Berzele sunt păsări cu cioc ascuțit și gât lung, care trăiesc la marginea apelor, sau în locuri mlăștinoase. Aceastea se hrănesc cu broaște, mormoloci, pești, insecte și larvele acestora. De-a lungul anilor a apărut o serie de mituri și legende despre berze. Iată câteva dintre acestea:
Cea mai cunoscută este ,,Legenda berzei”. Conform acestei legende, barza a fost un om. Dumnezeu i-a poruncit să pună într-un sac toate șopârlele, șerpii și racii pe care le găsește și să nu dezlege sacul deoarece toate ființele ar fugi și nu le-ar mai putea prinde vreodată.
Omul a respectat cele spuse de Dumnezeu, doar că, pe drum, obosit de greutatea pe care o ducea în spate, s-a oprit. Acesta s-a gândit să dezlege sacul la gură, pentru a vedea cum stau creaturile. În momentul în care omul a desfăcut sacul, toate ființele pe care le avea acolo au fugit prin iarbă. Necăjit pentru că i-a fost încălcată porunca, Dumnezeu i-a oferit omului o pedeapsă dură. Acesta trebuia să adune pentru tot restul vieții șerpii, șopârlele și broaștele din luncă. Atunci, Dumnezeu l-a transformat pe sluijtor într-o barză, care trăiește în luncile cele mai mlăștinoase.
În alte zone europene legendele despre berze spun altceva. Pe teritoriul Greciei, în poveștile lor, barza apare mereu cu un copilaș în cioc. Elenii spun că barza are rolul de a răpi copiii. Conform legendei, Hera a transformat o prințesă elenă în barză, din cauza faptului că era geloasă pe frumusețea ei. Prințesa tocmai născise un bebeluș, iar când s-a întors acasă transformată în barză, aceasta a încercat să își răpească copilul. Din păcate, planul prințesei nu a mers cum trebuia. Aceasta a fost alungată de gărzi, din cauza transformării pe care a suferit-o. Nimeni nu a mai putut recunoaște prințesa vreodată.
Cu toții știm mitul acela conform căruia berzele aduc copiii în pliscul lor. Se spune că această legendă provine din Germania. La sfârșitul lunii august, păsările se grăbesc să migreze în țările calde și se vor întoarce abia primăvara. Coincidența face că tinerele din Germania reușeau să aducă pe lume cei mai mulți bebeluși pe perioada verii. De aici a luat naștere această legendă care s-a răspândit rapid și pe teritoriul țării noastre.
Citește și: Legende și superstiții despre ghiocei! De ce sunt asociate florile primăverii cu moartea!