari, potrivit news.ro.

Statele Unite au în vedere, de asemenea, un sistem de interceptare în spaţiu, cu o dronă de un nou tip, care ar urma să fie echipată cu rachete şi ar rămâne pe orbită în permanenţă, pentru a distruge o rachetă hipersonică ostilă, la momentul în care atinge apogeul în spaţiu.

”Aceste tehnologii noi reprezintă noi ameninţări, iar aceste ameninţări sunt mai dificil de văzut, mai dificil de urmărit şi mai dificil de luptat împotriva lor”, a declarat secretarul interimar al Apărării Patrick Shanahan.

”(Le transmitem) concurenţilor noştri (că) vedem ceea ce faceţi şi luăm măsuri”, a adăugat el.

Trump a denunţat programul de rachete dezvoltat de Iran, dar nu a menţionat Coreea de Nord, cu doar o zi înaintea unor noi negocieri cu regimul de la Phenian cu privire la programul nuclear nord-coreean.

În documentul Pentagonului se arată însă că Nordul ”continuă să reprezinte o ameninţare extraordinară, iar Statele Unite trebuie să rămână atente” şi că Iranul deţine ”cea mai importantă forţă de rachete în Orientul Mijlociu”, potrivit news.ro.

Statele Unite şi aliaţii lor dispun de sisteme de apărare antirachetă, precum sistemul Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD), care este conceput să distrugă rachete balistice cu rază medie sau intermediară de acţiune, în ultima fază, intrând în coliziune cu ele.

Washingtonul dispune de sistemul Ground-based Midcourse Defense (GMD), cu 44 de interceptori, instalat în Alaska şi în California.

Sistemul se bazează pe radare şi alţi senzori repartizaţi în întreaga lume şi pe sateliţi, pentru a detecta tiruri de rachete inamice. Apoi o rachetă de interceptare distruge racheta-ţintă în spaţiu.

Noua strategie în domeniul apărării antirachetă prevede creşterea numărului acestor interceptori la 64 până în 2023.

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Vacanță de coșmar pentru mai mulți turiști români. Ce au pățit după ce au plătit avans pentru un sejur all inclusive la Mamaia Nord
Capital.ro
Cutremur în România. Ion Iliescu a primit decizia. Procurorii n-au avut milă
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Șoșoacă ne aruncă în lumea a treia. Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Dentista din Brăila a avut parte de o moarteVIOLENTĂ! Detaliile scoase la iveală de autopsie, biata femeie a...
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Vor plăti mai puțin. Decizie pentru cei care alimentează cu motorină. Ordin la Guvern azi, 18 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Cetățean american condamnat în Rusia la 13 ani de închisoare pentru trafic de droguri
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'