Trump prezintă noua strategie antirachetă, în faţa noilor armamente ale Rusiei şi Chinei, dar şi ale Iranului şi Coreei de Nord

Donald Trump şi-a prezentat joi noua strategie în domeniul apărării antirachetă, menită să răspundă ameninţărilor pe care le reprezintă noile armamente ale Rusiei şi Chinei, dar şi ale Iranului şi Coreei de Nord.
Iulian Tudor
17 ian. 2019, 20:52
Trump prezintă noua strategie antirachetă, în faţa noilor armamente ale Rusiei şi Chinei, dar şi ale Iranului şi Coreei de Nord

”Într-o perioadă de ameinţări în evoluţie constantă şi rapidă, noi trebuie să ne asigurăm că capacităţile noastre de apărare sunt unice şi fără egal în lume”, a declarat preşedintele american, anunţând la Pentagon această nouă strategie menită să protejeze Statele Unite şi pe aliaţii lor de atacuri balistice.

”Statele Unite îşi vor ajusta acum postura, pentru a se apăra de orice tir de rachetă, inclusiv rachete de croazieră sau cele hipersonice”, a adăugat el.

”Noi vom distruge orice rachetă lansată de o ţară ostilă, inclusiv o ţară care ar lansa-o din greşeală, oricare ar fi originea geografică a atacului”, a spus el.

Noua strategie, care înlocuieşte un document datând din 2010 ce se concentra asupra rachetelor intercontinentale, prevede dezvoltarea de armament în vederea contracarării ameninţării rachetelor de croazieră, potrivit news.ro.

Mai puţin sofisticate, aceste rachete sunt dezvoltate de cele două ţări pe care Statele Unite le consideră drept cei mai răi inamici ai lor – Iranul şi Coreea de Nord – şi care ameninţă aliaţii Washingtonului, mai ales Europa şi Japonia.

În loc să încerce să distrugă aceste rachete în zbor, Washingtonul intenţionează să le lovească pe când sunt încă în fază de accelerare, în cazul în care Teheranul sau Phenianul ar declanşa ostitlităţile.

Un avion de vânătoare invizibil pe radar de tip F-35, echipat cu un nou timp de rachetă ar distruge, atunci, racheta balistică nord-coreeană sau iraniană, potrivit news.ro.

Altă opţiune este echiparea unor drone cu laser antirachetă, care ar fi lansate asupra rachetelor inamice în faza de accelerare.

În ceea ce priveşte noile rachete supersonice dezvoltate de China şi Rusia, ele pot zbura cu o vizteză de peste 5.000 de kilometri pe oră, de patru ori viteza luminii, şi sunt manevrabile. Statele Unite – care au întârziat să dezvolte acest tip de rachetă aproape imposibil de interceptat odată lansate – sunt în urmă în acest domeniu.

Pentru a-şi compensa această întârziere, americanii vor să poziţioneze o parte a apărării lor antirachetă în spaţiu.

Sateliţi ar urma să fie echipaţi cu senzori speciali, care să le permită să urmărească traiectoria uneia dintre aceste rachete şi să alerteze în mod automat scutul antirachetă la sol. Un studiu a fost lansat, iar primele teste urmau să fie realizate în 2012 sau 2022, potrivit unor conducători militari, potrivit news.ro.

Statele Unite au în vedere, de asemenea, un sistem de interceptare în spaţiu, cu o dronă de un nou tip, care ar urma să fie echipată cu rachete şi ar rămâne pe orbită în permanenţă, pentru a distruge o rachetă hipersonică ostilă, la momentul în care atinge apogeul în spaţiu.

”Aceste tehnologii noi reprezintă noi ameninţări, iar aceste ameninţări sunt mai dificil de văzut, mai dificil de urmărit şi mai dificil de luptat împotriva lor”, a declarat secretarul interimar al Apărării Patrick Shanahan.

”(Le transmitem) concurenţilor noştri (că) vedem ceea ce faceţi şi luăm măsuri”, a adăugat el.

Trump a denunţat programul de rachete dezvoltat de Iran, dar nu a menţionat Coreea de Nord, cu doar o zi înaintea unor noi negocieri cu regimul de la Phenian cu privire la programul nuclear nord-coreean.

În documentul Pentagonului se arată însă că Nordul ”continuă să reprezinte o ameninţare extraordinară, iar Statele Unite trebuie să rămână atente” şi că Iranul deţine ”cea mai importantă forţă de rachete în Orientul Mijlociu”, potrivit news.ro.

Statele Unite şi aliaţii lor dispun de sisteme de apărare antirachetă, precum sistemul Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD), care este conceput să distrugă rachete balistice cu rază medie sau intermediară de acţiune, în ultima fază, intrând în coliziune cu ele.

Washingtonul dispune de sistemul Ground-based Midcourse Defense (GMD), cu 44 de interceptori, instalat în Alaska şi în California.

Sistemul se bazează pe radare şi alţi senzori repartizaţi în întreaga lume şi pe sateliţi, pentru a detecta tiruri de rachete inamice. Apoi o rachetă de interceptare distruge racheta-ţintă în spaţiu.

Noua strategie în domeniul apărării antirachetă prevede creşterea numărului acestor interceptori la 64 până în 2023.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
Fanatik.ro
Condimentul pe care e bine să îl mănânci după noaptea de Revelion. Te ajută să te relaxezi și să te simți mai bine
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare actor. Așa o stea nu va mai răsări. Nu te vom uita!
Playtech.ro
Trei pomi fructiferi pe care nu ar trebui să îi plantezi niciodată în grădina ta. Ți-ar putea cauza mari probleme
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Șoferii care au stat blocați 5 ore în parcarea unui mall s-au luat la bătaie: „Oamenii au devenit cu adevărat nervoși”
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii șocante și imagini surprinse de un martor. Ce ar fi făcut băiatul de 17 ani cu câteva minute înainte de tragedie?
Spynews
Jador și Oana Ciocan, dansul mirilor de la nuntă. Cei doi s-au căsătorit în mare secret pe 27 decembrie / VIDEO
Spynews
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Evz.ro
Simona Halep, necenzurată. Spectacol de Revelion
Ego.ro
Măsura care îi va afecta pe toți românii, de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
kanald.ro
El este Lucian, polițistul în vârstă de 42 de ani, decedat după ce șalupa IPJ Tulcea s-a ciocnit pe brațul Sfântu Gheorghe! Bărbatul era considerat un erou după ce salvase un copil de la înec
Cancan.ro
Fost ministru al României, PĂRĂSIT de iubită chiar de Revelion 2025: 'Anul 2024 a fost anul deziluziilor'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea, cu inima frântă. Adrian Alexandrov a dat vestea personal acum câteva minute
StirileBZI
Cum se impozitează pensiile românilor în 2025: Milioane de pensionari sunt vizați de decizia Curții Constituționale
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
stirilekanald.ro
A murit cu zile în noaptea dintre ani, din cauza jarului căzut din sobă
substantial.ro
Incetarea Tranzitului Gazului Rusesc prin Ucraina: Slovacia și Polonia au Reacții Contrastante
MediaFlux
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hotelul ”invizibil” de lux din Laponia