Regele Mihai I s-a stins din viaţă, a anunţat marţi Casa Regală. Regele Mihai I a fost ultimul monarh al României, dintr-un şir de patru regi pe care i-a avut ţara noastră, între 1881 şi 1947. El a fost forţat de comunişti să abdice şi să părăsească ţara, însă prin acţiunile şi poziţiile sale publice a spirijinit mereu mersul democraţiei în România.
Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi adus miercurea viitoare în ţară cu o aeronavă a Armatei Române şi transportat la Castelul Peleş, unde va fi depus în Holul de Onoare. Sicriul va fi adus apoi la Bucureşti, fiind depus în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, pe 16 decembrie, la Curtea de Argeş, în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.
Citeşte şi: Regele Mihai I a murit. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş
„Majestatea Sa Regele Mihai I a încetat din viaţă astăzi, 5 decembrie 2017, ora 13, la reşedinţa privată din Elveţia. La căpătâiul Regelui a stat până în ultima clipă Alteţa sa Regală, Principesa Maria”, a precizat Familia regală a României, într-un comunicat de presă.
Citeşte şi: Ultimele cuvinte pe care le-a rostit Regele Mihai I. VIDEO cu discursul Majesăţii Sale pentru români
Starea de sănătate a Majestății Sale, Regele Mihai, a fost în continuă degradare în ultimul an. Familia a făcut public că regele suferea de cancer şi era sub supraveghere medicală continuă.
Citeşte şi: Regele Mihai I şi Regina Ana, o fascinantă poveste de dragoste. Cum s-au cunoscut cei doi
De altfel, el nu a mai vizitat România de multă vreme şi nu a putut participa nici măcar la înmormântarea soţiei sale, Regina Ana.
Regele Mihai I – ultimul monarh din ţările Europei de Est, care pe 25 octombrie 2017 a împlinit 96 de ani – s-a retras din viaţa publică la începutul lunii martie a anului trecut, când Casa Regală a anunţat că acesta a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne.