Donald Trump a ameninţat la finalul campaniei sale prezidenţiale că îngrijorări cu privire la libertatea religioasă în Cuba l-ar putea determina să anuleze hotărârile preşedintelui Barack Obama de a relansa relaţiile cu fostul inamic din timpul Războiului Rece după mai bine de o jumătate de secol de întrăinare.
Obama a declarat că acesta este un moment emoţionant pentru cubanezi şi americano-cubanezi şi a transmis condoleanţe familiei Castro.
„În acest moment, după decesul lui Fidel Castro, noi întindem o mână de prietenie poporului cubanez”, a declarat el, citat într-un comunicat, notând că administraţia sa a „lucrat din greu pentru a lăsa trecutul în urma noastră”.
Republicanii urmăresc îndeaproape ce va face Trump – un om de afaceri miliardar, celebru prin abordarea sa neconvenţională în politică – în privinţa Cubei după ce va prelua funcţia de preşedinte, arată News.ro.
„Deşi tragediile, morţile şi suferinţa provocate de Fidel Castro nu pot fi şterse, administraţia noastră va face tot ceea ce va putea pentru a se asigura că poporul cubanez poate în sfârşit să-şi înceapă călătoria către prosperitate şi libertate”, a declarat Trump, citat într-un comunicat, emis la West Palm Beach, în Florida, o staţiune în care el şi familia sa petrec weekendul de Thanksgiving.
„Cuba rămâne o insulă totalitară, însă eu sper ca această zi să marcheze o îndepărtare de ororile îndurate prea mult timp şi către un viitor în care minunatul popor cubanez să trăiască, în cele din urmă, în libertatea pe care o merită din plin”, a adăugat Trump.
La un miting în Miami, în septembrie, Trump a declarat că va anula politica de reforme a lui Obama faţă de Cuba, dacă liderii cubanezi nu permit libertatea religioasă şi nu eliberează deţinuţii politici.
„Viitorul preşedinte le poate anula, iar asta voi face dacă regimul Castro nu ne îndeplineşte cererile”, le spunea Trump susţinătorilor săi.
Un grup format în principal din congresmeni republicani americano-cubanezi a lucrat ani de zile la păstrarea restricţiilor dure impuse în comerţ şi călătoriilor în Cuba.
Unii congresmeni republicani au rupt cu ortodoxia partidului pentru a susţine reformele lui Obama, atraşi de beneficiile economice ale restabilirii relaţiilor.
Însă mulţi şi-au exprimat consternarea şi au subliniat că Guvernul cubanez este prea represiv pentru ca să beneficieze de o relaxare a restricţiilor.
Senatorul din Florida Marco Rubio, care a candidat împotriva lui Trump în alegerile primare, a declarat că Fidel Castro a transformat Cuba într-o „insulă-închisoare sărăcită” în care disidenţi sunt încarceraţi şi ucişi.
„Dictatorul a murit, însă nu şi dictatura”, a subliniat Rubio, citat într-un comunicat.
„Viitorul Cubei rămâne, în fond, în mâinile poporului cubanez, iar acum mai mult ca niciodată Congresul şi noua administraţie trebuie să li se alăture împotriva conducătorilor lor brutali şi să le susţină efortul către libertate şi drepturile fundamentale ale omului”, a îndemnat el.
Ileana Ros-Lehtinen, o parlamentară republicană de rang înalt din Florida, care a fugit din Cuba pe când era copil, a declarat pentru CNN că moartea lui Castro nu schimbă nimic.
„Ne-am pierdut patria natală în comunism”, a declarat ea. „Ei conduc Cuba cu o mână de fier”.
Liderul majorităţii din Senat Mitch McConnell a declarat că el speră ca Raul Castro să „întoarcă pagina” opresiunii.
„Libertatea şi democraţia sunt de mult aşteptate în Cuba”, a apreciat el, citat într-un comunicat.