Tsunami în companiile de stat! Se taie posturile de conducere cu 30%, salariile scad cu minimum 20%, iar cheltuielile de protocol se reduc cu 50%

Ministerul Energiei anunţă că a iniţiat demersurile pentru reforma companiilor de stat din sectorul energetic. Sunt vizate economii totale de peste 1 miliard de lei. Burduja: Vizăm direct reducerea aparatului administrativ şi a birocraţiei.
Filip Stan
28 ian. 2025, 13:32
Tsunami în companiile de stat! Se taie posturile de conducere cu 30%, salariile scad cu minimum 20%, iar cheltuielile de protocol se reduc cu 50%

Ministerul Energiei anunţă marţi că a iniţiat demersurile pentru reforma din companiile de stat din sectorul energetic. Sunt vizate economii totale de peste 1 miliard de lei, fără afectarea bunei funcţionări a activităţii de producţie şi a planurilor de investiţii în curs, spune instituţia. Printre măsuri se află reducerea posturilor de conducere cu minim 30%, scăderea cheltuielilor totale cu salariile prin reduceri ale personalului administrativ cu minim 20%, reducerea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile cu minim 20%, reducerea cu cel puţin 50% a cheltuielilor de protocol şi sponsorizări. Sunt analizate posibile restructurări şi fuziuni între companiile din portofoliu, precum fuziunea dintre Electrocentrale Grup şi ELCEN Bucureşti, fuziunea dintre Societatea Comercială Institutul de Cercetare Ştiinţifică, Inginerie Tehnologică şi Proiectare Mine pe Lignit din Craiova şi Complexul Energetic Oltenia. Vizăm direct reducerea aparatului administrativ şi a birocraţiei. Sunt mii de persoane angajate ca personal TESA în toate aceste companii, a spus ministrul Burduja.

Criza a atins şi brandurile de lux. Concedieri masive la un gigant din industria parfurmurilor

”În contextul necesităţii de optimizare a cheltuielilor publice generat de prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr.156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene, şi de creştere a eficienţei în sectorul energetic, Ministerul Energiei a iniţiat un amplu proces de eficientizare şi de restructurare a companiilor de stat din domeniu”, anunţă ministerul într-un comunicat oficial.

Ministerul Energiei arată că a anunţat, încă de la începutul anului, că va iniţia un plan de restructurare a companiilor de stat din sectorul energetic, ce vizează reducerea substanţială a costurilor şi eliminarea ineficienţelor, cu scopul de a asigura sustenabilitatea pe termen lung a acestor companii.

”În acest sens, Sebastian Burduja, ministrul energiei, a transmis companiilor din portofoliul ministerului o adresă prin care li s-a solicitat acestora o analiză riguroasă a activităţii pe toate palierele funcţionale şi transmiterea, către Ministerul Energiei, a unui Plan de eficientizare a cheltuielilor, care să includă modalităţi de implementare a măsurilor de reformă şi, totodată, măsuri concrete pentru creşterea veniturilor companiilor din portofoliul ministerului prin analiza activelor neproductive/nefuncţionale şi propunerea de soluţii clare pentru valorificarea acestora şi introducerea lor în circuitul economic”, afirmă ministerul.

Printre cele mai importante măsuri se numără: reducerea posturilor de conducere cu minim 30%, scăderea cheltuielilor totale cu salariile prin reduceri ale personalului administrativ cu minim 20%, reducerea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile cu minim 20%, reducerea cu cel puţin 50% a cheltuielilor de protocol şi sponsorizări, precum şi stoparea angajărilor, cu excepţia cazurilor temeinic justificate, anunţă ministerul Energiei.
Alte măsuri vizeazărReducerea posturilor de conducere: se urmăreşte simplificarea structurilor organizatorice şi eliminarea unor funcţii, cu scopul de a reduce birocraţia şi de a creşte eficienţa decizională, rezultând reducerea cheltuielilor şi a aparatului administrativ de la nivelul fiecărei companii şi scăderea cheltuielilor totale cu salariile prin reduceri ale personalului administrativ, fără a afecta activităţile productive, cu scopul de a eficientiza procesele interne.

”Subliniem faptul că nu sunt vizate persoanele care îşi fac treaba, cele care sunt esenţiale pentru buna funcţionare a companiilor, angajaţii din activităţile de producţie (cariere, mine, termocentrale, hidrocentrale, centrale nuclearo-electrice etc.)”, se menţionează în comunicat.

Alte concedieri colective anunţate, câţi angajaţi devin şomeri de luni. Sunt blocaje în aprovizionare şi distribuţie

”Reducerea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile: se vor analiza toate contractele încheiate pentru achiziţia de bunuri şi servicii, cu scopul de a obţine cele mai bune preţuri şi de a elimina cheltuielile nejustificate”, mai anunţă mnisterul.

Instituţia dă şi exemple: achiziţia de maşini, de calculatoare, de servicii de consultanţă care nu sunt necesare etc.

O altă măsură se referă la reducerea cheltuielilor de protocol şi sponsorizările. Astfel, se vor limita semnificativ cheltuielile cu evenimentele protocolare şi sponsorizările, alocându-se aceste resurse pentru investiţii în dezvoltarea sectorului energetic.

Ministerul Energiei îşi propune şi stoparea angajărilor noi. ”Pe parcursul acestui an, angajările vor fi permise doar în cazul situaţiilor strict necesare, în care ocuparea unui post este esenţială pentru funcţionarea corespunzătoare a companiilor sau pentru dezvoltarea şi investiţiile companiilor”, arată comunicatul.

În acest moment, la nivelul Ministerului Energiei sunt centralizate şi se analizează planurile de măsuri de eficientizare a cheltuielilor transmise de companiile de stat din sectorul energetic.

În plus, sunt analizate posibile restructurări şi fuziuni între companiile din portofoliu: fuziunea dintre Electrocentrale Grup şi ELCEN Bucureşti, fuziunea dintre Societatea Comercială Institutul de Cercetare Ştiinţifică, Inginerie Tehnologică şi Proiectare Mine pe Lignit din Craiova şi Complexul Energetic Oltenia.

”Eficientizarea companiilor de stat din energie este o investiţie în viitorul României şi o măsură oportună, cu atât mai mult în actualul context, care impune refacerea echilibrelor fiscal-bugetare ale ţării noastre. Ministerul energiei, în calitate de acţionar unic, majoritar sau cu o pondere semnificativă în acţionariatul companiilor, şi-a stabilit ca obiectiv reforma reală a companiilor din propriul portofoliu. Aceste măsuri sunt spre beneficiul acestor companii, iar aşteptarea noastră este că ele vor fi susţinute de managementul companiilor, dar şi de partenerii sociali (sindicate). Sunt necesare pentru a asigura viabilitatea pe termen lung a companiilor de stat din sectorul energetic şi pentru a optimiza utilizarea resurselor publice. O precizare importantă pentru toţi angajaţii acestor companii şi pentru reprezentanţii lor la nivel de sindicat: măsurile NU vor afecta personalul necesar în activităţile productive. Vizăm direct reducerea aparatului administrativ şi a birocraţiei. Sunt mii de persoane angajate ca personal TESA în toate aceste companii. O parte sunt competenţi, îşi fac treaba şi şi-o vor face în continuare. Ceilalţi vor avea oportunitatea să îşi găsească un loc de muncă în mediul privat, unde există o criză a forţei de muncă. Am cerut tuturor companiilor transparenţă, reguli corecte şi meritocraţie. Vom urmări prin toate pârghiile pe care le avem la dispoziţie ca autoritate publică tutelară modul în care fiecare companie îşi va duce la îndeplinire aceste planuri asumate. Prin reducerea costurilor şi creşterea eficienţei, consolidăm securitatea energetică a ţării, asigurăm un cadru mai stabil şi mai competitiv pentru sectorul energetic românesc, contribuim la dezvoltarea economică prin investiţii în infrastructura energetică. Totodată, vă asigur că Ministerul Energiei este hotărât să implementeze aceste măsuri într-un mod echitabil, asigurând în acelaşi timp continuitatea activităţilor existente, dezvoltarea celor noi şi protejarea intereselor angajaţilor”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Spynews
Ce este Gold Card, viza lansată de Donald Trump. De când va fi disponibil și cât costă cardul de aur
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce se află sub Moscova. Megastructura care poate fi utilizată în caz de război sau conflict armat în capitala Rusiei
Capital.ro
Răsturnare totală de situație în dosarul Cioacă-Elodia. S-a aflat tot. Avocata a făcut marele anunț
Playtech.ro
Cele mai frumoase sate din România pe care să nu le ratezi în această primăvară. Te întorci în timp şi uiţi de aglomeraţie
DailyBusiness
Vești proaste pentru o categorie de români. Crește vârsta de pensionare
Adevarul
Povestea Doamnei Stanca, marea iubire a domnitorului Mihai Viteazul. Cât timp au fost căsătoriți
wowbiz.ro
Ea este Anne, tânăra care a murit după ce a mâncat un sendviș la Roma! Nimeni nu se gândea că o simplă ieșire la restaurant i-ar putea aduce sfârșitul tinerei de 21 de ani
Spynews
Imagini savuroase cu Serghei Mizil în tinerețe! Cum arăta concurentul de la Asia Express la prima nuntă | FOTO
Spynews
Șacalul și-a recunoscut crimele, după un an de negare! Răsturnare incredibilă de situație în dubla tragedie din Constanța
Evz.ro
Rețeta prăjiturii cu bulion și gem, o surpriză dulce
Ego.ro
Andreea Bălan și Loredana au dat lovitura! Nici Bogdan de la Ploiești nu se lasă mai prejos! EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Preț carburanți luni, 7 aprilie 2025: Ce se întâmplă cu prețul la benzină și motorină la început de săptămână
Cancan.ro
Celebra brunetă din România a comis-o grav, în public! Și-a ridicat rochia, a arătat tot și apoi...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru șoferii cu permis categoria B. N-au drept de circulație. Trebuie să aștepte 2 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Te vei trezi fără inimă”: Cum a semănat Jack Spintecătorul teroare în București
Ce se întâmplă dacă nu faci succesiunea? Se achită impozit din bunurile imobile
MediaFlux
Care sunt avantajele si dezavantajele pentru pensionarea anticipată. Seniorii care vor beneficia
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine sunt chinezii care au venit lângă Hagi la Farul Constanța