Șeful de la Casa Albă, Donald Trump, a anunțat încă înaintea reinstalării în funcție că printre prioritățile lui din cel de-al doilea mandat se numără expulzarea străinilor aflați ilegal pe teritoriul SUA.
În acest context, presa americană face o dezvăluire-bombă. SUA vor să încheie acorduri cu mai multe țări, pentru a prelua imigranții expulzați, susțin oficiali familiarizați cu această chestiune, citați de The Wall Street Journal.
Astfel, se caută soluții de posibile destinații pentru expulzații ale căror țări de origine întârzie să îi primească înapoi sau refuză să facă acest lucru.
”Pionieratul” unor astfel de soluții este Panama, cu care administrația Trump a încheiat, în februarie, un acord în baza căruia au fost trimiși din SUA, în țara din America Centrală, peste 100 de expulzați, majoritatea originari din Orientul Mijlociu. Panama a reținut migranții și a început ulterior demersurile de relocare a acestora în țările de origine.
La acest moment, oficialii americani sunt în discuții, pentru a repeta operațiunea, cu țări din Africa, Asia și Europa de Est, însă nu doresc neapărat să semneze acorduri oficiale, au mai spus sursele citate, potrivit digi24.
Printre țările cărora administrația Trump le-a cerut să primească expulzații se numără și Republica Moldova, alături de Libia, Rwanda, Benin, Eswatini, Mongolia și Kosovo.
Ce se va întâmpla în continuare cu expulzații va depinde exclusiv de țara gazdă unde au fost trimiși aceștia. Americanii nu vor fi la curent, de pildă, dacă unui expluzat i se va permite să ceară azil sau dacă va fi deportat în țara de origine, au mai spus aceiași oficialiu.
SUA speră ca țările pe care le iau în calcul drept destinații pentru expulzați să fie de acord cu solicitările administrației Trump.
Ce ar avea de câștigat acele țări în urma înțelegerii cu SUA? Posibil, bani, datorită unor aranjamente financiare, sau avantajul politic de a-l ajuta pe Donald Trump să-și atingă obiectivul privind imigranții aflați ilegal pe pământ american.
SUA vor ca anumite țări din America Latină să semneze acorduri pe termen mai lung, care să le desemneze drept locuri sigure în care migranții să ceară azil. Oficialii americani sunt aproape de finalizarea unui astfel de acord cu Honduras și sunt în negocieri cu Costa Rica, spun aceleași surse.
Deocamdată, niciuna dintre ambasadele țărilor menționate ca posibile destinații pentru expulzați nu au răspuns solicitărilor de comentarii pe acest subiect formulate de Wall Street Journal.