Mimica şi gesturile sunt un curriculum vitae al personalităţii tale, care te poate pune într-o lumină favorabilă sau, din contră, îţi poate trăda „viciile ascunse”. Depinde cât de mult te interesează efectul pe care îl creezi în societate şi ce vrei să afli şi despre cei cu care vii în contact. Nu în ultimul rând, limbajul trupului exprimă propriul tău caracter.
Iată ce trebuie să faci pentru a îmbunătăţi limbajul trupului tău, astfel încât să apari în faţa lor într-o lumină favorabilă, care te va ajuta să obţii aproape tot ce vrei.
Citeşte şi Semnele care îţi arată că iubitul tău te minte. Vezi cum se dă singur de gol
Mai întâi de toate, pentru a face schimbările necesare este nevoie să îţi cunoşti foarte bine limbajul propriului tău trup. Oglinda este cel mai mare ajutor. În plus, nu te minte niciodată. Privindu-te în ea, te vei vedea cum te văd şi cei din jurul tău. Tot în faţa oglinzii trebuie să exersezi pentru a-ţi îmbunătăţi limbajul trupului şi felul de a comunica cu cei din jurul tău. Iar dacă te-ai hotărât să faci o schimbare în bine, începe chiar acum!
1. Contactul vizual. Este foarte important să îi priveşti în ochi pe ceilalţi. Nu trebuie să îi priveşti fix şi insistent, ci în aşa fel încât privirea ta să însemne că le acorzi atenţia cuvenită, şi nu că îi ofensezi. Dacă stai de vorbă cu mai multe persoane, încearcă să te uiţi la fiecare, pe rând când le vorbeşti sau îţi vorbesc. Dacă nu îl priveşti în ochi pe cel cu care vrei să comunici, pari nesigur pe tine sau dezinteresat de ceea ce vrea respectivul să îţi comunice sau confuz şi plictisit.
2. Mâini, umeri şi picoare. Nu sta niciodată cu mâinile sau picioarele încrucişate. Această poziţie sugerează că vrei să te aperi de ceva sau cineva sau că te simţi supravegheat şi uşor intimidat. Încearcă să ţii umerii relaxaţi. Umerii într-o poziţie rigidă, strânşi şi tensionaţi sugerează nervozitate şi anxietate.
Citeşte şi Limbajul trupului: Gesturi care trădează ce fel de om e
3. Capul ţinut perfect vertical este poziţia prin care arăţi că eşti sigur pe tine şi că vrei să fii luat în serios. Dacă vrei să arăţi că eşti prietenos, înclină din când în când capul înainte, înspre cel cu care vorbeşti, pentru a-i arăta că te interesează ceea ce îţi spune. Nu exagera însă cu această mişcare.
4. Gura. Discursul nu este singurul care dă informaţii preţioase despre personalitatea unui om, ci şi mişcările gurii. Buzele strânse şi „înfundate” în gură, frământate pe „muteşte” trădează abţinerea de a face un comentariu nedorit sau chiar răutăcios. Ceilalţi vor percepe că nu-ţi place sau nu vrei să comunici cu ei.
5. Stai drept. Învaţă să stai cu spatele drept, dar într-un mod confortabil şi relaxat în faţa interlocutorului tău. Această poziţie îţi dă prestanţă. Dacă vrei să îi arăţi că eşti sincer interesat despre ceea ce vorbeşte, apleacă-te uşor înspre el. Apleacă-te apoi uşor spre spate, sugerând astfel că eşti relaxat şi că ai încredere în tine. Dacă te apleci prea mult spre interlocutorul tău, rişti să pari insistent sau, mai rău, arogant. Când mergi pe stradă, coloana vertebrală trebuie să fie dreptă, iar bărbia uşor ridicată. Persoanele care adoptă această poziţie au un plus de frumuseţe şi tinereţe şi sunt mai joviale.
Citeşte şi Limbajul nonverbal la interviul pentru job
6. Lasă puţin loc în jurul tău. Când vorbeşti cu cineva, dacă stai jos sau în picioare depărtează-le un pic pentru a arăta că ai încredere în tine şi că te simţi bine în preajma celorlalţi şi că eşti mulţumit de sine. de asemenea, nu sta nici prea departe, dar nici prea aproape de cei cu care comunici. Dacă stai prea aproape, rişti să pari o persoană îndrăzneaţă sau chiar agresivă, riscând să intimidezi sau chiar să enervezi. Dacă stai prea departe, poţi părea dezinteresat, plictisit sau sfidător.
7. Zâmbeşte, râzi. Nu păstra o mină foarte serioasă sau crispată, ci mai relaxată. Dacă cineva spune ceva vesel, zâmbeşte sau râzi. Astfel vei arăta că eşti o persoană pozitivă, iar oamenii vor fi mai dispuşi să te asculte şi să îţi caute compania. Când faci cunoştinţă cu cineva, zâmbeşte-i, dar nu în mod fals, ca o „obligaţie”, pentru asta se vede.
8. Fără mişcări agitate. Ai grijă la mişcările bruşte şi ticurile nervoase. Nu bate cu degetele în masă, nu le „frământa şi nu da din picior. Aceste obiceiuri pot distrage atenţia celorlalţi sau chiar să îi enerveze. Mai bine încerci să respiri adânc de câteva ori şi să te relaxezi.
Citeşte şi Limbajul trupului: Semne că te minte
9. Nu-ţi atinge faţa. Dacă îţi atingi faţa cu mâna, în special nasul când vorbeşti, astfel de gesturi trădează o oarecare nervozitate şi nerăbdare şi îi distrage pe interlocutori. Mai bine foloseşte-ţi mâinile ca să descrii sau să explici mai uşor ceva, astfel încât cei cărora te adresezi să aibă o reprezentare mai bună despre ceea ce le explici. Ai însă grijă să nu îţi foloseşti mâinile în exces, pentru că altfel rişti să pari plictisitor.
10. Încetineşte ritmul. Dacă mergi prea repede, încearcă să îţi mai temperezi ritmul. Acest lucru te va face să pari mai sigur pe tine şi mai relaxat. Nu trebuie nici să vorbeşti prea repede, pentru că acest lucru
trădează lipsă de încredere şi, în plus, rişti să fii înţeles greşit. În plus, oboseşte asistenţa, care este nevoită să facă eforturi pentru a înţelege mai bine ce spui.
11. Menţine o atitudine pozitivă. Atunci când ne simţim bine şi avem încredere în noi se vede şi limbajul corpului. De aceea este foarte important să avem o atitudine pozitivă, mai ales când comunicăm cu cineva. De fapt,când vine vorba despre limbajul trupului şi abilităţile de comunicare, atitudinea este cea care face diferenţa.
În concluzie, trebuie să ai mult timp şi suficientă răbdare pentru a face schimbările necesare în limbajul corpului tău, dar efortul merită în final.